Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και τα Panama Papers

 

 Πολύ ωραίο άρθρο από το Αμερικανικό κεντροαριστερό think tank Brookings Institute. Το άρθρο γράφει ότι η χώρα που ωφελήθηκε πάρα πολύ από την διαρροή των Panama Papers ήταν η Ρωσία. Να πω εγώ ότι οι Ρώσοι χάκερς θεωρούνται ίσως και οι κορυφαίοι στον κόσμο.

Το άρθρο γράφει ότι οι Ρώσοι παρουσιάζουν τα Panama Papers ως μία συνωμοσία της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, επειδή αναφέρονται σε αυτά κάποιοι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του Πούτιν, αλλά ο ίδιος ο Πούτιν δεν αναφέρεται πουθενά. Επομένως θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο του Brookings Institute, ότι η αναφορά κάποιων γνωστών του Πούτιν στα Panama Papers δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τον Πούτιν. Για τον Πούτιν έχουν γραφτεί στην Δύση τα χίλια μύρια, ενώ στην Ρωσία δεν επιτρέπεται να ασκείς κριτική στον Πούτιν. Επομένως η αναφορά κάποιων δισεκατομμυριούχων φίλων του Πούτιν δεν κοστίζει στον Πούτιν τίποτα.

Επομένως σε ποιον δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα τα Panama Papers αναρωτιέται το Brookings? Και απαντάει ότι δημιουργούν πρόβλημα στις χώρες της Δύσης, όπου υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, και όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν ελεύθερα να ασκούν κριτική στους πολιτικούς, και κυρίως δημιουργούν πρόβλημα στον μεγάλο αντίπαλο του Πούτιν, τον Ουκρανό Πρόεδρο Petro Poroshenko.

Όπως μάλιστα θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του κρατικού Ρωσικού RT, που εκφράζει την ήπια μορφή της Ρωσικής προπαγάνδας, ο μεγαλύτερος χαμένος της υπόθεσης των Panama Papers είναι ο φιλοαμερικανός πρόεδρος της Ουκρανίας, και ορκισμένος αντίπαλος του Πούτιν, ο Petro Poroshenko. Βλέπε “Ukraine’s Petro Poroshenko: The biggest loser from the Panama Papers”? Απρίλιος 2016.

Παρουσιάζουν λοιπόν τα ΜΜΕ στον σανοφάγο τα Panama Papers ως μία συνωμοσία εναντίον της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία είναι η χώρα που κυρίως ωφελήθηκε από αυτά. Είναι οι χώρες της Δύσης που θίγονται, αφού σε αυτές επιτρέπεται η κριτική στους πολιτικούς, και ακόμη περισσότερο ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν στην Ουκρανία ο Poroshenko. Στην παρούσα φάση ο Poroshenko κλείνει συνεργασίες στον τομέα του φυσικού αερίου με τους Τούρκους και τους Ιρανούς. Πριν λίγες μέρες έγραφα σχετικά με το θέμα. Βλέπε “Η Συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας-Ιράν”.
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/04/2016_6.html

Να δώσω και ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζουν στον σανοφάγο τα Panama Papers οι κνίτες των ΜΜΕ. Στην παρακάτω διεύθυνση θα ακούσετε ένα άγριο αριστερόνι του Βημα FM, την Νατάσα Μπαστέα, να την πέφτει στον David Cameron για τα Panama Papers. Η Μπαστέα είναι αριστερή, και άρα φαντάζομαι αγαπά Τουρκία-Κατάρ, αλλά σίγουρα προτιμά Ρωσία από ΗΠΑ.

Θα την ακούσετε να λέει ότι ο Κάμερον έκανε φοροδιαφυγή. Ο David Cameron είναι ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός της Αγγλίας, και αντίπαλος του Jeremy Corby, που είναι κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πολύ φιλικός προς το Κατάρ και τον ISIS. Ποιο είναι το αδίκημα του Κάμερον? Ότι ο πατέρας του, που ήταν χρηματιστής, είχε μία off-shore στον Παναμά.

Ανοίγω δηλαδή εγώ μία off shore στον Παναμά, και λέω σε κάποιον από εσάς να μου δώσει 100 χιλιάδες ευρώ, να τα επενδύω σε μετοχές, και από το όποιο κέρδος προκύπτει να κρατάω 5%. Αυτό το 5% φορολογείται με τον φορολογικό συντελεστή του Παναμά, και όχι με τον φορολογικό συντελεστή της Ελλάδας, αφού την εταιρεία μου την έχω στον Παναμά. Εγώ βέβαια είμαι υποχρεωμένος ότι μέρισμα μου μοιράζει η εταιρεία να το δηλώνω στην Ελλάδα και να το φορολογούμαι με τους Ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές που αναλογούν στην είσπραξη μερισμάτων.

