Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το δημοψήφισμα δημιουργεί προηγούμενο- Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ώρα Βρετανίας και κλείνουν στις 22:00 τ.ω. (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος). Νωρίς το πρωί της Παρασκευής τα τελικά αποτελέσματα

Το Βρετανικό δημοψήφισμα δημιουργεί προηγούμενο. Σύμφωνα με αναλυτές, ασχετα με το τι θα επιλέξουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι, η ζημιά στην στην Ευρώπη έχει ήδη γίνει. Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει μια ακόμη πολιτική και οικονομική κρίση, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Στην περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, θα αποδείξει στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι μπορούν να απαιτήσουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, την ώρα που το Λονδίνο θα αποδειχθεί ενισχυμένο στο εσωτερικό της χώρας.  Και έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 23 Ιουνίου η Βρετανία έχει θέσει ένα προηγούμενο ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να σταματήσουν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από το να ακολουθήσουν.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, πρόκειται για το τρίτο στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 46 εκατ. άνθρωποι θα ψηφίσουν, αριθμός – ρεκόρ για δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Με κομμένη την ανάσα η ΕΕ πρωτίστως και δευτερευόντως ο υπόλοιπος κόσμος θα αναμένουν τις πρώτες πρωινές ώρες τα πρώτα αποτελέσματα. Αν το Brexit συμβεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες και κανείς δεν μπορεί να τις υπολογίσει με ακρίβεια. Από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μέχρι τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και την πολιτική σταθερότητα στην Ενωση, όλα θα επηρεαστούν.

Το Politico, τονίζοντας ότι πολιτικοί και διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, παρουσιάζει ανά χώρα τις συνέπειες ενός Βrexit. Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ελλάδα: Οι οικονομικές συνέπειες Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.

Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς. Επίσης μαζί με τη Γερμανία και με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει να περάσουν στη μετά Brexit εποχή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στην ασφάλεια και λιγότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στους κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία: Ηθικό πλήγμα

Ενα Brexit θα φέρει στη Γερμανία ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, θα έχει, όμως, μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ. Το μεγάλο αντίβαρο της Βρετανίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν θα υπάρχει πια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αντιθέτως, ένα Brexit μπορεί να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Μεγαλύτερη ανησυχία στην Τσεχία: Οικονομικός αντίκτυπος

Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Πράγα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας. Στέλνουν, όμως, το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.

Μεγαλύτερη ανησυχία στην Αυστρία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών. Ηδη ο αρχηγός του εν λόγω κόμμκατος έχει θέσει το αίτημά του για διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ στην Αυστρία.

Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιταλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας τονίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει τα λαϊκιστικά κόμματο όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο να ζητήσει και εκείνος δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ο ίδιος άνθρωπος ξεκαθάρισε ακόμη, όμως, ότι η Ιταλία, σε περίπτωση Brexit θα τηρήσει σκληρή γραμμή σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ.

Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ισπανία: Πολιτική αναταραχή

Υπάρχει ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επενάφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.

Διαδικασία 

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης. Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκόσμια, οι οποίες είναι γνωστές συλλογικά ως ομάδα G7, θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν όπου θα τονίζουν την ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οικονομικές αρχές των G7 διαπραγματεύονται μια πρόταση κειμένου το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί σήμερα, είπαν αξιωματούχοι που διατήρησαν το καθεστώς της ανωνυμίας των.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδώσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιεν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.

Νωρίς σήμερα το πρωί, οι FT επιμένουν κατηγορηματικά στην πεποίθηση ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα είναι μια οδυνηρή πράξη αυτοτραυματισμού που εκτός από Ηνωμένο Βασίλειο θα πλήξει την Ευρώπη και τη Δύση. Δεν συνέβη τίποτα τις τελευταίες στιγμές της καμπάνιας που να αλλάξει την άποψη μας. Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής άργησε να παρουσιάσει θετικά επιχειρήματα για την συμμετοχή στην Ε.Ε., αλλά αυτό δεν θέτει σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα της. Η αξιοπρέπεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ο φιλελευθερισμός και οι δημοκρατικές παραδόσεις έχουν προσφέρει πολλά στην Ευρώπη και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν.

Η εποικοδομητική ανάμειξη της Βρετανίας είναι ζωτικής σημασίας όταν η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με απειλές όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός, η φιλοπόλεμη διάθεση της Ρωσίας και η κλιματική αλλαγή. Μια ψήφος υπέρ της παραμονής δεν είναι μια ψήφος για την υποβάθμιση της Βρετανίας. Είναι μια ψήφος για να παραμείνει η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρή σε όλο τον κόσμο. Προβάδισμα παραμονής δείχνει δημοσκόπηση Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τimes.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται. Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωνε ένθερμος οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ερωτηματικό παραμένει η παραμονή του στην εξουσία σε περίπτωση Brexit.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα. «Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας. Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.

Ωρα μηδέν -Οι Βρετανοί ψηφίζουν για Brexit ή Bremain, ιστορικό δημοψήφισμα

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