Ανοικτή Ρηξη: Όσο είμαι εγώ, οι προτάσεις του Ταμείου δεν θα περάσουν

Σε ανοιχτή ρήξη οδηγούνται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ μετά τις ρηξικέλευθες προτάσεις του Ταμείου για ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με πάγωμα δόσεων έως το 2040 και σταδιακή αποπληρωμή μέχρι το 2080 με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, φέρεται να δηλώνει πως δεν αποδέχεται την πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «όσο είναι αυτός υπουργός δεν πρόκειται να υπάρξει» μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος απλώς να προβεί σε μικρότερες αλλαγές και όχι στη ριζική λύση που προτείνει το πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να ανάψουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου», σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τη θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς.

 

Γιατί διαφωνούν ΔΝΤ-Βερολίνο για το ελληνικό χρέος

Ως «ακραία σκληροπυρηνική» κρίνουν οι Ευρωπαίοι την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζονται για το αν τελικά το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας για το χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, κυριαρχούν διαφορετικές απόψεις.

«Αξιωματούχοι του Βερολίνου καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στο ΔΝΤ και να εμπλακούν σε μία συζήτηση για το ελληνικό χρέος ενώ η Γερμανία επέμενε έως τώρα ότι δεν χρειάζεται τέτοια κουβέντα», σημειώνεται επίσης.

Η εφημερίδα γράφει ότι είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός Γερμανίας-ΔΝΤ, γιατί αν δεν βρεθεί λύση, τότε ο δανεισμός θα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι υπερβολικά απαισιόδοξες.

«Αξιωματούχοι στο Βερολίνο επισημαίνουν πως το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί λάθος στις προβλέψεις του ως τώρα και πιέζουν το ταμείο να είναι λιγότερο άτεγκτο. Τα στελέχη του ταμείου πιέζονται να μην είναι εμπόδια σε μια συμφωνία», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Οχι με μένα» δηλώνει ο Σόιμπλε

H Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη. Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

 

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου». Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Πηγές:

http://tvxs.gr/news/ellada/anoixti-riksi-soimple-dnt-oso-eimai-ego-oi-protaseis-toy-tameioy-den-tha-perasoyn

http://www.cnn.gr/money/story/32586/exallos-o-soimple-me-tin-protasi-toy-dnt-gia-tin-ellada#ixzz490SuM2GB

http://www.kathimerini.gr/860189/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sz-oxi-soimple-sthn-protash-dnt-gia-periodo-xaritos-ews-to-2040

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/soimple-gia-protash-dnt-oso-eimai-ypoyrgos-pagwma-twn-epitokiwn-gia-thn-ellada-den-yparxei.4065290.html