NEWS 247/Αποστολή στη Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου
Πως θα καθορίσουν οι δηλώσεις του Τραμπ την ψήφο των μεταναστών

 

Ο Γάλλος που θα φύγει από τις ΗΠΑ, αν βγει ο Τραμπ

 

Ο Άλεξ είναι Γάλλος. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Παρίσι. Το 2004 ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Καλιφόρνια και από εκεί μετέπειτα στην Νέα Υόρκη, όπου και ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα και σίγουρα μέχρι και τις εκλογές. Γιατί στο πιθανό ή απίθανο σενάριο της εκλογής Τραμπ, θα επανεξέταζε την απόφασή του να συνεχίσει να ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτογραφήθηκε Αμερικανός προ τριετίας μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στη χώρα και στις φετινές εκλογές θα ψηφίσει για πρώτη φορά.

Συναντηθήκαμε στο Αστόρια Παρκ, ακριβώς απέναντι από το Μανχάταν. Το θέμα συζήτησης, οι επικείμενες εκλογές, με έμφαση στο φαινόμενο Τραμπ –περισσότερο από ότι στη Χίλαρι Κλίντον-. Για τον Άλεξ Ντορβίλ, «Υπάρχει ξεκάθαρη ανησυχία και στους Δημοκρατικούς, αλλά και στους Ρεπουμπλικάνους από το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ. Και αυτή η ανησυχία αναμφισβήτητα μεταφέρεται και μέσα από τα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμα και την συντηρητική μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνει κανείς, ακόμα και στο δρόμο, είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική συζήτηση μεταξύ των ψηφοφόρων».

 Εξηγώντας την ένταση που παρατηρείται, ο Άλεξ την εντοπίζει ότι ξεκινά από την μεγάλη πόλωση που υπάρχει μεταξύ των δυο στρατοπέδων. «Για τους υποστηρικτές του Τραμπ βλέπεις την δυσαρέσκειά τους και το γεγονός ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το σύστημα. Επίσης αυτό που τους ελκύει είναι η λαϊκιστική του ρητορική, την ώρα που οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές του απόψεις βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Και αυτό εξηγείται: Οι ΗΠΑ ιστορικά είναι ρατσιστική χώρα».

Η εκλογή του θα επηρεάσει αρνητικά τις ΗΠΑ

Στο σενάριο εκλογής του εκκεντρικού μεγιστάνα, η άποψη ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον συνομιλητή μου. Θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη εκλογή δεν θα έχει αρνητική επιρροή μόνο στην Αμερική, αλλά και στους Αμερικανούς συνολικά, «ικανοποιώντας ουσιαστικά τον θυμό μόνο λίγων. Διότι αυτό έχει δημιουργήσει η υποψηφιότητά του. Θυμό». Συνεχίζοντας ο Αλεξ πιστεύει ότι από  άποψη οικονομική και κοινωνική, η εκλογή του θα ήταν καταστροφική. Στις διεθνείς σχέσεις το ίδιο, κρίνοντας ότι «η άποψή του ότι θέλει να κάνει την Αμερική πάλι μεγάλη, προκαλεί γέλιο στη διεθνή κοινότητα. Η Αμερική θα χάσει τον σεβασμό της σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν μιλάω μόνο για τις κυβερνήσεις, μιλάω και για τον κόσμο, τους πολίτες, που βλέπουν τις εκλογές αυτές ως τσίρκο».

Το επιχείρημα που οι υποστηρικτές του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου θέλουν να διοικήσει τη χώρα, όπως διοικεί τις επιχειρήσεις του, βρίσκει κάθετα αντίθετο και κατηγορηματικό τον νέο ψηφοφόρο. «Το να διοικείς την κυβέρνηση και το να διοικείς μια επιχείρηση είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Δεν έχουν το ίδιο σύστημα λειτουργίας. Στην κυβέρνηση έχεις όλες τις διαφορετικές εξουσίες να λειτουργούν μαζί. Στις επιχειρήσεις υπάρχει ένα κέντρο/ένα συμβούλιο, που ελέγχει τα πάντα».

Από την άλλη, η υποψηφιότητα Κλίντον αποτελεί σαφώς μια καλύτερη επιλογή για πολλούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Άλεξ, ο οποίος θεωρεί ότι «Μπορεί να μην είναι η τέλεια υποψήφιος και σίγουρα δεν συγκρίνεται με κάποιον σαν τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά υπήρξε δημόσιος λειτουργός για πάρα πολλά χρόνια, έχει θητεύσει σε διάφορες θέσεις, και γενικά είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα. Δεν καλεί σε επανάσταση όπως θέλει ο Τραμπ».  Υπέρμαχος της σταθερότητας και της συνέχειας, η Κλίντον φαίνεται ότι έχει πείσει το ακροατήριό της ότι θα ακολουθήσει αυτή την πορεία.  «Θέλει τη συνέχεια των Ηνωμένων Πολιτειών» επισημαίνει ο Άλεξ, «χτίζοντας σχέσεις με την διεθνή κοινότητα, διασφαλίζοντας ότι θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της χώρας, διατηρώντας παράλληλα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό την ισορροπία προς όφελος όλων».

