Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

 

Προς Καλείτε-κατ άλλους σύρεται στο-  να συγκαλέσει έκτακτη Σύναξη- Σύνοδο των Προκαθημένων το αργότερο μέχρι της 10 Ιουνίου και πάντως πριν την Σύγκληση(16 με 27 Ιουνίου) της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου στην Κρήτη. Επιτακτικό αίτημα της Βουλγαρίας και της Μόσχας (ακολουθούν και άλλες Εκκλησίες μεταξύ αυτών και η Ελλαδική Εκκλησία). Προς νέα έκτακτη Σύγκληση της Ιεραρχίας θα κληθούν οι Έλληνες Ιεράρχες την προσεχή εβδομάδα.  Ήδη σήμερα – Σάββατο 4 Ιουνίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προετοιμάζονται για έκτακτη και  ενδεχομένως ενδημούσα διευρημένη Πατριαρχική Σύνοδο  για τις αρχές της εβδομάδος και πάντως το αργότερο μέχρι και τη Τετάρτη 8 Ιουνίου προκειμένου να εξεταστεί η όλη κατάσταση που  έχει δημιουργηθεί ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις και τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί από τις αποφάσεις των Πατριαρχείων Μόσχας, Βουλγαρίας (που η μια εκκλησία συμπλέει με την άλλη) που θέτουν σαφείς και ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις γα να μετάσχουν της Πανορθοδόξου αλλά  και του Πατριαρχείου Αντιοχείας να μην μετάσχουν των εργασιών της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου, υπό το πρίσμα των δεδομένων που εν τω μεταξύ  έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα ύστερα και από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου-όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν-να μεταθέσουν για μετά την Πανορθόδοξη την τελική επίλυση της διαφοράς μεταξύ Αντιόχειας και Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία της Αρχ. του Κατάρ. Στη  επικείμενη Πατριαρχική Σύνοδο και προσωπικά στον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εναπόκειται  πλέον  η βαρύτητα των ιστορικών πρωτοβουλιών, αφού σε Αυτήν -την έκτακτη  Πατρ. Σύνοδο- πέφτει όλο  το βάρος των ιστορικών αποφάσεων για την διατήρηση της  ψυχικής ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών  και της μεταξύ τους σύμπνοιας. Βασικό θέμα της Πατριαρχικής Συνόδου θα είναι το κοινό αίτημα Μόσχας και Σόφιας για έκτακτη Σύγκληση Σύναξης -Συνόδου των προκαθημένων το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου (2016).

Την  έκτακτη Πανορθόδοξο Σύναξη- Σύνοδο των Προκαθημένων το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου  προσανατολίζονται ευθέως , ευθαρσώς και ξεκάθαρα,  όπως προκύπτει , από το ρεπορτάζ και τα επίσημα  αντίστοιχα ανακοινωθέντα –τουλάχιστον των δυο  Εκκλησιών  της Μόσχας και της Βουλγαρίας – ζητούν με αντίστοιχες αποφάσεις των Συνόδων τους, τα δυο Πατριαρχεία, Μόσχας και Βουλγαρίας,  ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να  προσανατολίζονται και οι Εκκλησίες της Σερβίας τις  Ρουμανίας της Αντιοχείας αλλά και της Ελλαδικής Εκκλησίας.  Ήδη το Πατριαρχείο Βουλγαρίας με νεότερη απόφαση και σχετική ανακοίνωση του εξουσιοδοτεί(sic) τον Πατριάρχη Μόσχας  k. Κύριλλο, να ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την σύγκληση αυτής της έκτακτης Σύναξης –Συνόδου των προκαθημένων . Μοναδικό και αποκλειστικό θέμα αυτής της Συνόδου των Προκαθημένων, που ως φαίνεται,  και όπως τίθεται από τους έχοντας την πρωτοβουλία (Μόσχα και Σόφια και ακολουθούν η Γεωργία  και η Ρουμανία) και   θα αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων Συνάξεων-Συνόδων του 2008, του 2014 και του 2016,  θα είναι η ουσιαστική επίλυση των  προβλημάτων  που εγείρονται, από τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες πριν από την σύγκληση της Μεγάλης Πανορθοδοξου Συνόδου ( από 16 μέχρι 27 Ιουνίου) 2016 :

 α. σε διαδικαστικό επίπεδο και επίπεδο  πρωτοκόλλου τα οποία ήδη γνωστοποιήθηκαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αντίστοιχες επιστολές των Πατριαρχείων Μόσχας και Βουλγαρίας  και

β. σε μείζονος  θεολογικής αλλά και εκκλησιολογικής σημασίας τροποποιήσεις   επί των έξι  κειμένων -που αν και ήδη έχουν προ εγκριθεί και από την σύναξη των Προκαθημένων τον περασμένο Ιανουάριο στην Γενεύη (21 με 28 Ιαν.2016)- εν τούτοις, και επειδή η απόφαση της συνάξεως των προκαθημένων τον Μάρτιο του 2014 όπως κατ επανάληψη έχει τονισθεί ρητώς προβλέπει και ορίζει  ότι οι όποιες «αποφάσεις της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου πρέπει να  είναι ομόφωνες», για αυτό  και κρίνεται απαραίτητο πως θα πρέπει τα υποβληθέντα κείμενα είτε να συμπληρωθούν, είτε να τροποποιηθούν ουσιαστικά και ριζικά, όπως επί παραδείγματος το κείμενο «οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπων Χριστιανικό κόσμο» το οποίο ευλόγως έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων σε όλες ανεξαιρέτως της Εκκλησίες –πλην βεβαίως της Κωνσταντινουπόλεως-  πριν έρθουν προς τελική έγκριση και υιοθέτηση από την Πανορθόδοξο Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών η σύγκληση της οποίας έχει προγραμματισθεί και πυρετωδώς προετοιμάζεται στην Κρήτη για το διάστημα από 16 μέχρι και 27 Ιουνίου.

 Ένα σοβαρότατο εμπόδιο ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της Μεγάλης Συνόδου

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