Τεράστιο ενδιαφέρον από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ

Επιμέλεια: Λουκάς Κούτσικος

Η ιστορική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο το Σάββατο 16 Απριλίου έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 200 δημοσιογράφους Διεθνών πρακτορείων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η γεμάτη νοήματα παρουσία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στρέφει την προσοχή της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμη προς το προσφυγικό δράμα, ενώ αναδεικνύει τη θέση του νησιού της Λέσβου, των ελληνικών ακριτικών γραμμών και μαζί της Ελλάδας στο «τόξο» της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού η επίσκεψη του Ποντίφικα γίνεται «σε απάντηση των προσκλήσεων της Αυτού Αγιότητος Βαρθολομαίου, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Ποντίφικας έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θύματα του προσφυγικού δράματος και στο παρελθόν. Μόλις πέρσι  επισκέφτηκε την Λαμπεντούζα, το μικρό Ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, στο οποίο επανειλημμένα βρήκαν το θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Αφρικής, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας ΦεντερίκοΛομπάρντι, αντιστοίχησε τα δύο μαρτυρικά νησιά λέγοντας πως: «Όπως είχε μεταβεί και στο νησί της Λαμπεντούζα, πάει και στη Λέσβο, τώρα που υφίσταται αυτή η δύσκολη κατάσταση, μια μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο του Αιγαίου», η οποία«απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών».

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Στο σημερινό του μήνυμα, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει πως μεταβαίνει στην Μυτιλήνη για να δείξει την Αλληλεγγύη του τόσο στους πρόσφυγες όσος και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. «Θα μεταβώ στη Μυτιλήνη, για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό. «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Μυτιλήνης, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Μυτιλήνης και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ο ποντίφικας, όπως μεταδίδει από τη Ρώμη το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σχέση συνεργασίας των δύο Ιεραρχών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος  Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διατηρούν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών από το 2014, όταν και υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων στα Ιεροσόλυμα αναδεικνύοντας την ανάγκη διαλόγου και συμπόρευσης μεταξύ των Εκκλησιών.  

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στην ανακοίνωση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Μυτιλήνη σαν «Ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου: «Ἡ κίνησις καί πρωτοβουλία αὕτη τῶν Θρησκευτικῶν Ἡγετῶν θά ἐπιστηρίξῃ καί ἐνισχύσῃ τάς χιλιάδας τῶν δοκιμαζομένων προσφύγων καί θά ἐμπνεύσῃ τήν ἀνάληψιν καταλλήλων πρωτοβουλιῶν διά τήν προστασίαν τῶν ἐμπεριστάτων Χριστιανικῶν Κοινοτήτων καί τήν ὀρθήν ἀντιμετώπισιν τοῦ μείζονος προσφυγικοῦ θέματος

Η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα ως μια «Συμβολική παρουσία, ένα ηχηρό μήνυμα προς έθνη και ηγέτες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σε δήλωσή του στο Έθνος χαρακτηρίζει την επίσκεψη ως  πράξη που από μόνη της είναι ένα μήνυμα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για που θα μπορούσαμε την ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα η επίσκεψη «να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρέπειας».

Το Έθνος γράφει: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον περασμένο μήνα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση, όπως το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του Χριστιανισμού.

«Η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ’ αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται.

Η Επιστολή Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι αυτός ο οποίος απήθυνε την Επιστολή προς τον Πάπα για την επίσκεψη στη Λέσβο, καθώς σύφωνα με το πρωτόκλλλο αποτελέι τον Έλληνα Ομόλογό του Ποντίφικα – ο Πάπας είναι αρχηγός κράτους καθώς το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος. Στην επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως «Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τις ηθικές αξίες μας», ενώ σημείωσε πως «Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος».

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου:  

«Αγιώτατε, 

Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες. 

Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του. 

Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους. 

Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική. 

Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου.»

Η στάση της Κυβέρνησης

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν κυβερνητικοί Κύκλοι χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Πάπα σαν εξαιρετικής σημασίας.  Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι δύο Ιεράρχες «με την κίνησή τους αυτή επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα”. “Οι πνευματικοί ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με επανειλημμένες τους δηλώσεις και κηρύγματα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και έχουν καταφερθεί εναντίον των ξενοφοβικών και απάνθρωπων πολιτικών των κλειστών συνόρων” σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι “κατά το πρόσφατο πασχαλινό του μήνυμα, μάλιστα, ο Ποντίφικας καταδίκασε αυτούς που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς βεβαίως και την τρομοκρατία, ενώ ευχήθηκε δρόμους ελπίδας για τη Συρία και τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους της.”

