Ο Τόμσεν αλλάζει το ΔΝΤ «Ελλάδος»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο θα μείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον αλλάζει –επί το σκληρότερο- την σύνθεση της μόνιμης αντιπροσωπείας του στη χώρα.

Ο «Σαλονικιός» Ουές Μακ Γκρού που μόλις πριν 3 χρόνια, είχε διαδεχθεί «τον σκληρό, ιδιαίτερα παρεμβατικό και αντιπαθητικό» Μπομπ Τράα, αποχωρεί από την Αθήνα και επιστρέφει να αναλάβει καθήκοντα στην Ουάσιγκτον.

Ο Πόουλ Τόμσεν, ως επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, φέρνει στην Ελληνική πρωτεύουσα έναν ακόμη πιο σκληρό τεχνοκράτη και αναδιαρθρώνει πλήρως την ομάδα του.

Ήδη ο ινδικής καταγωγής, γνωστός από τη συμμετοχή του στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, Ρίσι Γκογιάλ έχει μετακομίσει στην Ιταλία η οποία όλα δείχνουν πως σύντομα θα υποχρεωθεί να ζητήσει την τεχνική συνδρομή του ΔΝΤ αφού το Δημόσιο Χρέος της ξεπερνά πλέον 132,5% του ΑΕΠ. Η κυρία Εμπίλ Στέφανι προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ουκρανία.

Η κρίση στην Ευρώπη – αναβάθμισε πολιτικά και οικονομικά- την επιρροή του πάλαι ποτέ ασθενούς κι ασήμαντου Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παραδοσιακά, η δράση του ΔΝΤ είχε στόχο τις φτωχές ή χρεοκοπημένες τριτοκοσμικές χώρες όπου εφάρμοζε σχεδόν πάντα την ίδια συνταγή:

Πρώτα «κούρεμα» χρέους, αμέσως μετά μεγάλη υποτίμηση και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην δομή της οικονομίας που άνοιγαν τον δρόμο στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που έρχονταν, εκμεταλλεύονταν την φτήνια της εσωτερικής αγοράς, επένδυαν σημαντικά ποσά και δημιουργούσαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι η φτωχή Βραζιλία και η πτωχευμένη Τουρκική οικονομία σύντομα εφαρμόζοντας εξελίχθηκαν και κατέκτησαν θέση στο G20, στις 20 ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη είχε προφανώς εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα…

Την πόρτα άνοιξε προφανώς η ελληνική κρίση, αλλά τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ συμμετέχει ως ισότιμο μέλος σε όλες τις συνόδους Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αφού πλέον έχει αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ είναι εμφανείς στις πολιτικές επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών ενώ με την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Πόουλ Τόμσεν αυξήθηκε ραγδαία η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Τομέα όπως και η παρεμβατικότητά του σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα, θεωρείται πλέον σίγουρη η συμμετοχή του και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, με κύρια ευθύνη την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αλλά και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου που παίρνει τη μορφή Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πόουλ Τόμσεν θεωρεί ότι η μόνιμη εκπροσώπηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα πρέπει να στελεχωθεί από τεχνοκράτες με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, πώλησης των «κόκκινων τραπεζικών δανείων» σε funds κι εφαρμογής της περιβόητης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ».

Ο οικονομολόγος Ουές Μακ Γκρου που αποχωρεί, έχει σπουδάσει στο Οικονομικά κι κατέχει διδακτορικό τίτλο από περιβόητο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Είχε αναλάβει επισήμως καθήκοντα μονίμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι φυσικά Αμερικανός υπήκοος. Ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Μακ Γκρου, από τη Σμύρνη όπου υπηρετούσε ως διπλωματικός υπάλληλος των ΗΠΑ, μετατέθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη όπου μέχρι το 1999 κατείχε τη θέση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια» ενώ αργότερα από το 2004 ως το 2009 ως πρόεδρος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και φυσικά είχε γίνει μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης.

Από το 1971 μέχρι και το 1975 ο Γουές ΜακΓκρου φοίτησε στη Θεσσαλονίκη στο Αμερικάνικο Κολέγιο Pinewood, από το οποίο και αποφοίτησε για να φύγει στη συνέχεια για σπουδές στις ΗΠΑ. Ομως η σχέση του με την Ελλάδα συνεχίστηκε πολλαπλώς. Την περίοδο 1979-80 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί για μία σχολική χρονιά στο «Ανατόλια», αλλά και να επανέρθει στο κολέγιο κάποια καλοκαίρια τα επόμενα χρόνια και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο camp του «Ανατόλια».

Ο Ουές ΜακΓκρου εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2004 και προτού εμπλακεί στις ελληνικές διαπραγματεύσεις είχε εργαστεί σε μια σειρά από χώρες, όπως ο Ισημερινός, η Τουρκία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Κύπρος…

Πηγή