Σε θερμό κλίμα η συνάντηση των δυο ανδρών

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και για αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες.

Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα». 

Ο Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά».

«Η Ελλάδα σε μια νέα φάση»

«Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια».

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι.

Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την ελληνική αποστολή, θα αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.