Ισχύς της Ορθοδοξίας είναι η Ενότητα- Ελπίδα για ξεπέρασμα των διαφωνιών

Ἐναρκτήριος Συνεδρία: Πατριάρχης Σερβίας Εἰρηναῖος

Εκ μέρους του σερβικού λαού και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαιρετίζω αυτή την ευλογημένη σύναξη.

Κατά τη σύναξη ταύτη εκπληρούται η προσδοκία πολλών ετών και δεκετιών όπως συνέλθει επί το αυτό εν Συνόδω η Αγία Ημών Ορθόδοξος Εκκλησια. 

Ιδιαιτέρως μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τας ευχάς της πόλης Νις, όπου γεννήθηκε ο Άγιος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε, ήταν πρόεδρος της Α ‘Οικουμενικής Συνόδου.

Η Σερβική Εκκλησία προσβλέπει σε αυτή τη Σύνοδο και στην ενότητα που αυτή εξέφρασε για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μεταφέρω τους χαιρετίσμαούς και τις ευχές από την πατρίδα των Σέρβων και από τους Σέρβους που κατοικούν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα προς τον ιερό αυτό τόπο, όπως και το σύνολο του κόσμου.

Όπως προείπαμε, η χαρά μας είναι χαρά λόγω της ενότητάς μας.

Η επιθυμία και η ευχή μας ήταν να είναι παρούσες όλες οι κατά τόπους Εκκλησίες, αλλά κάποιες Εκκλησίες έχουν εγείρει ορισμένους λόγους- πρόκειται για τις απούσες από τη Σύνοδο αυτή Εκκλησίες. Ελπίζω ότι οι λόγοι αυτοί δεν είναι τόσο δυσχερείς, οτι το μικρό νέφος θα παρέλθει και οτι ο ηλιος της δικαοσύνης θα λάμψει πάνω από όλους μας.

Το Πνευμα του Κυρίου ας μας ενώσει διότι η ισχύς ημων των Ορθοδόξων είναι “εν τη ενώσει”. Ενωμένοι δε μεταξύ μας , θα είμαστε ενωμένοι τόσο με τον Κύριο μας, όσο και με το Άγιο Πνέυμα.

Η ευλογημένη αυτή Αγία Σύνοδος καθοδηγείται από το Αγιο Πνεύμα, το οποίο καθοδηγεί και εμάς τόσο μέχρι σήμερα, όσο και στο μέλλον.

Η δε χθεσινή Αγία Ημέρα και το Συλείτουργό μας, όπως και η σημερινή έναρξη της Συνόδου ευελπιστούμε οτι αποτελούν εξαίσιο παράδειγμα της ακολουθίας της Αγίας μας Διακονίας .

Ο Κύριος ημών και το Πανάγιο Πνεύμα μετά πάντων ημών, νυν και εις πάντας τους αιώνας.

Αμήν