Την τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου του Αριστοτέλη έδωσε στην δημοσιότητα ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης που ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής.

 

 

Το σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του.

Ο Κώστας Σισμανίδης μίλησε στο CNN Greece για το χρονικό της ανασκαφής και έδωσε πολλά στοιχεία για την ζωή του φιλοσόφου.

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας Σισμανίδης

«Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες, όταν ο Αριστοτέλης πέθανε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επίσημη αντιπροσωπεία από τα Αρχαία Στάγειρα στη Χαλκίδα και παρέλαβε την τέφρα του φιλοσόφου μέσα σε μία χάλκινη υδρία. Την μετέφεραν στα αρχαία Στάγειρα και την έθαψαν μέσα σε ένα μεγαλοπρεπή τάφο, μέσα στην πόλη, κατ’ εξαίρεση των νενομισμένων, μάλιστα πολύ κοντά στην αγορά της πόλης. Όντως η αγορά της πόλης βρίσκεται στα 25 μέτρα από αυτό εδώ το κτίσμα. Κατά τις ίδιες πηγές ιδρύθηκε βωμός μπροστά από τον τάφο του φιλοσόφου που είναι διαμορφωμένο ως βουλευτήριο, συνείρχοντο οι άρχοντες της πόλης γιατί τους ενέπνεε εκεί το πνεύμα του Αριστοτέλη. Αυτά όλα που αναφέρονται στις αρχαίες πηγές εγώ τα βρήκα. Τα ανασκαφικά δεδομένα ταιριάζουν απόλυτα με τις αρχαίες πηγές. Επίσης διαπιστώνεται μία ιδιαίτερη βιασύνη στο χτίσιμο από υλικό οικοδομικό από πέτρες σε δεύτερη χρήση, προκειμένου να στεγάσει την τέφρα του Αριστοτέλη που ερχόταν από τη Χαλκίδα».

 

Σχετικά με το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, ο κ. Σισμανίδης αναφέρει ότι έκανε την ανακοίνωση επειδή είναι φέτος το έτος του Αριστοτέλη και με σκοπό να ανοίξει μία συζήτηση.

«Θέλω να γίνει ένας διάλογος γύρω από το θέμα και να λυθούν τα όποια προβλήματα. Δεν θέλω να πέσει το επίπεδο αλλά θέλω να ανοίξω μία σχετική συζήτηση. 

Πηγή: CNN.gr