Σε καταγγελία ή καθυστέρηση άνω των 90 ημερών τελεί η πλειονότητα των δανείων που έχει χορηγήσει σε ΜΜΕ και κόμματα η Τράπεζας Πειραιώς η οποία αποτελεί τον αναμφίβολο «πρωταθλητή» των δανειοδοτήσεων προς πολιτικούς και μιντιακούς οργανισμούς, όπως αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία για τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις που συνεχίστηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης επιβεβαιώθηκαν στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής από τον ίδιο τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Πουλόπουλο.

Ο κ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε ότι το 65% των δανείων που έχει χορηγήσει η τράπεζα στα Μέσα Ενημέρωσης έχουν καταγγελθεί ή βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ειδικότερα ανέφερε ότι έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 432 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί συμβάσεις ύψους 202 εκ. ευρώ ενώ καθυστερούν και δάνεια ύψους 76 εκ. ευρώ τα οποία δεν έχουν, όμως, καταγγελθεί ακόμη.

Ιλιγγιώδες είναι, όμως, και το ύψος των δανείων της Τράπεζας που δόθηκαν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν καταγγελθεί καθώς πλησιάζουν τα 240 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Πουλόπουλος το υπόλοιπο της ΝΔ φτάνει τα 131,4 εκ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ σε 108 εκ. ευρώ. Ο κ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι η δυνατότητα αποζημίωσης είναι εξαιρετικά δυσχερής για την τράπεζα αφού τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μόνο σε ένα ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.

«Κάθε χρόνο εισπράττουμε ένα μικρό μέρος της επιχορήγησης. Το 2014 λάβαμε 1,6 εκ. ευρώ, το 2015 λάβαμε 1,2 εκ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 2016, 0,2 εκ. ευρώ» είπε ο κ. Πουλόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να αποπληρωθούν τα δάνεια προς τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική επιρροή με επισφαλή δάνεια

Τις ελαστικές δανειοδοτήσεις προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ καυτηρίασαν βουλευτές της συμπολίτευσης. Χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ευκολία με την οποία χορηγούσαν δάνεια οι τράπεζες προς τα ΜΜΕ και τα κόμματα προκαλεί εύλογα ερωτήματα. «Είσαστε πρωταθλητές στα δάνεια προς τα ΜΜΕ, στα κόμματα αλλά και στη διαφημιστική δαπάνη. Εν γνώση σας δίνετε δάνεια σε κλάδους αυξημένου κινδύνου» είπε ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στα τραπεζικά στελέχη και μίλησε για προσπάθεια απόκτησης πολιτικής επιρροής μέσω επισφαλούς δανεισμού.

Πηγή: News247