Αυστηρό μήνυμα στον Ρ.Τ. Ερντογάν, να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και τις θεωρίες συνωμοσίας έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις νέες κατηγορίες που απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος στις ΗΠΑ για την υπόθεση του πραξικοπήματος και με αφορμή τη μη έκδοση του Φ. Γκιουλέν.

Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που αποκαθιστά τις σχέσεις του με την Ρωσία και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο ότι ένα ινστιτούτο μελετών στην Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να απαντήσει τονίζοντας πως αυτού του είδους η εμπρηστική ρητορική δεν είναι χρήσιμη.

«Αυτή του είδους η θεωρία συνωμοσίας, η εμπρηστική ρητορική… δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ερωτηθείσα για τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο ότι το ινστιτούτο μελετών Κέντρο Γούντροου Ουίλσον σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Σαφώς και μιλήσαμε στους Τούρκους ομολόγους μας για αυτή την ρητορική που δεν εξυπηρετεί σε τίποτε», πρόσθεσε η κ. Τριντό. Κι αυτό πριν αποκαλυφθεί πώς Τούρκος αξιωματικός που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ και ανακλήθηκε από την Άγκυρα για εμπλοκή του στο πραξικόπημα ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ.

Η νέα αυτή υπόθεση αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των σχέσεων των δύο χωρών ή τουλάχιστον να δυναμιτίσει περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον πριν καν εκδηλωθεί το πραξικόπημα και ο Ερντογάν επιρρίψει στις ΗΠΑ τις ευθύνες.

Οι Αμερικανοί πάντως φέρονται να είναι έξαλλοι με τον Τούρκο πρόεδρο, όχι μόνο γιατί τους κατηγορεί ότι δεν εκδίδουν τον Φ. Γκιουλέν, ορκισμένο εχθρό του Ρ.Τ. Ερντογάν, και ότι υποκίνησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά γιατί όταν τα τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στη Συρία ζήτησε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, ενώ τώρα γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και επιχειρεί να τα βρει ξανά με την Ρωσία σαν να μην συνέβη τίποτα και ποτέ.

Είναι δεδομένο πώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν με τον Ερντογάν, κρίνοντας πώς η πολιτική και η ρητορική του είναι όντως επικίνδυνη. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνουν και πόσο οι γεωπολιτικές αυτές στην περιοχή μπορούν να επηρεάσουν και την Ελλάδα.