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων : Μήνυμα προς Τουρκία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημειώνει με νόημα πως η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «προειδοποίησε την Ε.Ε πώς η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία αναλογεί του προσφυγικού με την Ε.Ε., αν η τελευταία δεν εκπληρώσει την υποχρέωση που της», δηλαδή την καταβολή οικονομική βοήθειας για την Τουρκία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Ποντίφικας έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία. Η επίσκεψη του Πάπα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία για τη στάση της στο προσφυγικό Ζήτημα. Εξάλλου, όπως αναφέρει σήμερα η Χουριέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Πάπα Φραγκίσκο να μην επαναλάβει το «λάθος» του χαρακτηρισμού των μαζικών δολοφονιών των Αρμένιων σαν γενοκτονία., ενώ ο ίδιος «δεν θα επιτρέψει διάφορα γεγονότα να χρησιμοποιηθούν σαν προπαγάνδα εναντίον της χώρας και του έθνους».

Εuronews: HΛέσβος επί ποδός

Σύμφωνα με το Εuronews, oι προετοιμασίες στη Λέσβο είναι πυρετώδεις για την υποδοχή των τριών θρησκευτικών ηγετών, αναφορικά με την καθαριότητα της περιοχής, αλλά κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια του Πάπα. Σημειώνεται ότι ο Ποντίφικας θα μεταβεί στη Λέσβο το πρωί του Σαββάτου (η άφιξή του στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» αναμένεται περί τις 10:30) με συνοδεία 25 αξιωματούχων και 53 δημοσιογράφων διαπιστευμένων στην Αγία Έδρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Ο τελευταίος Ποντίφικας που επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β’ το 2000 επί αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Χριστόδουλου.

CNN: Ευκαιρία για προσέγγιση των δύο Εκκλησιών

Σύφνωνα με το CNNη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και η συνύπαρξη του έστω και για λίγες ώρες με τονΟικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Μυτιλήνη, καλλιεργεί σε πολλούς την ελπίδα ότι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για να βρουν κοινή συνισταμένη οι δύο εκκλησίες. Σημειώνεται πως η ΔΙΣ αποφάνθηκε υπέρ της επίσκεψης του Ποντίφικακαθώςστην επιστολή του ανέφερε ότι  έχει στόχο «την ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολήςπου πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το Πρόγραμμα της επίσκεψης

Το Πρόγραμμα της επίσκεψης ανακοινώθηκε επίσημα και μετδίδεται από το ΑΠΕ. Οι Προκαθήμενοι της Όρθοδοξης Εκκλησίας μαζί με τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν τον θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το χοτ σποτ θα συνυπογράφψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο χοτ σποτ, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο. 

Η επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού: http://www.karfitsa.gr/2016/04/07/i-episimi-anakoinosi-toy-vatikanoy-gi/

Όπως ο Πάπας είχε μεταβεί στη Λαμπεντούζα, πάει και στη Λέσβο: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=499255&catID=4

Κοινή Διακήρυξη υπογράφουν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος: http://www.protothema.gr/greece/article/381904/koini-diakiruxi-upografoun-oikoumenikos-patriarhis-kai-papas-fragiskos/

Pope Francis to visit the Greek island of Lesbos: http://en.radiovaticana.va/news/2016/04/07/pope_francis_to_visit_the_greek_island_of_lesbos/1220958

Pope to visit Lesvos, Greek island on frontline of Europe’s migrant crisis: http://www.ekathimerini.com/207725/article/ekathimerini/news/pope-to-visit-lesvos-greek-island-on-frontline-of-europes-migrant-crisis

Erdoğan warns Pope Francis not to repeat ‘mistake’ about Armenian claims: http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-warns-pope-francis-not-to-repeat-mistake-about-armenian-claims.aspx?PageID=238&NID=81045&NewsCatID=338

Μήνυμα αλληλεγγύης του πάπα Φραγκίσκου στους πρόσφυγες και στον ελληνικό λαό: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/28667/minyma-allileggyis-toy-papa-fragkiskoy-stoys-prosfyges-kai-ston-elliniko-lao

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: http://fanarion.blogspot.gr/2016/04/blog-post_98.html

Κυβερνητικοί κύκλοι για επίσκεψη Πάπα και Οικουμενικού στη Λέσβο: http://www.romfea.gr/diafora/7453-kubernitikoi-kukloi-gia-episkepsi-papa-kai-oikoumenikou-sti-lesbo

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ» «Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρέπειας»: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/na_min_einai_ena_taksidi_figouras_kai_megaloprepeias-64360662/

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Λέσβο του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών: http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-01-21-18-56-31/44525-to-programma-tis-episkepsis-styi-lesvo

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι κοντά στους πρόσφυγες, στη Λέσβο και στον ελληνικό λαό:  http://gr.euronews.com/2016/04/13/gr-pope-message-lesvos/

Παπική Τιάρα και Oρθόδοξη Μίτρα: Επίσκεψη Πάπα, ευκαιρία για προσέγγιση των δύο Εκκλησιών: http://www.cnn.gr/opinions/apopseis/story/28415/papiki-tiara-kai-orthodoxi-mitra-episkepsi-papa-eykairia-gia-proseggisi-ton-dyo-ekklision