Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών κατά την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος την σφοδρή κριτική που έχουν ασκήσει Διεθνείς οργανώσεις αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τους κινδύνους που συντρέχουν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα άλλα και τοκατά πόσο η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εταίρος της ΕΕ, ζητάει από την Κομισιόν πληροφορίες για τον τρόπο που εκείνη “θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, για την αποφυγή μονομερών παραβιάσεων”.

Παράλληλα, με βάση και την κριτική που ασκείται από την Ύπατη Αρμοστεία όσον αφορά τις χρονοβόρες διαδικασίες αίτησης ασύλου, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το αν μπορεί να εγγυηθεί “ότι κανένας μετανάστης δεν θα προωθηθεί χωρίς την θέλησή του πίσω στην χώρα του, χωρίς πρώτα να του δοθεί η επιλογή της αίτησης ασύλου”.

Τέλος ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει στοιχεία για τον “μέχρι τώρα απολογισμό από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας σε μετεγκαταστάσεις και κυρίως σε προώθηση προσφύγων στην ΕΕ απο την Τουρκία”.

Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση προς την Κομισιόν

Ερώτηση προς Κομισιόν

Θέμα: Προστασία Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών κατά την υλοποιήση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η ΕΕ μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και αστοχίες κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών. Ωστόσο, η συμφωνία συναντά αντιδράσεις και κριτική από την πλευρά διεθνών οργανώσεων που επισημαίνουν και τονίζουν τον κίνδυνο καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, η Τουρκία ως εταίρος της ΕΕ δέχεται σφοδρή κριτική για την ποιότητα της Δημοκρατίας της και για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες αίτησης ασύλου, κίνδυνο να χειροτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης ενώ η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει τους κινδύνους που διατρέχουν οι μετανάστες κατά την επιστροφή τους από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Με βάσει τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, για την αποφυγή μονομερών παραβιάσεων;

2. Μπορεί να εγγυηθεί η ΕΕ ότι κανένας μετανάστης δεν θα προωθηθεί χωρίς την θέλησή του πίσω στην χώρα του, χωρίς πρώτα να του δοθεί η επιλογή της αίτησης ασύλου;

3. Ποιος έιναι μέχρι τώρα ο απολογισμός από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας σε μετεγκαταστάσεις και κυρίως σε προώθηση προσφύγων στην ΕΕ απο την Τουρκία;