Στην περιοχή και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Τρούμαν”.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,

Φωτορεπορτάζ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινούν σήμερα 17 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι Χανίων στην Κρήτη, οι (προ) εργασίες  εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοδοξης Συνόδου. Η περιοχή γύρω από το ίδρυμα της Ορθόδοξης  Ακαδημίας έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη υψηλής ασφαλείας και ελέγχεται επί 24ωρου βάσεως από ξηράς αέρος και θαλάσσης με όλα τα μέσα.

Εκτός από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, γύρω από την Μονή της Οδηγήτριας και πέριξ των χώρων της Ο.Α.Κ. υπάρχουν και πολλές διαβαθμισμένες ζώνες όπου η κυκλοφορία επιτρέπεται αυστηρά και μόνον σε περιορισμένο αριθμό ατόμων από κάθε μια από τις 10  αντιπροσωπείες  που συμμετέχουν.  Κατά την διάρκεια των εργασιών βρίσκεται επί ποδός ελικόπτερο της αστυνομίας και υπερίπταται της περιοχής. Περιμετρικά δια θαλάσσης περιπολούν τμήματα του λιμενικού σώματος ενώ διακριτική είναι και η παρουσία πολεμικών πλοίων, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Γενική  αστυνομική διεύθυνση Κρήτης, υπάρχουν κλιμάκια της κρατικής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατικής και άλλων τμημάτων των κρατικών μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζονται άμεσα και στενά αφενός με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες άλλων χωρών όπως της Ρωσίας και άλλων δυτικών δυνάμεων που οι Εκκλησίες τους συμμετέχουν στην διαδικασία της Πανορθόδοξης.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Σούδας έχει καταπλεύσει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Τρούμαν” του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο διευρυμένης άσκηση που θα πραγματοποιηθεί, με σαφείς ωστόσο εντολές να επιτηρεί την ευρύτερη περιοχή όπου διεξάγεται και η Σύνοδος των Ορθοδόξων προκαθημένων. 

Επικεφαλής των οργανωτικών ζητημάτων αλλά κα της προσωπικής ασφάλειας του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ο Μιχάλης (Μάϊκ) Καρλούτσος –υιός του γνωστού κληρικού για τον οποίο τα επίκαιρα έχουν κάνει ειδικό ερευνητικό αφιέρωμα το καλοκαίρι του 2015- με ανάλογο κλιμάκιο ανδρών που έχει έρθει από Αμερική ειδικά για αυτό τον σκοπό. Την γενική εποπτεία όλων των οργανωτικών αλλά και  διαδικαστικών ζητημάτων έχει αναλάβει προσωπικά με εντολή του ιδίου του κ. Βαρθολομαίου ο ίδιος ο father Alex Karloutsos γεγονός που δείχνει να έχει ενοχλήσει την ρωσική πλευρά αν και Ιλαρίωνας   και Αλέξανδρος  Καρλούτσος διατηρούν καλές σχέσεις και έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας εδώ και καιρό… 

Εν τούτοις όπως σημειώνουν ανεξάρτητες πηγές και από  άλλες επίσης σλαβόφωνες Εκκλησίες το γεγονός  ότι ο πλήρης και απόλυτος έλεγχος όλων των οργανωτικών ζητημάτων εμπίπτει στους ώμους ενός στενού και περιορισμένου κύκλου προσώπων της αυστηρής επιλογής του κ. Βαρθολομαίου είναι κάτι που σχολιάζεται εδώ και μήνες και τούτο διότι για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί πέραν της Αρχιγραμματείας επίσης διορθοδόξου αντιπροσώπευσης , ειδική  διαγραμματειακή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους και των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών προκειμένου να αντιμετωπίζει, συντονίσει,  επιλύει,  και οργανώνει σε κάθε λεπτομέρεια του κάθε οργανωτικό και διαδικαστικό ζήτημα.    

