Αφιέρωμα στους Έλληνες του Κόσμου!

 

Ολοκληρώθηκαν με μια φαντασμαγορική τελετή οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και τη σάμπα να έχει όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες κυρίαρχο ρόλο, έδωσαν το ρυθμό για τους περίπου 15 χιλιάδες αθλητές που πήραν μέρος στους αγώνες οι οποίοι γιόρτασαν μαζί με τους φιλάθλους το φινάλε της διοργάνωσης. .

 

 

 

Εντυπωσίασαν οι κωφοί τυμπανιστές στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών!

Ένας κιθαρίστας χωρίς χέρια, τυμπανιστές που δεν μπορούν να ακούσουν και χορευτές με σύνδρομο Down ήταν μεταξύ εκείνων που ξεχώρισαν από την ιδιαίτερη συναυλία, που συνεπήρε, τόσο τους αθλητές όλων των χωρών, όσο και τους περίπου 45.000 θεατές που βρέθηκαν στο «Μαρακανά».

 

Τα μετάλλια

Την πρώτη θέση στα μετάλλια πήρε η Κίνα με 239, από τα οποία τα 107 ήταν χρυσά. Δεύτερο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησαν Ουκρανία και ΗΠΑ.  Στα μετάλλια όμως “σάρωσε” και η ελληνική αποστολή που στους στους 15ους Παραολυμπιακοί Αγώνες‘εφτασε να  κατακτά την 24η θέση πανηγυρίζει  13 μετάλλια.

 

 

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στην τελετή λήξης των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.   Η επιλογή του Κωνσταντινίδη από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, έγινε βάσει των επιτυχιών του στη διοργάνωση του Ρίο, αφού ήταν πρώτος στη σφαίρα με παγκόσμιο ρεκόρ (το οποίο κατέρριψε συνολικά τρεις φορές) αλλά και δεύτερος στην κορίνα.

 

Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές.

Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για την Ελληνική Ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κατάφεραν να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη. 4 χρόνια μετά τους πολύ επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έδειξαν την μεγάλη τους κλάση υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα.

 

Τα υπόλοιπα μετάλλια

Παραολυμπιακοί 2016: Η τελική θέση της Ελλάδας στον πίνακα των μεταλλίων

 

 

Από την 1η κιόλας ημέρα ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στη σφαίρα F32, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στην τρίτη, την πέμπτη και την έκτη του προσπάθεια για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου! Στο βάθρο των νικητών ανέβηκε και ο Δημήτρης Ζησίδης, ο οποίος έχασε την τελευταία στιγμή το ασημένιο μετάλλιο, όμως κρέμασε στον λαιμό του το χάλκινο με την προσπάθεια που έφτασε στα 9 μέτρα και 24 εκατοστά.

 

 

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης στον ακοντισμό, με βολή που έφτασε στα 29,45μ. και αποτέλεσε ρεκόρ αγώνων.

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε το τέταρτο μεταλλίου καθώς στον τελικό των 54 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο, κατάφερε να σηκώσει στην πρώτη του προσπάθεια τα 162 κιλά κι έτσι βρέθηκε στην τρίτη θέση του βάθρου, κατακ΄τωντας το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Δημήτρης Σενικίδης στη σφαιροβολία F20 πήρε το ασημένιο μετάλλιο Με τη σφαίρα να προσγειώνεται στα 16,7μ. στην τρίτη φορά που επιχείρησε τη βολή.

Η Δήμητρα Κοροκίδα που με καλύτερη βολή στα 4 μέτρα και 28 εκατοστά έγινε κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στους φετινούς Αγώνες στη σφαίρα κατηγορίας F53.

Στο μπότσια, στην ομάδα ζευγαριών BC3, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και πάλι επάξια από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα, αφού στον μικρό τελικό ήρθε άνετη επικράτηση με το 8-1 επί της Σιγκαπούρης.

Ακόμα ένας που πανηγύρισε μια μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, ήταν ο Πάνος Τριανταφύλλου στη σπάθη κατηγορίας Β’ στην ξιφασκία!

Ο Σάκης Κωνσταντινίδης ήταν εκείνος που έδωσε συνέχεια ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών στον τελικό της κορίνας F32, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο και μάλιστα, έχασε την κορυφή και το χρυσό μόλις για 22 εκατοστά…Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο στη Βραζιλία, για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν στην δισκοβολία, αφού στην πρεμιέρα των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων βρέθηκε στην κορυφή της σφαίρας κατηγορίας F32.

