Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση: Το χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας

Γράφει ο Αλέξανδρος Κλώσσας

«Σκοτσέζικο ντους» με αρκετή όμως αισιοδοξία θυμίζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Η αναφορά στο ζήτημα του χρέους στην ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου, έφερε και πάλι χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έλληνες αξιωματούχοι έλεγαν ότι «για πρώτη φορά γίνεται τόσο σαφής διασύνδεση των αποφάσεων για την αξιολόγηση με το θέμα του χρέους».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των επαφών που έχουν τα τελευταία 24ωρα όλοι οι αξιωματούχοι που μετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το κλίμα στην Αθήνα θεωρούν πλέον ότι είναι πολύ πιθανό στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να διαπιστωθεί η σύγκλιση των δύο πλευρών.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει στους θεσμούς να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είτε στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, είτε ακόμα και σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup.
Αυτό ωστόσο θα σημαίνει ότι τις 15 ημέρες που θα μεσολαβήσουν μεταξύ της έκτακτης συνεδρίασης και της τακτικής Συνόδου οι δύο πλευρές θα πρέπει να κλείσουν όλες τις λεπτομέρειες της αξιολόγησης.

Οι ίδιοι παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι δανειστές έχουν αντιληφθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια νέα λίστα μέτρων πέραν αυτών των 5,4δισ. ευρώ, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Αντίθετα στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται μόνο η πρόταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν αυτός θα ενεργοποιείται από τους Έλληνες αξιωματούχους ή από την πλευρά των δανειστών.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των κωδικών του προϋπολογισμού στους οποίους θα επιβάλλεται ο δημοσιονομικός «κόφτης». Η ελληνική πλευρά θέλει τον τελευταίο λόγο να τον έχει η κυβέρνηση, ενώ οι δανειστές επιθυμούν οι δαπάνες που θα περικόπτονται να έχουν προαποφασιστεί.

Άγνωστο είναι ακόμα και το ποιος θα χειρίζεται τον δημοσιονομικό κόφτη, καθώς σενάρια αναφέρουν ότι σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δίνει τον έλεγχο στον ESM με τον μηχανισμό να εφαρμόζεται για αρκεττά χρόνια και μετά το 2018.

Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ανέπτυξε την πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών είναι πολύ καλύτερη από τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το EuroWorking Group αναμένεται να συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με κοινοτικές πηγές να εκτιμούν ότι περιμένουν πως θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος τις επόμενες ημέρες και οι πιθανότητες για συμφωνία-πλαίσιο τη Δευτέρα είναι 50-50.

Αυτό όμως δεν θα σημαίνει και τελική συμφωνία καθώς η εξειδίκευση αναμένεται να γίνει από τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών στην Αθήνα, με στόχο συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με το ΔΝΤ ωστόσο να κρατά στάση αναμονής αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία το επόμενο διάστημα.

Πηγή