Η «παραίτηση» Νταβούτογλου διαλύει την τουρκική οικονομία

Αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, προκάλεσε η αιφνίδια παραίτηση-αποπομπή του Τούρκου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου από τον ισχυρό πρόεδρο της χώρας, Ερνογάν, στην προσπάθεια του πρώτου να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), ο βασικός τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST-100 έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,9%, έχοντας πραγματοποιήσει πτώση μέχρι 2% ενδοσυνεδριακά – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών – αλλά και άνοδο 0,7% (μετά την προφορική διαβεβαίωση Νταβούτογλου ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρησή του).

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος ενισχύθηκε κατά 1,2%, μετά από απώλειες 4% το βράδυ της Τετάρτης, όταν κατέστη σαφές ότι από τη σύγκρουση Νταβούτογλου – Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα οδηγούνταν σε παραίτηση.

Παρά την προσωρινή ανάκαμψη, η τουρκική λίρα παρουσιάζει απώλειες άνω του 3% την τρέχουσα εβδομάδα.
Ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι αποδόσεις των διετών ομολογιακών εκδόσεων αναφοράς – λόγω πτωτικών πιέσεων στην τιμή τους – έχοντας αυξηθεί σε 9,70%, από 9,51% την Τετάρτη.

Παρά τις αναμενόμενες διαβεβαιώσεις Νταβούτογλου περί συνέχειας της ομαλής διακυβέρνησης της Τουρκίας από το AKP και μετά την αποχώρησή του, είναι σίγουρο ότι η γειτονική χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, που θα έχει επίπτωση και στην οικονομία της χώρας.

Πηγή