Ετήσια καθιερωμένη τελετή στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμός της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και της Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μίλησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο χθες το απόγευμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην τελευταία για τον Μπαράκ Ομπάμα εκδήλωση που συμμετείχε για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στα ελληνικά,  «καλωσορίσατε στο Λευκό Οίκο», και στα ελληνικά έκλεισε την ομιλία του «Ζήτω η Ελλάς». Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία των δυο χωρών. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και  ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές και  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας. Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης πως μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό, μιλώντας εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε και μια σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους, όπου και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα, η οποία διήρκεσε – σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν – 45 λεπτά, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα, για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση καθώς και για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Χαρίτσης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η σημαντική αυτή εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Είχα, σήμερα, την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στη λαμπρή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και με τιμώμενο πρόσωπο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής  Δημήτριο για την 195η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχα την ευκαιρία μίας κατ’ ιδίαν, πολύ παραγωγικής συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από πλευράς μου, παρουσίασα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη και αναφέρομαι, βεβαίως, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος που, μετά τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία. Τόνισα στο συνομιλητή μου ότι η κυβέρνηση μας, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα.

Στη συνέχεια, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνω στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο, να εφαρμόσουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο και να απορροφήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία ΤΣΙΠΡΑ – ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Σε γραπτή ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά πάνω στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σε σχέση με το θέμα της οικονομικής κρίσης και των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας προόδου στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, καθώς και για τη σημασία που έχει  η Ελλάδα, το ΔΝΤ κι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας..

Επίσης ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω ελάφρυνσης χρέους.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο της Ελλάδα στον αγωγό ΤΑΡ καθώς και για την ενεργειακή συνεργασία με τη Βουλγαρία, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας.

Vice President Biden spoke with Greek Prime Minister Alexis Tsipras this morning, ahead of the White House Celebration of Greek Independence Day. The leaders agreed to continue working closely on European migration challenges as Greece begins today to implement the EU-Turkey agreement. The Vice President and Prime Minister Tsipras agreed on the need for continued swift progress on Greece’s economic reforms and on the importance of Greece, the IMF, and European institutions working constructively to conclude the first review of Greece’s economic reform program in a timely manner.  The Vice President also underscored the need for Europe to follow through on its commitment to put Greece’s debt on a sustainable path through debt relief. The Vice President congratulated Prime Minister Tsipras  on the progress Greece has made on the Trans-Adriatic Pipeline, and on energy cooperation with Bulgaria, important steps in strengthening the Greek economy and advancing European energy security and independence.

Ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνομιλία Τσίπρα-Μπάιντεν

 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Τζό Μπάιντεν, η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.

Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.