«Κοράκια» στην Deutsche Bank, με δεμένα χέρια Μέρκελ- Σόιμπλε

 

Υπερβολική έως και «κακόβουλη» θεωρούν τώρα οι Γερμανοί ιθύνοντας και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την κινδυνολογία για την Deutsche Bank, η οποία έχει οδηγήσει τη μετοχή της στα «Τάρταρα» και συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές. Παραδέχονται πάντως ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει πολλά για να στηρίξει την τράπεζα.

Απηχώντας απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης και της διοίκησης τη Deutsche Bank, πολλά γερμανικά μέσα υποστηρίζουν τώρα ότι η κινδυνολογία υποδαυλίζεται από επιθετικά κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, που λειτουργούν ως «κοράκια» στις αγορές και επιδιώκουν τώρα να κερδοσκοπήσουν στη μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

Οι κερδοσκόποι που κινήθηκαν με σωστό timing, έχουν αποκομίσει ήδη τεράστια κέρδη, καθώς η μετοχή της Deutsche Bank έχει «βουτήξει» σε ιστορικά χαμηλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ από μέρα σε μέρα – και κάποιες φορές ενδοσυνεδριακά – έχει σημειώσει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.

«Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στην αγορά που θέλουν την εξασθένηση της εμπιστοσύνης προς εμάς… Η τράπεζά μας είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της DB Τζον Κράιαν, σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζόμενους της τράπεζας.

Τεράστια μεγέθη, υπέρμετρα ρίσκα

Πάντως ακόμη και οι κινδυνολογούντες αναγνωρίζουν ότι η Deutsche Βank «είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί να πέσει». Η έκθεσή της σε χρηματιστηριακά παράγωγα ξεπερνά τα 43 τρισ.(!) και η κατάρρευση της θα προκαλούσει παγκόσμιο καταστροφικό «τσουνάμι»

Εξάλλου τα οικονομικά στοιχεία της δεν συνηγορούν σε πιθανή κατάρρευση: 

– Στο α’ εξάμηνο εμφάνισε προ φόρων κέρδη 1,7 δισ. ευρώ

– Η ρευστότητά της ήταν 215 δισ. ευρώ στο κλείσιμο εξαμήνου (τώρα μπορεί να έχει μειωθεί οριακά

– Οι συνολικές καταθέσεις της προσεγγίζουν τα 600 δισ. ευρώ

– Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της είναι της τάξεως του 1,8 τρισ. ευρώ

– Εχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ.

Αυτοπαγιδεύτηκαν

Εν πάση περιπτώσει, σε όποιε δυσκολίες αντιμετωπίζει πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η γερμανική κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν θα μπορούσαν να συνδράμουν ανοιχτά, παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη.

Μέρκελ-Σόιμπλε δεσμεύονται από τη στάση που έχουν τηρήσει στο θέμα της διάσωσης ιταλικών – και άλλων ευρωπαϊκών – τραπεζών. Επέμειναν σταθερά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν «τα λεφτά των φορολογουμένων» για τη διάσωση – να μη δοθεί δηλαδή κρατική στήριξη. Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσουν άλλα «μέτρα και σταθμά» για μία γερμανική τράπεζα.

 

Πηγή