Την ίδια μέρα, ο Γίγαντας, Παύλος Μάμαλος, πήρε το … 10ο αφού έγινε χρυσός στην άρση βαρών σε πάγκο, σηκώνοντας 238 κιλά στην κατηγορία των 107 κιλών.

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, μόλις στα 17 του χρόνια, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα της κατηγορίας S9, πετυχαίνοντας μάλιστα και Παραολυμπιακό ρεκόρ, τερματίζοντας σε 59,27!

Το ασημένιο μετάλλιο πανηγύρισε φέτος στο Ρίο και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, στα μπότσια!

 

 

Η Ελληνική αποστολή

 

 

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡIΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Στέφανος Διαμαντής

AΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ
Δημήτρης Μπακοχρήστος
Παύλος Μάμαλος
Πασχάλης Κουλούμογλου
Νικόλαος Γκουντάνης
Κώστας Δήμου

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Βασίλειος Χριστοφόρου
Θεόδωρος Αλεξάς
Αργύρης Νοτάρογλου

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Χρυσούλα Αντωνιάδου
Σεμιχά Ριζάογλου
Αλεξάνδρα Αλκιστης Γκιάτη-Σταματοπούλου
Μαρία Καλπακίδου
Αντώνης Τσαπατάκης
Δημοσθένης Μιχαλετζάκης
Αριστείδης Μακροδημήτρης
Δημήτριος Καρυπίδης
Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Χρήστος Αλέξανδρος Ταμπαξής
Ιωάννης Κωστάκης
Γιώργος Σφαλτός
Παναγιώτης Χριστάκης
Γιώργος Καπελλάκης
Κωνσταντίνος Καραούζας

ΜΠΟΤΣΙΑ
Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Αθλητής Συνοδός – Director: Αικατερίνη Πατρώνη
Νικόλαος Πανανός
Αθλητής Συνοδός – Director: Ανδρέας Κεραμιδάς
Άννα Ντέντα
Αθλητής Συνοδός – Director: Χριστίνα Ντέντα
Παναγιώτης Προκόπης Σουλάνης
Αθλητής Συνοδός – Director: Ελένη Καλογεροπούλου
Χρυσή Μόρφη-Μέτζου

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Γεράσιμος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος
Παναγιώτης Τριανταφύλλου
Βασίλης Ντούνης

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Αδαμαντία Χαλκιαδάκη
Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Αργυρώ Μηλάκη
Αθανάσιος Μπαράκας
Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Κώστας Τρουλινός
Παρασκευή (Βούλα) Καντζά
Αθλητής Συνοδός Πιλότος: Βασιλική Βούτζαλη

ΣΤΙΒΟΣ
Δήμητρα Κοροκίδα
Ανθή Λιάγκου
Βαλασία Κυργιοβανάκη
Ζωή Μαντούδη
Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Σε Τζον Φερνάντες
Δημήτρης Σενικίδης
Δημήτρης Ζησίδης
Ευστράτιος Νικολαΐδης
Νικόλαος Γονιός
Ευάγγελος Καναβός
Αθανάσιος Κωνσταντινίδης
Μιχάλης Σεΐτης
Χρήστος Καπέλλας
Γεώργιος Κωστάκης
Χρήστος Κουτούλιας

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Βαγγέλης Κακοσαίος

ΤΖΟΥΝΤΟ
Θεόκλητος (Κλήμης) Παπαχρήστος

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Δωροθέα Ποιμενίδου

 

 

 

Εντυπωσιακή η τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων

Παραολυμπιακοί 2016: “Σάρωσε” η ελληνική αποστολή

Εντυπωσίασαν οι κωφοί τυμπανιστές στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών!

Παραολυμπιακοί 2016: Η Google τιμά με doodle τους Αγώνες του Ρίο που ξεκινούν σήμερα

Παραολυμπιακοί 2016: Η τελική θέση της Ελλάδας στον πίνακα των μεταλλίων

Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες του Ρίο (pics)

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική τελετή λήξης με πολύ χορό, πυροτεχνήματα και ανθρώπους που παραδίδουν μαθήματα ζωής Πηγή: www.lifo.gr

Παραολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016: Φαντασμαγορική η τελετή λήξης

Παραολυμπιακοί 2016: Χρυσό μετάλλιο για τον γίγαντα της Άρσης Βαρών Παύλο Μάμαλο

Μάμαλος: «Στους Έλληνες όλου του κόσμου»

Τα 8 μετάλλια έφτασε η ελληνική παραολυμπιακή ομάδα στο Ρίο

Σαρώνουν τα μετάλλια οι Έλληνες αθλητές στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2016: Τρία ακόμη μετάλλια σε σφαίρα, μπότσια και ξιφασκία

Τι δεν ξέρεις για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;