Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους

Εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ στη γειτονική χώρα.

Ανάμεσα στα ονόματα των δημοσιογράφων είναι και αυτό της Nazli Ilicak, η οποία το 2013 απελύθη από την εφημερίδα Sabah, επειδή άσκησε κριτική στους υπουργούς που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο διαφθοράς. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 5 άτομα, ενώ 11 πιστεύεται ότι βρίσκονται εκτός Τουρκίας, ενώ το ίδιο πρακτορείο επισημαίνει ότι η αστυνομία ψάχνει τον Ilicak στο θέρετρο του Bodrum.

“Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψή τους προκειμένου να ρίξουν φως στο επιχειρηθέν πραξικόπημα, και τα εντάλματα δεν σχετίζονται με την δημοσιογραφική τους δραστηριότητα, αλλά σε πιθανή εγκληματική ενέργεια” ανέφερε, σύμφωνα με το AP, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τη Sabah, η λίστα των δημοσιογράφων περιλαμβάνει τον Erkan Acar της εφημερίδας Ozgur Dusunce, τον τηλεπαρουσιαστή Erkan Akkus του δικτύου  Can Erzincan. Επίσης αναζητείται ο πρώην αρθρογράφος και δικαστικός συντάκτης της Ζαman, Hanim Busra Erdal. 

Οι… εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δίνουν και παίρνουν, με τον Ερντογάν να προσπαθεί πλέον να ελέγξει κάθε τομέα του κράτους.

Δημοσίοι υπαλλήλοι, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, τώρα και δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, περίπου 6000 άτομα έχουν συλληφθεί, 13.000 κρατούνται και συνολικά 60.000 άτομα έχουν παυεθί από τα καθήκοντά τους. 

Turkey targets media after coup as Erdogan meets opposition