Πέντε λόγοι που μπορούν να διαλύσουν την ΕΕ
Οι Αμερικανοί έλεγαν πάντα ότι το ευρώ δεν θα αντέξει για πολύ και σήμερα δεν είναι οι μόνο που το πιστεύουν. Σήμερα, δεν είναι το ευρώ που διέρχεται κρίση αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης ήταν το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει κάποιο δομικό λάθος. Η Γερμανία πέρασε αρκετά χρόνια δανείζοντας στις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης αλλά τώρα μια νέα πολιτική ένταση, αυτή που έχει δημιουργήσει ένα πιθανό Brexit, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της ΕΕ. Η κατάρρευση της Ευρώπης είναι σενάριο ολοένα και πιο πραγματικό. Ιδού οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν την ενότητα της ΕΕ.

1. Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία

Η Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτή την στιγμή για την Ευρώπη. Το τραπεζικό της σύστημα είναι σε δεινή κατάσταση εξ αιτίας της συσσώρευσης κόκκινων δανείων που αντιπροσωπεύουν περί το 20% του ενεργητικού τους.

Η κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μόνο ελαφρώς μικρότερη από την Ινδία. Έτσι, οι οικονομικές επιπτώσεις της στην Ευρώπη και, συνεπώς, στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλες. Πολλά κόκκινα δάνεια έχει βέβαια και η Ελλάδα.

2. Αδυναμία διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος

Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική υπόθεση μοιάζει περισσότερο διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα παραμένει σημαντική για έναν άλλο λόγο, όμως. Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει συνεργαστούν με την Ελλάδα για να κρατήσουν το πρόβλημα της μεγάλης ροής των προσφύγων διαχειρίσιμο.

Η χώρα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κρίση χρέους και την επιμονή της Γερμανίας για τις πολιτικές της λιτότητας.

3. Το τέλος της Σένγκεν

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν. Οι επιθέσεις έκαναν τους Ευρωπαίους να πιστέψουν ότι η μετανάστευση των μουσουλμάνων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η σημαντικότερη ηγέτης της Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους ψηφοφόρους της λόγω της στάσης της απέναντι στο προσφυγικό.

4. Η Τουρκία

Η ΕΕ προκειμένου να βρει λύση στο προσφυγικό, έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη την Κύπρο που αποτελεί ίση δύναμη με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Και έχει δυνατότητα να ασκήσει βέτο για μια συμφωνία που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τόση ανάγκη.

5. Brexit

Ένς άλλος κίνδυνος είναι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει την χώρα εκτός ΕΕ.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος αποχωρίσει από την ΕΕ, αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως νέο κίνδυνο με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο για χρόνια τόσο στο τομέα του παγκόσμιου εμπορίου όσο και των νομισματικών ροών.

Πηγή