Υπενθυμίζεται ότι στην σύνοδο αυτή συμμετέχουν και Αμερικανοί πολίτες –επίσκοποι πέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και άλλοι Μητροπολίτες της Αμερικής υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχειου στο οποίο υπάγεται η Αρχ. Αμερικής  

Μέχρι και σήμερα το διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τον Πατριάρχη Μόσχας κ Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο καθώς Ελληνική Κυβέρνηση, δια της διπλωματικής οδού μέσω του ΥΠΕΞ και λεπτότατων χειρισμών , επιχειρείται την ύστατη ώρα να πεισθεί ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας να μετάσχει   έστω της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Πεντηκοστής καθώς η μη συμμετοχή  έστω και μιας εκ των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών συνιστά από την μια παραβίαση των συμφωνηθέτων από τον Μάρτιο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2016, αλλά αυτό είναι το λιγότερο καθώς αν δεν υπάρξει πρόληψη και πρόνοια να μην  υπάρξει χάσμα μεταξύ των Εκκλησιών διότι είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι, αν δεν καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές και  όλες τις Εκκλησίες,  η ανά τον  κόσμο  Ορθόδοξη  Εκκλησία αφενός  εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο εσωτερικής περιδίνησης και  βαθιάς εσωστρέφειας,   αφετέρου κάθε 24ωρο που θα περνά χωρίς βήματα προόδου και γεφύρωσης των διαφορών θα είναι ένα βήμα προς το μεγάλο και αδιόρατο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την ύστατη ώρα και παρά την απόφαση της 6ης Ιουνίου της Ενδημούσας Πατριαρχικής Συνόδου να μην δεχθεί το αίτημα της Εκκλησίας της  Ρωσίας και των υπολοίπων τεσσάρων Εκκλησιών (Αντιόχειας, Γεωργίας, Βουλγαρίας και Σερβίας η οποία τελικώς προσήλθε μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλέσει  έκτακτη Σύναξη των Προκαθημένων πριν την Πανορθόδοξη Σύνοδο,  όπως του  είχε   ζητηθεί από τις μέχρι τώρα πέντε  «ενιστάμενες» Εκκλησίες) τελικά συνεκάλεσε για την Παρασκευή 17 Ιουνίου  Σύγκληση της Σύναξης των Προκαθημένων.    

Σε αυτή την σύναξη που ξεκινά σήμερα βασικά και κεντρικά θέματα στην ατζέντα βρίσκονται καθαρά διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα που εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και αμέσως μετά την σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Γενεύης (21 με 28 Ιανουαρίου 2016). Τα ζητήματα αυτά είναι : α) το ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Πανορθόδοξης Συνόδου, β) Οργανωτικά και χωροταξικά ζητήματα, γ) ζητήματα πρωτοκόλλου και τέλος θέματα αντιμετώπισης των εξόδων του «κοινού ταμείου».  Από την σημερινή Σύναξη των προκαθημένων και την  έκβαση της θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο θα παραμείνουν οι Εκκλησίες της Σερβίας και ενδεχομένως δυο τρεις ακόμα Εκκλησίες ώστε να μπορέσει να συγκληθεί η  ιστορική σύνοδος της Ορθοδοξίας  με την συμμετοχή  όσο το δυνατόν περισσοτέρων Εκκλησιών.   

Σε κάθε  περίπτωση το βάρος των Ιστορικών ευθυνών ανήκει σε εκείνες τις Εκκλησίες που με απόφαση τους δεν θα συμμετέχουν υπό το ένα  ή το άλλο πρόσχημα. Το ειδικό ιστορικό βάρος αναμφίβολα ανήκει στον Πατριάρχη Κύριλλο αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε ήδη  ένα βήμα πίσω. Τώρα το λόγο έχει η Εκκλησία της Ρωσίας και η ιστορία θα κρίνει και τους μέν και τους Δε…

ΕΠΙΚΑΙΡΑ