Οι “κρυφές” απαιτήσεις πέρα από τα επιπλέον “μέτρα”

Του Γ. Αγγέλη

Το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η πλήρης απελευθέρωση στο “πωλητήριο” κόκκινων αλλά και ενήμερων δανείων, συν επιπλέον παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, είναι το επιπλέον “κόστος” του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, πέρα από το πρόσθετο, αλλά υπό αίρεση “πακέτο” του ΔΝΤ. 

Στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου απεδείχθη για άλλη μια φορά ότι στο ελληνικό πρόγραμμα ο “ισχυρός” παράγοντας ήταν και παραμένει το ΔΝΤ και η κα Lagarde. Με τη σταθερή στήριξη βέβαια του κ. Schaeuble… 

Το δυστύχημα όμως για την ελληνική πλευρά είναι ότι πέραν της “νομιμοποίησης” του επιπλέον πακέτου μέτρων που ζητούσε εξ αρχής το ΔΝΤ για να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τώρα υποχρεώνεται και σε επιπλέον “αλλαγές” κρίσιμου χαρακτήρα που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετες και δύσκολα διαχειρίσιμες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες πέντε ημέρες.

Συγκεκριμένα πέραν των “contingent measures” τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί ως όρο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, τα οποία όμως θα είναι υπό αίρεση για το αν τα δρομολογημένα μέτρα με βάση το πακέτο που έχει ζητήσει η Κομισιόν (5,4 δισ. ευρώ) δεν δώσουν το προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ), στην Ουάσιγκτον τέθηκε και πάλι θέμα για το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. 

Οι αποκρατικοποιήσεις 

Όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το “Κεφάλαιο” το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά (Schaeuble) ζητούν δραστικές αλλαγές στο ποιός θα έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν όπως και το ποιός θα έχει την εποπτεία των διοίκησεών τους μέχρι και την πώλησή τους. 

Η “νέα” απαίτηση είναι ότι αυτές πρέπει να φύγουν από τον έλεγχο των υπουργείων στα οποία είναι μέχρι σήμερα η ευθύνη και η εποπτεία τους και να περάσουν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων του οποίου η διοίκηση θα πρέπει να αυτονομηθεί πλήρως και να λειτουργεί υπό μνημονιακή “λογική”. 

Όπως έγραψε το Σάββατο το “Κεφάλαιο” πρόκειται για 27 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ για την οποία προβλέπεται πωλητήριο τουλάχιστον σε ποσοστό 51%. 

Το δεύτερο σημείο των απαιτήσεων αφορά στα “κόκκινα δάνεια” για τα οποία η μοναδική “παραχώρηση” που γίνεται από πλευράς “Θεσμών”, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Capital.gr, είναι η αναβολή της απελευθέρωσης των πωλήσεων δανείων με εγγύηση πρώτης κατοικίας χαμηλής αντικειμενικής αξίας μέχρι το τέλος του έτους. 

Για όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή την συντριπτική πλειονότητα των δανείων επιχειρήσεων και κατοικιών η απαίτηση για απελευθέρωση των πωλήσεων είναι εδώ και τώρα… Και αυτό παρά τις επιφυλάξεις των τραπεζών για το εν ισχύ νομικό πλαίσιο ευθύνης στις συγκεκριμένες πράξεις των διοικητικών στελεχών. 

Επιπλέον κάποιες πρόσθετες κατηγορίες συνταξιούχων που δεν έχουν ενταχθεί στις περιοριστικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτό με στόχο το μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων. 

Το ΔΝΤ και η συνάντηση Schaeuble – Draghi

Όσο για το επιπλέον πακέτο μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ, όπως εισηγήθηκε ο κ. Wieser στην περιβόητη συνάντηση της Παρασκευής το βράδυ, μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ (που από ορισμένους έχει αποκληθεί “ουάσιγκτον clup” κατά το περιβόητο μεταπολεμικό club του Παρισιού), έγινε μάλλον το …αναμενόμενο. Τετραγωνίσθηκε ο κύκλος για να ξεπερασθεί η διαφορά της εκτίμησης Ευρωπαίων και ΔΝΤ. 

Καλή ώρα όπως είχε γίνει το Νοέμβριο του 2012 (και τότε το αδιέξοδο ξεπεράσθηκε με μία συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ) ή την άνοιξη του 2014 (που και πάλι δόθηκε το πράσινο φως από το Eurogroup με δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ…). 

Έτσι και την Παρασκευή το βράδυ ο κ. Wieser σε συνεννόηση με τον κ. Moscovici επανέφεραν την πρόταση για επιπλέον μέτρα το 2019 (!) αν μέχρι τότε (2018) δεν έχει επιτευχθεί το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) που προβλέπεται από την εφαρμογή των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως απαίτηση τη Ευρωζώνη. 

Με τον τρόπο αυτό όλοι θα είναι ευτυχείς –ιδιαίτερα οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή– γιατί θα περάσουν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, αντί για τα μέτρα του ΔΝΤ που είναι επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ. 

Να θυμηθούμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι θα χρειασθούν μέτρα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ… Πολλά από αυτά όπως μαθαίνουμε συζητήθηκαν και “ωρίμασαν” στο περιθώριο της συνάντησης Schaeuble – Draghi (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ Κεφάλαιο 16/4) την Παρασκευή το βράδυ, όπου συζητήθηκαν και κρίθηκαν πολλά από αυτά που θα τρέξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην “ταραγμένη” Ευρώπη.

Πηγή