Διχοτομικό φιρμάνι για Κύπρο

 

Με μια απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της Κύπρου, η οποία υιοθετεί επιχειρηματολογία υπέρ της εισβολής του 1974 και της έκτοτε Κατοχής, καθώς και με επαναφορά των ισχυρισμών περί δύο ισότιμων πλευρών στο νησί, το ψευδοκράτος με έγγραφο που κατέθεσε στον ΟΗΕ μέσω του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου επιχειρεί να προβάλλει την σημασία που έχει το έργο του αγωγού που μεταφέρει νερό από την τουρκική ακτή στα Κατεχόμενα.

Με το έγγραφο A/70/799–S/2016/271, που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ψευδοκράτος απαντά στην επιστολή την οποία είχε καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να καταγγείλει μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ενσωμάτωση και εμπέδωση εξάρτησης της Κύπρου μέσω του αγωγού μεταφοράς του νερού, και χαρακτηρίζει τον αγωγό «έργο ειρήνης που διακηρύσσει», όπως αναφέρει, «την καλή θέληση της Τουρκίας για ειρήνη και εμπιστοσύνη..».

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους διαμαρτύρεται γιατί η Λευκωσία αναφέρθηκε στους «ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και στοχεύει στην ενσωμάτωση των Κατεχόμενων περιοχών», με την επιστολή να τονίζει ότι η «παρέμβαση της Τουρκίας το 1974 ήταν αναπόφευκτη λόγω του πραξικοπήματος της Ελληνικής Χούντας το οποίο, με την βοήθεια των ελληνοκύπριων συνεργών τους, επεδίωκε την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα..». Επισημαίνεται επίσης ότι ούτε το «Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αποφάσεις του για την Κύπρο, αναφέρεται στην παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία έσωσε τις ζωές των τουρκοκύπριων, σαν Εισβολή, ούτε η παρουσία στο νησί χαρακτηρίζεται κατοχή».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει πάντως ότι «από την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Κύπρου μετά την επίθεση εναντίον των τουρκοκύπριων τον Δεκέμβριο του 1963 δεν υπήρξε κοινή κεντρική διοίκηση στο νησί η οποία να μπορεί να εκπροσωπήσει στο σύνολό της την Κύπρο, είτε νομικά είτε ουσιαστικά. Κάθε πλευρά από τότε κυβερνά τον εαυτό της, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι η κυβέρνηση της Κύπρου».

Και σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Σχέδιο Ανάν και τα δημοψηφίσματα σε δικό της πλεονέκτημα, η τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζει ότι τα «δύο ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δυο ισότιμων πλευρών στο νησί, οι οποίες δεν εκπροσωπούν η μία την άλλη» και συνεπώς «κάθε λύση του Κυπριακού απαιτεί την συναίνεση των δύο πλευρών και των δύο κοινοτήτων».

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, η επιστολή επισημαίνει ότι το έργο έγινε βάσει της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από τα δυο κοινοβούλια και επομένως είναι πλήρως νομιμοποιημένη».

Στην επιστολή που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά εκθειάζει το έργο αναφέροντας ότι θα μεταφέρει 75εκ m³ νερού ετησίως, μέσω του αγωγού μήκους 107 χιλιόμετρων, εκ των οποίων στα 80 είναι υποθαλάσσιος στον βυθό της Μεσογείου σε βάθος 250 μέτρων, και τελικά θα συμβάλει στην ανάπτυξη του επίπεδου ζωής στην «Βόρεια Κύπρο». Με τρόπο μάλιστα αρκετά προκλητικό, η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι αυτό είναι ένα «μοναδικό στην ιστορία έργο σε όλο τον κόσμο το οποίο συνιστά την πιο σημαντική εξέλιξη εδώ και έναν αιώνα στο νησί» τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις των τουρκοκύπριων για συνεργασία και διαμοιρασμό του νερού που προσφέρει η Τουρκία.

Πηγή