Βγάζει πχ η εταιρεία 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής στον Παναμά είναι πχ 10%. Πληρώνει η εταιρεία 10.000 φόρο, και τα υπόλοιπα 90.000 ευρώ τα μοιράζει στους μετόχους, που είμαι πχ εγώ, ένας Άγγλος, και ένας Αμερικανός. Άρα εγώ παίρνω τα 30 χιλιάρικα, και πρέπει να τα δηλώσω στην Ελλάδα, και να φορολογηθώ όπως φορολογούνται τα μερίσματα. Αυτό είναι νόμιμο. Μόνο αν δεν δηλώσω στην Ελλάδα το μέρισμα που μου δίνει η εταιρεία κάνω φοροδιαφυγή.

Αν βέβαια δεν θέλω να φανούν αυτά τα χρήματα, τότε δεν τα δηλώνω πουθενά, και τότε αν με πιάσουν έχω όντως πρόβλημα. Ο Κάμερον όμως δήλωνε τα μερίσματα που έπαιρνε. Και λένε τώρα οι αριστερούληδες ναι μεν είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό κτλ. Ξέρετε τώρα άμα αρχίσουν οι θολοκουλτουριαραίοι να μιλάνε για το νόμιμον και το ηθικόν. Άντε να τους σταματήσεις.

Στο μεταξύ η αξία των μετοχών που είχε ο Κάμερον ήταν 30.000 λίρες, τα μερίσματα που έπαιρνε τα δήλωνε στα εισοδήματα του στην Αγγλία, και είχε πουλήσει τις μετοχές πριν γίνει πρωθυπουργός της Αγγλίας. Και ακούστε τι λένε δημοσιογράφοι στο ηχητικό για τον Κάμερον.

Στο μεταξύ, οι Ποδέμος στην Ισπανία, ήταν πράκτορες της Βενεζουέλας και του Ιράν, και έπαιρναν χρηματοδοτήσεις και από τις δύο χώρες. Το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι στενοί σύμμαχοι. Εδώ και καιρό έχουν βγει στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις του Ιράν και της Βενεζουέλας στους Ποδέμος. Βλέπε Independent “Podemos: Spain’s anti-corruption party ‘received illicit funding from Iran”, Ιανουάριος 2016.

Βλέπε επίσης “Iran and Venezuela accused of financing Spain’s Podemos by alleged DEA informant”, Ιανουάριος 2016 και “Podemos leaders deny Venezuela government funding link claims”, Απρίλιος 2016.

Το θέμα είναι ότι ναι μεν είναι παλιά ιστορία, αλλά τώρα ο πρώην υπουργός οικονομικών της Βενεζουέλας, που την κοπάνησε και ζει στις ΗΠΑ, έδωσε αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Τσάβεζ πλήρωνε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον επικεφαλής των Ποδέμος.

Και λέει στην Νατάσα Μπαστέα ο Νότης Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι Πασόκος, “έκλεβαν οι Ποδέμος”? Και του λέει με λίγα λόγια ότι προσπαθούν να δυσφημίσουν τους Ποδέμος, και ότι αυτό που έκαναν οι Ποδέμος δεν είναι τόσο κακό όσο αυτό που έκανε ο Κάμερον. Ο Κάμερον είναι κλέφτης για το νόμιμον και το ηθικόν, ενώ οι Ποδέμος που είναι πράκτορες του Ιράν και της Βενεζουέλας είναι μια χαρά και απλά προσπαθούν οι αντίπαλοι τους να τους δυσφημίσουν.

Στο ηχητικό έχω βάλει και ένα απόσπασμα με τον Μπογδάνο, που έχει καλέσει έναν συνωμοσιολόγο στον ΣΚΑΙ για να εξηγήσει ότι τα Panama Papers είναι μία συνωμοσία των Εβραίων εναντίον της Ρωσίας. Λέει επίσης ο Μπογδάνος τους μετανάστες στην Ελλάδα τους έφερε ο Τζορτζ Σόρος, και επικαλείται την μαρτυρία του εθνικοσοσιαλιστή ημι-δικτάτορα πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν.

Δείτε το βίντεο

Σχετικά άρθρα

“Are the Russians actually behind the Panama Papers”, Απρίλιος 2016
http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2016/04/07-panama-papers-putin-gaddy?utm_campaign=Brookings+Brief&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=28202603&_hsenc=p2ANqtz-933s_zNUtDW485KMCUPVlUX-Vi5jf96iIbn3F5veoxHnLMCXn7pftPj7HgNPnkgN5BCaC2z8GS0nUTy_vUgXNObw-eRg&_hsmi=28202603

“Ukraine’s Petro Poroshenko: The biggest loser from the Panama Papers”? Απρίλιος 2016
https://www.rt.com/op-edge/338675-ukraines-petro-poroshenko-biggest-loser/

“Podemos: Spain’s anti-corruption party ‘received illicit funding from Iran”, Ιανουάριος 2016
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/podemos-spains-anti-corruption-party-received-illicit-funding-from-iran-a6813006.html

“Iran and Venezuela accused of financing Spain’s Podemos by alleged DEA informant”, Ιανουάριος 2016
https://uk.finance.yahoo.com/news/iran-venezuela-accused-financing-spains-150200740.html

“Podemos leaders deny Venezuela government funding link claims”, Απρίλιος 2016
http://www.theguardian.com/world/2016/apr/06/podemos-spain-leaders-deny-funding-link-venezuela-chavez-government

Πηγή