Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μεταναστευτικό

 

Γράφει ο Μακεδών

Οι αριθμοί, ψυχροί και αποστασιοποιημένοι από συναισθηματισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, παρέχουν αρκετά ακριβή εικόνα για το τεράστιο μεταναστευτικό ζήτημα, που ήταν φυσικό να προκύψει, αφενός…

… λόγω της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής -παρά τις προτροπές από την δεκαετία του ’80 ακόμη-, και αφετέρου λόγω της ιδεοληπτικής εφαρμογής των «ανοικτών συνόρων» και την πρόσκληση εις οιονδήποτε να έλθει στην Ελλάδα ελευθέρως.

Με στοιχεία από έγκυρες πηγές (astynomia.gr, Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (Ε.Δ.Κ.Α.), Παν/μιο Θεσσαλίας, viadiplomacy.gr, που μελέτησε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος) μπορούμε ευθύς εξ αρχής να συνάγουμε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη, πως το σύνολο των παράνομων μεταναστών προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 55% περίπου εξ αυτών ήταν Σύροι, ή ακριβέστερα δήλωσαν Σύροι, αφού όπως διαπιστώθηκε αργότερα (όταν έφτασαν στην Κεντρική Ευρώπη) πολλοί από αυτούς ήταν άλλης υπηκοότητας (τουλάχιστον ο ένας στους πέντε) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια (τα οποία εύκολα κανείς καταλαβαίνει πού τα προμηθεύτηκαν).

Ακόμη όμως και αν δεχτούμε το παραπάνω ποσοστό ως έχει, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό όσων έφτασαν στην Ελλάδα λόγω των συγκρούσεων σε Συρία-Ιράκ ήταν το 65%. Υπάρχει όμως και ένα διόλου ευκαταφρόνητο υπόλοιπο 35% (τουλάχιστον), το οποίο ως απόλυτος αριθμός είναι πολύ μεγάλος.

Συγκεκριμένα: οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν (όπου δεν συνέβη κάτι σημαντικά διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια) έφτασαν τους 213 χιλιάδες (έναντι μόλις 12.901 το 2014), οι Πακιστανοί ήταν 27.261 (σε σύγκριση με τους 3.621 που έφτασαν το 2014), οι Ιρανοί για πρώτη φορά έφτασαν του 23 χιλιάδες κ.λπ.

Ακόμη και οι Μαροκινοί, οποίοι αποτέλεσαν ένα μικρό ποσοστό, σε απόλυτους αριθμούς έφτασαν τους 7.818 έναντι μόλις 264 την προηγούμενη χρονιά (30 φορές περισσότεροι!). Από τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφές ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε μόνο για έξαρση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα υπήρξε και μια σημαντική έξαρση των μεταναστευτικών ροών, η οποία μπορεί να αποδοθεί στα λανθασμένα μηνύματα που εξέπεμψαν διάφοροι πολιτικοί χειρισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ως προς την σύνθεση κατά ηλικία και φύλο στις τέσσερις πολυπληθέστερες εθνικότητες (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν), προκύπτει ότι το 75% αυτού του συνόλου ήταν άνδρες ενώ μόνο το 25% ήσαν γυναίκες Στο σύνολο των ανδρών μάλιστα, το 72% ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Εξ όσων δήλωσαν Σύροι, 220 χιλιάδες εξ αυτών ήταν άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας 18-33 ετών. Η εικόνα που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία δεν συμπίπτει με εκείνη που εμφάνισαν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία σχεδόν αποκλειστικά στις ανταποκρίσεις τους παρουσίασαν οικογένειες και γυναίκες με παιδιά.

Το να εισέρχονται σε μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι (άλλοι 187 χιλιάδες εισήλθαν στο πρώτο τετράμηνο του 2016), σίγουρα δεν είναι κάτι απλό ούτε κάτι συνηθισμένο (έστω και αν οι περισσότεροι τελικά πέρασαν στην Ευρώπη). Θα πρέπει λοιπόν κανείς να αναλύσει με ορθολογισμό αυτές τις εξελίξεις, ώστε να καταλάβει και τις προοπτικές τους, ειδικά τώρα που τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά.

Δυστυχώς σε κάτι τέτοιο δεν ωφελούν ούτε οι υπερβολικοί συναισθηματισμοί ούτε οι συγκινησιακά φορτισμένες παρουσιάσεις, οι οποίες (όχι πάντα από αφέλεια) στρεβλώνουν την πραγματική εικόνα. Στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές από την Ασία και από την Αφρική προς την Ευρώπη, όχι μόνον λόγω υπερπληθυσμού και φτώχειας, αλλά -όπως πολλές φορές έχω σημειώσει στην στήλη- και λόγω των συνεχιζόμενων και αναμενόμενων μετά βεβαιότητος αναταραχών σε πλείστες όσες χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν διέξοδο μόνον στην Μεσόγειο.

Ο Α. Λαυρέντζος, ορθά παρατηρεί πως θα πρέπει από τώρα να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με την επερχόμενη δημογραφική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού, θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα αμέσως επόμενα χρόνια η Ελλάδα.

 

Πηγή: Voria.gr