Tουρισμός. Ακόμα πειράζουν τα στατιστικά, αν τα μετράνε σωστά…

Καθηγητής Δρ. Γ.Ζουγανέλης

Ο Τουρισμός είναι ότι έχει απομείνει στη χώρα για να καλύψει μαύρες τρύπες της οικονομίας, όπως το ξέπλυμα χρήματος απο τη πειρατία καυσίμων, τη φορολόγηση των ναυτιλιακών, τις offshore εντός και εκτός Ελλάδας (βλέπετε ΦΠΑ Αγίου Όρους), που λειτουργούν με τις πλάτες των Ελληνικών τραπεζών, της ΕΚΤ του κ.Ντράγκι αλλά και τη λάθος πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας (αν θέλει κανείς να ελέγξει τις offshore μπορεί να το κάνει κάνοντας ενδελεχή έλεγχο κεφαλαίων στα σύνορα και στις τράπεζες. αφού έλεγχος απο τις κυβερνήσεις σημαίνει ξέπλυμα χρήματος, τύπου “Παναμά”).

Για να μπορέσει κανείς να ασκήσει πολιτική σε μια χώρα της ΕΕ, πρέπει να έχει πρόσβαση στα στατιστικά της αλλά και σε κάθε χώρα της ΕΕ (να υπάρχει αμοιβαιότητα και εντοπιότητα). Στον Ελληνικό Τουρισμό ακόμη και σήμερα, με την ανοχή του IMF και της ΕΕ, τα στατιστικά δεδομένα δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται σε δεδομένα που να δίνουν εικόνα της πραγματικότητας και επί το πλείστον δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Κάθε λίγα χρόνια αλλάζει ο τρόπος καταγραφής τους και σίγουρα με το τρόπο αυτό δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος στη φορολογητέα ύλη, όσων ασχολούνται με τον τουρισμό. Ασαφής είναι και η καταγραφή των τουριστικών δαπανών απο τις κρουαζιέρες δεδομένης της φορολογικής ασυλίας σε Ελλάδα και Κύπρο των εφοπλιστών. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική ούτε σε αυτό που έχει κρατήσει σαν τελευταία γραμμή άμυνας για την ανάπτυξή της.

Στα παραπάνω διαγράμματα (Fig.1, Fig.2) παρατηρούμε την εξής ανωμαλία. Απο το 2014 και μετά υπάρχει μια απότομη αύξηση αφίξεων στα σύνορα της Ελλάδας αλλά και αύξηση στα ποσά εισπράξεων (δαπανών τουρίστα). Η εκθετική μεταβολή στη Fig.1 δεν εξηγεί την γραμμική μείωση των δαπανών ανα κεφαλή σε ευρώ ανα τουρίστα στη Fig.2. Στη περίπτωση αυτή, υπάρχει είτε κακή καταγραφή κάτι που δείχνει την ανευθυνότητα της ΕΛΣΤΑΤ, της Εurostat, της ΤτΕ είτε ότι κάποιοι δεν κόβουν αποδείξεις είτε ότι η Τρόικα αδυνατεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα, τα οποία εμείς διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού…

Παρατηρείστε στη Fig.3, ότι απο το 2011 και μετά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση των κλινών σε ξενοδοχεία. Έτσι, μια πτώση δαπανών ανα τουρίστα απο το 2014 και μετά (όπως φαίνεται στη Fig.2) άμεσα δεν δικαιολογείται (η ζήτηση κλινών αυξάνεται).

Η Γαλλική και η Αμερικανική στάση απέναντι στη κυβέρνηση Τσίπρα πράγματι έχει στοιχεία στραβισμού. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις απόψεις τους, Μπαγιάτικες τσιπούρες.

Να κάνουν OΛΟΙ στην άκρη. Τόπο στο ΑΥΡΙΟ.

 

Πηγή