Η Τουρκία θα αμφισβητήσει κάθε συμφωνία στο Κυπριακό- Η ανάγκη μιας άλλης στρατηγικής Όταν λαλήσει ο πετεινός από τα Άδανα ακούγεται στην Καρπασία

Ούτε τον Ακιντζί ακούν που δηλώνει πως οι Τουρκοκύπριοι μόνο ένα λιμάνι έχουν, το λιμάνι της Τουρκίας, ούτε τον Ερντογάν υπολογίζουν που μεθοδεύει τη ρεβάνς της Λωζάννης, απαιτώντας, με όσα λέγει και όσα υπονοεί, πως τα νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γυροφέρνουν από κανάλι σε κανάλι, και από διασκέψεις σε διασκέψεις, και ελλείψει μελετημένων δημοσιογράφων, παπαγαλίζουν τα γνωστά και επαναλαμβάνουν τις τετριμμένες ψευδαισθήσεις τους.

Τι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν; Αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης και έψεξε τους προκατόχους του που την υπέγραψαν. «Στη Λωζάννη», είπε, «δώσαμε τα νησιά που αν φωνάξεις θα ακουστεί η φωνή σου εκεί. Είναι δικά μας, είναι ακόμη εκεί τα τζαμιά μας και τα τεμένη μας…».

Είναι σαφής η πρόθεση του Ερντογάν, να ακυρώσει τη Συνθήκη και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα ελληνικά νησιά. Μα τι λέμε; Να τα διεκδικήσει; Μα ήδη τα διεκδικεί.

Με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, τις γκρίζες ζώνες και τις λοιπές τυχοδιωκτικές, επιδρομικές κινήσεις της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού του.

Προσπάθησαν οι ηγέτες μας να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του Ερντογάν και να τις παραλληλίσουν με το τι θα συμβεί στην Κύπρο;

Αύριο, να είναι βέβαιοι πως θα αμφισβητήσει και τη συμφωνία με την οποία οι πρόγονοί του πούλησαν την Κύπρο στην Αγγλία, αλλά και τη συμφωνία που θα υπογράψει ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί. Να μην εκπλαγούν αν ακούσουν από τον Ερντογάν να δηλώνει: «Πετεινός να λαλήσει στα τουρκικά παράλια, θα ακουστεί στο Καρπάσι. Στην Κύπρο είναι τα τζαμιά και τα τεμένη μας. Εκεί είναι όλα δικά μας…».

Αν τη Συνθήκη της Λωζάννης θυμήθηκε να την αμφισβητήσει ύστερα από 93 χρόνια, πόσο ευκολότερο θα είναι να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια μία ετοιμόρροπη λύση στο Κυπριακό, η οποία μάλιστα θα του προσφέρει όλες τις ευκαιρίες και τα προσχήματα να την ανατρέψει. Διαψεύδοντας τον κ. Τουμάζο Τσιελεπή, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του διερωτήθηκε «γιατί η Τουρκία, αφού υπογράψει μία λύση την οποία τη θεωρεί σύμφωνη με τα συμφέροντά της, να έλθει το επόμενο πρωί να την ανατρέψει».

Η απάντηση είναι απλή. Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ συμφωνίες που υπέγραψε από θέση ισχύος. Πάντοτε τις ανατρέπει, προκειμένου να περάσει στο τελικό στάδιο της πραγματοποίησης των σχεδίων της. Σεβάστηκε τις συμφωνίες Ζυρίχης; Επεχείρησε να καταλύσει το κυπριακό κράτος, με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, το 1963.

Σεβάστηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά την πρώτη εισβολή της; Την παραβίασε για να επεκτείνει το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Σεβάστηκε τη συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς, όπως το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου συζητηθεί κατά προτεραιότητα; Το θέμα της Αμμοχώστου θα συζητηθεί τελευταίο, στο πλαίσιο της εδαφικής πτυχής. Σεβάστηκε τη συμφωνία της Γ’ Βιέννης; Εφάρμοσε το μέρος που αφορούσε τη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων των ελευθέρων περιοχών στα κατεχόμενα, αλλά αρνήθηκε να εφαρμόσει το δεύτερο μέρος, που αφορούσε την επιστροφή των Καρπασιτών στη γη τους. Ακόμη και οι διάδοχοι του Γλαύκου Κληρίδη σταμάτησαν να ζητούν εφαρμογή του.

Τα ίδια θα πράξει η Τουρκία και με τη λύση στην οποία θα καταλήξει με τον Αναστασιάδη. Αυτή η συμφωνία θα είναι ο προτελευταίος σταθμός της προτού προελάσει προς την τουρκοποίηση. Θα ανατινάξει τη λύση με την πρώτη ευκαιρία, και με το κυπριακό κράτος υποβαθμισμένο σε κοινότητα, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο. Ποιος θα σώσει τον κυπριακό Ελληνισμό; Ο Μπάιντεν, ο Γιούνκερ, ο Έιντε, ή ο Μπαν Κι Μουν;

Αυτά πρέπει να σκέφτονται και σχεδιάζουν πώς θα τα αντιμετωπίσουν ο Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ, ο Κυπριανού και ο Χριστοδουλίδης. Και όχι να εξαπατούν τον κυπριακό Ελληνισμό με ευσεβοποθισμούς και ανιστόρητες εκτιμήσεις και αναλύσεις…

Πηγή