Το Brexit φέρνει Grexit;

 

Του Βασίλη Χιώτη

Οι ευρωσκεπτικιστές και ο κίνδυνος να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα με μεγαλύτερη αυστηρότητα – Ποιοι υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ισχυροποιεί την ελληνική κυβέρνηση

Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί πλέον τους Έλληνες μετά το BREXIT, είναι αν αυτό καθιστά πιθανότερο ένα GREXIT, ή αν αντιθέτως κλειδώνει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτόματα ισχυροποιεί την διαπραγματευτική της θέση.

Αν και είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, μια πρώτη απάντηση έδωσε ήδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, στις σημερινές του δηλώσεις.

Τονίζοντας οτι έχει ήδη μιλήσει με τους ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών της Ε.Ε, υπογράμμισε πως όλοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την συνοχή της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τούσκ σπεύδει να διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οτι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα «ξεκαθάρισμα» των ισχυρών από τους αδυνάτους στην Ε.Ε. δημιουργώντας μια νέα μικρότερη κοινότητα με τις χώρες που έχουν υγιείς οικονομίες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, οτι το παράδειγμα της Βρετανίας δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φόβητρο για την Ελλάδα, αν δεν εφαρμόσει όσα έχει ήδη συμφωνήσει, υπογράψει και ψηφίσει, αλλά αποφεύγει προς το παρόν να εφαρμόσει.

Κοινοτικές πηγές επισημαίνουν στο www.protothema.gr ότι η εξέλιξη του ΒΡΕΧΙΤ ισχυροποιεί βραχυπρόθεσμα την ελληνική κυβέρνηση, επειδή η Ευρώπη αντιλαμβάνεται οτι θα πρέπει τώρα να αγκαλιάσει με μεγαλύτερη στοργή τα ανίσχυρα μέλη της.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ανάχωμα στο ρεύμα των ευρωσκεπτικιστών που διογκώνεται επικίνδυνα και να κάνουμε ταυτόχρονα και την αυτοκριτική μας» παρατηρούν ανώτατοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας οτι η Ευρώπη αρκετά εμπιστεύθηκε «νεαρούς που σπούδασαν στα κολέγια αλλά δεν συνομιλούν με την κοινωνία» φωτογραφίζοντας καθαρά τον Ντέηβιντ Κάμερον.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν οτι και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα στο μέλλον, αν εξακολουθήσει να παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες, ή αν λόγω του BREXIT, διολισθήσει και πάλι σε δημαγωγικές στρατηγικές, όπως έκανε το πρώτο επτάμηνο του κυβερνητικού της βίου.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που συνομιλούν με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, εκφράζουν από το πρωί την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να αρχίσει να αμφισβητείται από την αριστερή της πτέρυγα, υποστηρίζοντας οτι το BREXIT δείχνει το δρόμο, για ένα νέο αντάρτικο στην Τρόικα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα οτι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τάχθηκε σαφώς υπέρ του BREMAIN, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνγκερ, μια επιλογή την οποία τώρα, πρέπει να επιλέξει να την υπερασπιστεί, παρότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη γέρνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πρώτο crash test τις εκλογές στην Ισπανία.

Συμπερασματικά λοιπόν, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, αναμένεται να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ώρες, οτι το BREXIT δεν φέρνει πιο κοντά, αλλά αντιθέτως απομακρύνει τον κίνδυνο του GREXIT.

Αλλά τους επόμενους μήνες, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, που θα πρέπει να αποδείξει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πως θέλει και η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη. 

 

Πηγή