Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχτηκε τον Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, παρά την προειδοποίηση της Κίνας ότι η συνάντηση θα βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, τα τελευταία οχτώ χρόνια. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου και όχι στο Οβάλ Γραφείο, επιλέγοντας έτσι να μείνουν μακριά από τις κάμερες.

 

Aξιωματούχοι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτείών έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τον Δαλάι Λάμα, αν και ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να τις αναγάγει σε επαφές υψηλού επιπέδου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πιο πρόσφατη το 2014, ενώ το 2015, οι δύο άνδρες παραβρέθησαν στην εκδήλωση του National Prayer Breakfast στην Ουάσιγκτον, χωρις όμως να συναντηθούν επισήμως.

 

 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, σημείωσε ότι η επιλογή αυτή του χώρου κατέδειξε τον «προσωπικό χαρακτήρα της συνάντησης». Τόνισε πως ο κ. Ομπάμα στο παρελθόν είχε εκφράσει «τα θερμά προσωπικά αισθήματα» που τρέφει για τον Δαλάι Λάμα, την εκτίμηση για τη διδασκαλία του και την πίστη του στη διατήρηση των μοναδικών θρησκευτικών, πολιτιστικών και γλωσσικών παραδόσεων των Θιβετιανών. Είπε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει αναφορικά με το ότι το Θιβέτ αποτελεί κομμάτι της Κίνας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως προέβη σε διπλωματικά διαβήματα στις ΗΠΑ, σχετικά με τη συνάντηση, αναφέροντας ότι  θα βλάψει τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, καθώς η Κίνα θεωρεί τον Δαλάι Λάμα «επικίνδυνο αυτονομιστή». Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μη παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της, όπως στα θέματα σχετικά με το Θιβέτ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνάντηση.

«Τα θέματα του Θιβέτ αποτελούν εσωτερικά θέματα της Κίνας και καμία ξένη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο Λου σημείωσε ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα δεν είναι μία καθαρά θρησκευτική προσωπικότητα, αλλά ένας πολιτικός εξόριστος που για μεγάλο διάστημα έχει εμπλακεί σε αυτονομιστικές δραστηριότητες κατά της Κίνας με το πρόσχημα της θρησκείας και η ουσία της προσέγγισης του «μεσαίου δρόμου» που πρεσβεύει είναι η «ανεξαρτησία του Θιβέτ».

Σύμφωνα με τον Λου, η συνάντηση αντικρούει την παραδοχή των ΗΠΑ ότι το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και την απόρριψη από την πλευρά τους της «ανεξαρτησίας του Θιβέτ» και των αποσχιστικών δραστηριοτήτων κατά της Κίνας. Μία τέτοια συνάντηση αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και κάνει κακό στη σινο-αμερικανική αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, πρόσθεσε.

 

Πηγές

Συνάντηση Ομπάμα – Δαλάι Λάμα παρά τις κινεζικές αντιδράσεις

Δυσφορία του Πεκίνου για τη συνάντηση Ομπάμα – Δαλάι Λάμα

Συνάντηση Ομπάμα – Δαλάι Λάμα παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας

Διπλωματικό διάβημα Κίνας σε ΗΠΑ για τη συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα

Obama-Dalai Lama meeting violated US’ promises: China

China lodges representation with U.S. over planned Obama-Dalai Lama meeting

Obama and Dalai Lama Meet Over China’s Objection

This Is Why China Got So Angry About Obama’s Meeting With the Dalai Lama


China: Planned Obama-Dalai Meeting Sends Wrong Signal

Beijing says Dalai Lama meeting with Obama seriously jeopardized China-US relations

China criticises US over Obama meeting with Dalai Lama