Στην ατζέντα το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit αλλά και το προσφυγικό-Τσίπρας: Χρειάζεται νέο όραμα για την Ευρώπη- Μέρκελ:Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων

Για την Επανεκκίνηση της Ε.Ε, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά και το Brexit του δημοψηφίσματος θα συζητήσουν σήμερα οι “27” στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο , είναι οι εξής: 

Ασφάλεια-Άμυνα   

Σε ό,τι αφορά τον άξονα “Ασφάλεια- Άμυνα”, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

Επισημαίνεται ότι άλλωστε αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

 Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας. Επιπλέον, την Τετάρτη και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.
Εκτενή συζήτηση είχαν επ αυτού και 
ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο κατά την πρωινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.    

Οικονομία

Ο αντίκτυπος της Συνόδου της Αθήνας φαίνεται ότι είναι ήδη μεγάλος, ενώ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην τοποθέτηση του την Τετάρτη κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή. Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του “πακέτου Γιούνκερ”, η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

“Ατού” για την Ελλάδα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος

Το Πρώτο Θέμα επικαλούμενο πηγές εντός της Κυβέρνησης προυσιάζει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει την διακήρυξη των χωρών του Μεσογειακού Νότου, σημείο αναφοράς της σημερινής Συνόδου Κορυφής που θα συζητήσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε μία σειρά από βασικά ζητήματα: την ασφάλεια της Ευρώπης, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την οικονομία. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τότε ότι στόχος είναι «να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ. Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Ντ. Τούσκ: Ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας

Σε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με τα Νέα ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. 

Σε αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του στον Τύπο από τη σλοβακική πρωτεύουσα.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως η ΕΕ των 27 -πλέον- μελών πήρε το «μάθημά» της από το Brexit και πως είναι σε θέση «να φέρει πίσω τη σταθερότητα, όπως και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας».

«Ένα πράγμα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα: ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας αύριο με μια μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όλοι εναντίον όλων;

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, σύμφωνα με την Καθημερινή ήταν το επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο: Ο κ. Ασελμπορν κατηγόρησε την Ουγγαρία για «μεταχείριση χειρότερη και από άγρια ζώα» των αιτούντων άσυλο στη χώρα του και ζήτησε την έξοδό της από την Ε.Ε. Ο κ. Σιγιάρτο απάντησε κατηγορώντας με τη σειρά του το δουκάτο για διευκόλυνση φοροδιαφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Στην Ουγγαρία αναμένεται δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου που θα αποφασίσει κατά πόσον η χώρα θα συμμετάσχει στο σχέδιο μετεγκατάστασης και θα δεχθεί 1.294 αιτούντες άσυλο.

Εκτός του χάσματος μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών-μελών, η απόσταση φαίνεται να μεγαλώνει και ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και το μέγεθος ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για αυτό και το μήνυμα ενότητας που αναμένει ο κ. Τουσκ να στείλει η Σύνοδος Κορυφής των «27» δεν είναι τόσο εύκολο. «Χρειαζόμαστε ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης των “27”. Αυτό απαιτεί ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις συνέπειές του για την Ευρώπη», ανέφερε σε Tweet του ο κ. Τουσκ χθες το απόγευμα.

Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην άτυπη σύνοδο των 27 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 έχει ως εξής:

09:00-09:30    ‘Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
10:00-12:30    1η συνεδρία εργασιών
12:45-13:00    Οικογενειακή φωτογραφία
13:30-15:00    Ανεπίσημο γεύμα
15:00-15:30    Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας
16:00-18:00    2η συνεδρία εργασιών
18:30-19:30    Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών
Αναχώρηση προς Αθήνα

 

Η Ευρώπη των «27» αναζητεί ισορροπίες

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα

Ασφάλεια, προσφυγικό και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου της Μπρατισλάβα

Ατυπη Σύνοδος «27»: Αναζητώντας προσανατολισμό

Σε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης μετά το Brexit, καλεί ο Ντόναλντ Τουσκ τους «27»

Με οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα ο Τσίπρας πάει Μπρατισλάβα

Μέρκελ από Μπρατισλάβα: Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων

Οι θέσεις της Κυβέρνησης στη Μπρατισλάβα

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μπρατισλάβα