 

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να δω την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές πολλά μπορούν να συμβούν. Πολλά να αποκαλυφθούν ακόμα, είτε για τον ένα, είτε για τον έτερο υποψήφιο, που μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα. Μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών όλα είναι ανοιχτά. Και οι ανατροπές αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Μπορεί τα αμερικανικός τύπος έντυπος και ηλεκτρονικός να είναι εμφανώς υπέρ της Κλίντον, ο τελικός κριτής και αυτός που θα αποφασίσει είναι ο ψηφοφόρος. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η Χίλαρι Κλίντον δεν καταφέρει να περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου, και στη θέση της βρίσκεται ο Ντόναλτ Τραμπ είναι σίγουρο ότι μεγάλη μερίδα των Αμερικανών θα απογοητευθεί, ανησυχώντας για τη συνέχεια. 

Σε αυτή την περίπτωση, αν εκλεγεί δηλαδή ο Τραμπ, ο συνομιλητής μου είναι σίγουρος. Και η σκέψη του δεν σταματά στις επιπτώσεις που θα έχει και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. «θα μου αλλάξει πολύ την άποψη που έχω για τις ΗΠΑ. Για μένα και για πολλούς μετανάστες η Αμερική είναι μια –αν όχι η πιο- φιλόξενη χώρα. Χτίστηκε από τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στο DNA της, οπότε αυτό που συμβαίνει σήμερα να βλέπουμε έναν εθνικιστή να μην θέλει και να μην  σέβεται τους μετανάστες, έχοντας τη στήριξη πολλών, αποτελεί ένα άλλο πρόσωπο των ΗΠΑ. Και αν το απομονώσουμε το γεγονός –μακριά από τις εκλογές και την υποψηφιότητα του Τραμπ, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους από εμάς μένουμε εδώ, αλλά και επικίνδυνο, δεδομένου ότι δίνεται φωνή σε ανθρώπους αντίστοιχων αντιλήψεων. Πράγματι, θα απογοητευόμουν υπερβολικά από τους Αμερικανούς αν τον αφήσουν να εκλεγεί. Θα φοβόμουν πάρα πολύ για τις επιπτώσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν έφευγα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα το έκανα για να κρυφτώ, θα έφευγα για να μην το υποστηρίξω. Δεν θα ήθελα να ζήσω σε μια τέτοια Αμερική.

Πηγή

ΝΕWS 247

 

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν… Καναδά!
Αυτές οι 12 ‘διασημότητες’ υπόσχονται ότι θα εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αν εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ!
Ρεπουμπλικανός αποσύρεται από τη Γερουσία, χαρακτηρίζει «εγωπαθή» τον Τραμπ και δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κλίντον

Planning to flee Donald Trump’s America? It might not be that easy

Leave the country if Donald Trump’s elected? It’s not that simple

9 Celebrities Who Vow to Leave the U.S. if Trump Wins
Who’s Planning to Move Where if Donald Trump Wins the 2016 Presidential Election
These 23 Celebrities Say They’ll Leave The Country If Trump Is Elected
Muslims everywhere now threatening to leave u.s. if Trump wins

Streisand: I’ll Leave The Country If Trump Wins
‘We’re in Shock’: Streisand Says She’ll Leave U.S. If Trump Wins Election

Want to Move to Canada If Trump Wins? Not So Fast
BOOM: Donald Trump Announces 5-Point Plan about ILLEGAL IMMIGRATION!
CANADA READY TO RECEIVE 250,000 AMERICAN REFUGEES IN CASE TRUMP IS ELECTED PRESIDENT
The complete guide to fleeing President Donald Trump’s America
Donald Trump to celebrities threatening to emigrate to Canada: Go
Immigrants rush to become US citizens just in case Trump wins

If Donald Trump Was President, Here’s What Would Happen to the U.S. Economy
Will Britain Receive a Flood of Refugees — From America — If Donald Trump Wins?
Will Canada Be Awash With Americans If Trump Becomes President?
What Would It Take for Donald Trump to Deport 11 Million and Build a Wall?
19% of Americans would consider moving to Canada if Trump wins election: Ipsos poll

Trump’s immigration speech: Illegals must leave the U.S. for legal status, but we’ll figure out what to do with those who remain later
Fact Check: Donald Trump’s Speech On Immigration
Donald Trump’s Current Immigration Policy Will Deport A Laughably Low Number Of Illegal Immigrants
Poll: More than 1 in 4 Americans would consider leaving if Trump wins
Here’s why you won’t really move to Canada if Trump wins in November
Donald Trump says immigrants will ‘leave so fast your head will spin’ if he wins election
President Trump: What will America look like if Donald wins the White House?