• 
    

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
 

(Φωτ.: Σπύρος Λάτσας)

Την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το σκοτεινό παρελθόν της και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής υπογράμμισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μαρία Σπυράκη, Εύα Καϊλή, Μανόλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Χρυσόγονος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο για την προώθηση των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού.

 

Σημείωσαν, παράλληλα, ότι στο Ευρωκοινοβούλιο το κλίμα δεν είναι καλό για την Τουρκία μετά τη στάση της απέναντι στο Προσφυγικό.

Ειδικότερα, για την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας –μεταξύ των οποίων η αναγνώριση των γενοκτονιών– προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, έκανε λόγο η Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ότι χρειάζονται αποδείξεις ότι η γειτονική χώρα σέβεται τις δημοκρατικές λειτουργίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Από την ξενάγηση της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο

Από την πλευρά του ο Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε εμφατικά ότι «άλλο ενταξιακές διαδικασίες κι άλλο δρομολόγιο του εξπρές του μεσονυκτίου», ενώ η Εύα Καϊλή ανέφερε ότι η κοινή προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών –διανεμήθηκε και ψήφισμά τους, με το οποίο ζητούν επαναλειτουργήσει ως μουσείο η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και να οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού– βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ξένους ευρωβουλευτές.

Καϊλή: Έχουμε ενεργοποιηθεί και λειτουργούμε ως ομάδα οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Το κλίμα δεν είναι πολύ καλό στο Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία μετά τη στάση της στο Προσφυγικό.

Την εκτίμησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντησή του με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος του είπε ότι η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με τη φιλοξενία στο Ευρωκοινοβούλιο της αντιπροσωπείας της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, ενώ του έθεσε και το θέμα των Αρμενίων. «Αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα θέματα. Μια άλλη Τουρκία μπορεί να είχε άλλη σχέση με μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στη διάθεσή σας σε όλα. Ακόμα και να κάνουμε μια εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία να χορέψουμε πυρρίχιο με τον κρητικό ανωγειανό, να “παντρέψουμε” την κρητική με την ποντιακή λύρα».

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι «η ιστορία του Πόντου ενσωματώνει όλα τα δεινά που μπορούν να φέρουν όσοι έχουν διαφορετικό χρώμα θρησκεία ή γλώσσα.

»Η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη – όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι έκανε στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την έκβαση που θα έχει η κοινή δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την Τουρκία, η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, αλλά επιφυλακτική, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με τα συμφέροντα μερικών, κι αυτό αναδείχθηκε στο προσφυγικό ζήτημα».

Τρία βασικά ζητήματα
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, η προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού ήταν οι τρεις βασικοί στόχοι της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφανο Τανιμανίδη.

«Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί ποντιόφωνοι στην Τουρκία, οι οποίοι παίζουν λύρα και μιλάνε ποντιακά, αλλά οι τουρκικές Αρχές δεν τους συμπεριφέρονται καθόλου καλά. Προσπαθούν να τους οικειοποιηθούν ή να τους απομονώσουν.

»Τα μνημεία μας καταστρέφονται, και σε διάφορα σημεία του κόσμου βρέθηκαν κειμήλια. Θέλουμε τα ιερά κειμήλια να επιστρέψουν στη θέση τους, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού και άρχων έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χαράλαμπος Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με την υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Ολλανδή ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, και στη δέσμευσή της να υπάρχει επικοινωνία με εκπροσώπους της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών ώστε στην επόμενη Έκθεση για την Τουρκία να συμπεριληφθούν και θέματα που αφορούν το ποντιακό ζήτημα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ελλάδος, Κυριάκος Μπατσάρας, τόνισε ότι τα θύματα της γενοκτονίας του λαού του από τους Τούρκους ανέρχονται σε 750.000, ενώ σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου 4,5 εκατομμύρια Ασσύριοι.

Μπατσάρας: Σήμερα στην Τουρκία διώκονται οι εκκλησίες μας και οι ιερωμένοι μας και καταπατούνται τα περιουσιακά μας δικαιώματα. Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια, και αν δεν δικαιωθούμε θα προσφύγουμε και στη Χάγη.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κέντρου, Πόντιος στην καταγωγή, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Πηγή