“Ούτε απειλή, ούτε όμως φίλη η Ρωσία”

Στόλτενμπεργκ: Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» απέναντι στη Ρωσία

Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, στη Βαρσοβία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε «απειλή» ούτε «στρατηγικό εταίρο».

«Είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο 57χρονος Νορβηγός κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ουδεμία άμεση απειλή βλέπουμε για σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ούτε η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ούτε είμαστε σε μια κατάσταση Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το αποτέλεσμα ενός άτυπου δείπνου χθες στο οποίο μετείχαν οι επικεφαλής των 28 κρατών μελών.

«Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι χθες, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία».

Αξιωματούχος της Συμμαχίας: Η επίχειρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα συνεχίσει «ως έχει»

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών -σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών-και την αποστολή τους στην ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και την Frontex- θα συνεχιστεί ως έχει, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης για τη θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Είπε, επίσης, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδίου στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθρωσης της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η συζήτηση για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος, εξήρε το επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παρέμβαση Τσίπρα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Δεν αρκεί το «μπλοκάρισμα» της Ρωσίας, χρειάζεται «νέα, βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» που θα συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

«Ενδυναμώσαμε την προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι «αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά, ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλος κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος».

Το NATO θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα σε Βαλτική και Πολωνία

Το NATO θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας. Η ανακοίνωση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της πρώτης ημέρας του Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία.

Πηγή