Πυρά κατά των χωρών – κρατών της ΕΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
 

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τα ευρωπαϊκά κράτη ότι αποτελούν καταφύγια της πολιτικής πτέρυγας τρομοκρατικών ομάδων και χαρακτήρισε «μαύρη κωμωδία» το γεγονός ότι η Ευρώπη κάνει μαθήματα στην Τουρκία για τον αντιτρομοκρατικό της νόμο.

Η ΕΕ ζήτησε από τα κράτη- μέλη να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων, ως αντάλλαγμα στη συμφωνία για το προσφυγικό. 

Ωστόσο, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να κάνει αλλαγές σε ορισμένους νόμους, όπως την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ζητώντας να ευθυγραμμιστεί αυτή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει πρώτα η ίδια τους νόμους της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα τηρήσει την υπόσχεσή της για κατάργηση της βίζας μέχρι τον Οκτώβριο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για το πολιτικό σκέλος τρομοκρατικών ομάδων. Όταν αυτή είναι η κατάσταση, είναι μαύρη κωμωδία το γεγονός ότι η ΕΕ ασκεί κριτική στη χώρα μας για τον ορισμό της τρομοκρατίας» σημείωσε. 

«Πρώτα απ’ όλα, περιμένουμε οι χώρες της ΕΕ να φτιάξουν τους δικούς τους νόμους που στηρίζουν την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ομαλά με την ΕΕ, μετά την παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε δημοσίευμα ότι η ΕΕ επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό, στη σκιά της απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου.

 
Πηγή: news.in.gr