Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί τη δέσμευσή της για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, ανακοινώνοντας νέα σειρά έργων στο πλαίσιο αυτό. 

Πρόσθετο ποσό 60 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε ένα ειδικό μέτρο για να καλυφθούν τα έξοδα παροχής τροφής, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης των μεταναστών που επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ένα επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Έτσι, η συνολική στήριξη της Επιτροπής μέσω του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 187 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιοχάνες Χάν, Επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, δήλωσε τα εξής: «Με το ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα, η Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, παρέχει ταχέως πρόσθετα μέσα για να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία θα λαμβάνουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη. Η στήριξη αυτή θα συμβαδίζει με τις προσπάθειες της Επιτροπής για την παρακολούθηση των νομικών εγγυήσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία για όλους τους επιστρέφοντες μετανάστες».

Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΕΕ παρέχει ήδη επιτόπου βοήθεια στους πρόσφυγες στην Τουρκία, από την έναρξη της κρίσης. Η νέα Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σημαντικά τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια. Η σημερινή πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. ευρώ καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ για την ταχεία κινητοποίηση των ανθρωπιστικών εταίρων και την παροχή βοήθειας στα άτομα που την έχουν περισσότερο ανάγκη.»

Η χρηματοδότηση αυτή παρέχει υποστήριξη για τους πρόσφυγες και όχι κονδύλια στην Τουρκία. Η στήριξη αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ως μέρος της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εντός και εκτός της ΕΕ.

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα στηρίξει 15 διαφορετικά έργα για να βοηθηθούν άτομα που έχουν ανάγκη σε όλη την Τουρκία. Θα διατεθεί σε εταίρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Διεθνές Ιατρικό Σώμα του ΗΒ και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFCR), που συνεργάζονται στενά με τις τουρκικές οργανώσεις εταίρους. Οι δραστηριότητες θα καλύψουν τομείς ανθρωπιστικής βοήθειας για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, που περιλαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης με τη χρήση συστημάτων κουπονιών, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προστασία, διαχείριση πληροφοριών, είδη πρώτης ανάγκης για τον χειμώνα, εξειδικευμένη βοήθεια σε άτομα με αναπηρία, ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επαναπατριζόμενων από την Ελλάδα στην Τουρκία θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν να αντικατασταθούν οι επικίνδυνες και παράνομες διελεύσεις στο Αιγαίο με ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετεγκατάστασης από την Τουρκία. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις δαπάνες διατροφής, στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης για τους επιστρέφοντες από την Τουρκία και θα καλύψουν περίοδο έξι μηνών. Το ειδικό μέτρο, σε συντονισμό με τη χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ) και θα υλοποιηθεί μέσω απευθείας συμφωνίας με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών. Θα καλύπτει τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τις 4 Απριλίου, όταν έγιναν οι πρώτες επιστροφές. Το ειδικό μέτρο δεν θα καλύψει το κόστος των επιστροφών από την Τουρκία στις χώρες καταγωγής.

Ιστορικό

Η Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ, είναι η απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Η Χρηματοδοτική Διευκόλυνση αυτή παρέχει έναν κοινό μηχανισμό συντονισμού για δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις εθνικές συνεισφορές των κρατών μελών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής αντιμετωπίζονται με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο. Οι πόροι του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017, δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ για δύο έτη.

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο είναι ήδη σε λειτουργία, και οι πρώτες συμβάσεις υπογράφηκαν στις 4 Μαρτίου ενώ οι πρώτες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Μαρτίου:

Όπως ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου, έχει ήδη διατεθεί στο Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 735.000 προσφύγων για τους επόμενους έξι μήνες. Με την πρόσθετη χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει διαθέσει η Επιτροπή στο πλαίσιο της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Ποσό 37 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε στη UNICEF για την υποστήριξη επιπλέον 110.000 παιδιών προσφύγων, που πηγαίνουν σχολείο. Αυτά προστίθενται στα 200.000 παιδιά που στηρίζει ήδη η ΕΕ μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλες τις επιλογές για την ταχεία περαιτέρω κλιμάκωση της ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, με επίκεντρο την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, καθώς και την ανάπτυξη νέων δράσεων στους τομείς της υγείας και των υποδομών.

Κατάσταση στην Τουρκία

Η γεωγραφική της θέση την καθιστά σημαντική χώρα πρώτης υποδοχής και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Η χώρα φιλοξενεί πάνω από 3,1 εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγες. Η Τουρκία πραγματοποιεί αξιόλογη προσπάθεια για την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης σε μια άνευ προηγουμένου και συνεχώς αυξανόμενη εισροή ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο και έχει ήδη δαπανήσει άνω των 7 δισ. ευρώ από δικούς της πόρους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη βία στη Συρία και το Ιράκ, ιδίως τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου — Συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ένα χρηματοδοτική εργαλείο ύψους 3 δισ. ευρώ

Ερωτήσεις και απαντήσεις – Εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας – 4 Απριλίου

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