Toν απολογισμό όλης της τελευταίας περιόδου για την κυβέρνηση και τις επιλογές της, ειδικά στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Focus και στον Πάνο Χαρίτο.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015 ήταν να επιχειρήσει να αλλάξει τα πράγματα, ακόμα και μέσα από συγκρούσεις, που ήταν αναμενόμενο να συμβούν, γιατί είχαν εκτιμήσει ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από την «ελίτ» της Ευρώπης που θα επιθυμούσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτίμησε ότι χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εμφανίζονταν αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αναφερόμενος στους Podemos για τους οποίους είπε ότι το πρόσφατο εκλογικό τους αποτέλεσμα δείχνει ότι η αριστερά μπαίνει στο παιχνίδι, εκεί που τα άλλα κόμματα συγκέντρωναν μεγάλα ποσοστά του 80% και ακολούθως έπεσαν αρκετά.
«Χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική του νίκη, στην Ευρώπη θα κυριαρχούσαν μόνο φαινόμενα τύπου Λεπέν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς των capitals controls», είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι είναι μία συνεχής διαδικασία. Επίσης χρέωσε ευθύνη και σε μέρος των ΜΜΕ ότι η δημιουργία αρνητικού κλίματος ότι δεν θα κλείσει η διαπραγμάτευση, δημιουργούσε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, ενώ τώρα όσο πιό πολύ πιστέψει κανείς ότι παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα και σημειωθεί επιστροφή στην εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση.
Χρονικά εκτίμησε ότι αυτή η πορεία, για την οποία δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποδώσει μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στη διαπραγμάτευση, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, άνοιξε το θέμα του χρέους, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και είπε ότι είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, που δεν έχουν πάντα μεταξύ τους ταυτόσημες θέσεις. Επίσης θεώρησε ότι είναι βοηθητικό ότι υπάρχουν για παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ΣΣΕ και καταλαβαίνουν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, δημιουργούν αντιδράσεις στη χώρα μας.
«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιό εύκολη από την προηγούμενη», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, επειδή «τώρα υπάρχει αναπτυξιακή ατζέντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις».
«Θέλω να δημιουργήσω μία σταθερότητα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες δομές από άλλους υπουργούς σε άλλους τομείς, ώστε μετά από μερικά χρόνια, να αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια ακόμα και από όσους σήμερα έχουν αμφιβολίες για τις επιλογές μας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Ως ευρωπαίος θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) το ΔΝΤ της Ευρώπης», είπε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας αν προτιμούσε να μην ήταν το ΔΝΤ μέσα σε αυτές τις διαδικασίες.
Άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως τόσα χρόνια την ανέχτηκαν, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με νομοσχέδια (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, κλπ) αλλάζει το τοπίο. Χαρακτήρισε το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη σαν το μοντέλο που δοκιμάστηκε και απέτυχε γιατί 40 χρόνια τα δύο κόμματα που είχαν την κυβερνητική εξουσία, δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα.
Αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι πάνω από τους αρχικούς στόχους, ώστε συνεχίζοντας αυτή η πορεία, να γίνει εφικτή η μείωση της φορολογίας, αλλά και να πάνε χρήματα σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Αν το Brexit δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική οικονομία, τότε επειδή δεν θα είναι υπαιτιότητα της Ελλάδας, τότε αυτό δεν θα περάσει στον «κόφτη», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο, ανέφερε πως: «Πρέπει να είμαστε ένα διακριτό ρεύμα της αριστεράς που να μπορεί να μιλάει με τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά αυτή στη χώρα μας δείχνει να μην επικοινωνεί», χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει «να κάνει αριστερή στροφή, αντί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς και τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη».
Για το υπερταμείο και το ποιός θα είναι ο επικεφαλής του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πρέπει πρώτα να αποφασιστεί ποιοί θα είναι το εποπτικό συμβούλιο και μετά η διοίκηση του ταμείου και το υποταμεία, που θα κάνουν τη δουλειά εντός του πλαισίου και του νόμου. Ο πρόεδρος δεν θα έχει διπλή ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας. Υπάρχει το δικαιώμα βέτο και από την ελληνική πλευρά και από τους θεσμούς για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη διοίκησή του.
Το ταμείο θα δημιουργεί αξία είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με άλλα μέσα, είπε ο κ. Τσακαλώτος για να πει ότι δεν θα είναι μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις και σχολίασε ότι αυτό το κατάφερε η κυβέρνηση με διαπραγμάτευση, που δεν θα μπορούσε να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Το ταμείο δεν ήταν επιλογή μας, αλλά επιλογή από τη γερμανική πλευρά», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.
Δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη μέσα στο 2016, επειδή άνοιξε το θέμα του χρέους, τις ανάγκες χρηματοδότησής του και έτσι ένας επενδυτής ξέρει ποιές θα είναι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και έτσι ανοίγει ένας «διάδρομος» για τις επενδύσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα αν συμβαδίζει η αισιοδοξία για ανάπτυξη με λουκέτα σε επιχειρήσεις και όπως οι εξελίξεις στο Μαρινόπουλο και τη Jet Oil, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια το ένα τέταρτο του πλούτου μας, σε μία χώρα που δεν υπήρχαν οι καλύτερες επιχειρήσεις, ή που δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με το κράτος, αλλά τώρα είναι ο καιρός να ξεκινήσουν κάποια πράγματα από την αρχή και αυτό είναι το ερώτημα, το οποίο πρέπει να αποδείξει ποιός είναι ο ρόλος της αριστεράς σε δυσμενείς συνθήκες».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς ποιοτικά στοιχεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για αναδιανομή του εισοδήματος, ενίσχυση των ασθενέστερων, σεβασμό του περιβάλλοντος, ανάπτυξη με δικαιοσύνη κλπ.
«Αν μία κυβέρνηση της αριστεράς δεν μειώσει την ανεργία, δεν έχει μέλλον, αλλά αυτά τα φαινόμενα που σκάνε τώρα, έχουν πολύ μεγάλη ουρά και έχουν ευθύνες αυτοί που κυβερνούσαν χρόνια. Σκοπός μας δεν είναι να χρεώνουμε ευθύνες σε άλλους, αλλά να μην αφήσουμε την οικονομία να γυρίσει στο 2008», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.
Για τις κατηγορίες περί «κομματικού κράτους», απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να το αλλάξει, αναφέρθηκε σε σχετικά νομοσχέδια και χρέωσε την ύπαρξή του για χρόνια, στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Η Ευρώπη έχει ξεχάσει να ακούει και αν δεν έχουμε μία ατζέντα για τα κοινωνικά θέματα, τότε θα βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός», είπε σχολιάζοντας το Brexit, ο κ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την άποψη ότι μία διάλυση της Ευρώπης δεν θα γινόταν από την αριστερά, αλλά προς όφελος ρατσιστικών και ακροδεξιών στοιχείων, μιλώντας για την ανάγκη όχι «λιγότερης Ευρώπης, αλλά καλύτερης Ευρώπης». Τέλος για το αποτέλεσμα του Brexit, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει μία συζήτηση για το μέλλον του ευρώ.
Εκτίμησε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είναι κάτι που θα γίνει εφικτό να προσδιοριστεί στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 και μιλώντας για τη συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι είναι προβληματισμένος γιατί ήταν μία δύσκολη συμφωνία, αλλά έχει ξεκάθαρο ότι στις δύσκολες στιγμές δεν θα μπορούσε η αριστερά να μην ανταποκριθεί με πολιτικές ενσωμάτωσης των δυσκολιών σε μία στρατηγική.
Πηγή: ΕΡΤ