Οι κλόουν που τρομοκρατούν τις ΗΠΑ

Της Έρης Πανσεληνά

Η νέα απειλή που μαστίζει τις ΗΠΑ είναι οι… τρομακτικοί κλόουν. Κάτι που είχε ξεκινήσει ως μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων ντυμένων και βαμμένων κλόουν που παρενοχλούσαν ή απειλούσαν άτομα στον δρόμο ή μέσω Διαδικτύου, πλέον έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με τον πανικό να εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω των social media.

Οι Αρχές διαφόρων πολιτειών έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους με τη χαρακτηριστική στολή του κλόουν, ενώ τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στον υπόλοιπο αγγλοσαξονικό κόσμο.

Είναι τέτοια η υστερία που έχει καταλάβει τους Αμερικανούς, που αναγκάστηκε να παρέμβει ακόμα και ο διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, δημιουργός του πιο τρομακτικού κλόουν, του χαρακτήρα «Pennywise» στο βιβλίο του «It». «Παιδιά, ώρα να ηρεμήσουμε με την υστερία για τους κλόουν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, διασκεδάζουν τα παιδάκια και κάνουν τον κόσμο να γελάει», κάλεσε τους εκατομμύρια ακολούθους του ο Κινγκ, ο οποίος με τον Pennywise έχει βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στη λεγόμενη «coulrophobia» («κωλοβαθριστοφοβία»), τη φοβία των ανθρώπων για τους κλόουν.

Το πρώτο θύμα της επιδημίας ήταν ένα αγοράκι στο Γκρίνσβιλ της Νότιας Καρολίνας, το οποίο έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας του αφηγούμενο αυτό που μόλις είχε ζήσει: τον πλησίασαν μέσα στο δάσος δύο κλόουν, ο ένας με μία κόκκινη περούκα και ο άλλος με ένα μαύρο αστέρι ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, και προσπάθησαν να τον παρασύρουν μέσα σε ένα σπίτι. Από τότε τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ισως ο τρομακτικότερος κλόουν από όλους ήταν ο ?Fomo Klown?, ο οποίος εξαπέλυε τις απειλές του μέσω του Facebook. Είχε δημιουργήσει μια σελίδα, μέσα από την οποία είχε απειλήσει ακόμα και να εισβάλει σε σχολεία με στόχο να σκοτώσει παιδιά, κάτι που οδήγησε τις τοπικές Αρχές ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων.

 

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τη μάσκα του κρυβόταν η 22χρονη Μακάιλα Σμιθ στην Αλαμπάμα, η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για «τρομοκρατική απειλή» και καλείται να πληρώσει εγγύηση 200.000 δολαρίων. Πρόσφατα συνελήφθη στο Κεντάκι ένας άνδρας με την κατηγορία ότι τρόμαζε τον κόσμο βγαίνοντας στους δρόμους το βράδυ ντυμένος σαν «κλόουν του θανάτου».

Ενώ τα περιστατικά πραγματικών απειλών από κλόουν είναι περιορισμένα, έχουν πυροδοτήσει κύμα σατιρικών δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα και φάρσες στον δρόμο με νέους ντυμένους και βαμμένους κλόουν που ανεβάζουν στο Ιντερνετ τα βίντεό τους με hashtag #clownpocalypse.

Θεωρία
«Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ηθικού πανικού για τον φόβο απέναντι στους ξένους και τους τρομοκράτες σε έναν ολοένα και πιο αστικό, απρόσωπο και απρόβλεπτο κόσμο», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Μπαρτολόμιου στο Botany College της Νέας Ζηλανδίας εξηγώντας ότι τα social media παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση φημών και του πανικού.

Μια θεωρία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο θέλει το κύμα της τρομακτικής δραστηριότητας κλόουν να μην είναι τίποτα άλλο από viral marketing για την ταινία «It» που θα κυκλοφορήσει προσεχώς. Μια άλλη μιλά για προωθητικό τρικ εν όψει του Halloween, το οποίο μάλιστα έχει οδηγήσει σε 300% αύξηση των πωλήσεων της στολής του τρομακτικού κλόουν.

ΕΡΕΥΝΕΣ
Περιστατικά και στον Καναδά

Η υστερία για τους κλόουν έχει εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Στον γειτονικό Καναδά η Αστυνομία ερευνά περιστατικά τρομακτικών κλόουν στο Τορόντο, στο Κεμπέκ, στην Οτάβα και σε πολλές ακόμα πόλεις, όπου έχουν γίνει συλλήψεις και έχουν κλείσει σχολεία. Από άκρη σε άκρη της Βρετανίας οι αστυνομικές αρχές κυνηγούν τους λεγόμενους κλόουν-δολοφόνους, οι οποίοι τρομοκρατούν τους περαστικούς. Κλόουν πετιούνται πίσω από θάμνους, ακολουθούν μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο τους, με στόχο να τα τρομάξουν και, ενώ δεν υπάρχουν θύματα, τρομοκρατούν τα παιδιά σε πολλές πόλεις. Ακόμα και στην Αυστραλία έχουν κάνει την εμφάνσή τους κλόουν που αντιγράφουν τη δράση των «συναδέλφων» τους στις ΗΠΑ, κυκλοφορώντας στους δρόμους με τρομακτική εμφάνιση και κάνοντας φάρσες σε ανυποψίαστους περαστικούς.

 

Πηγή