Η τέταρτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου-Τι δήλωσε για την ΑΟΖ, την Τουρκία και το Κυπριακό

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο (η προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιήθεί τον Δεκέμβριο του 2015 στην Αθήνα) ). Προηγήθηκε η συνάντηση των τριών ηγετών, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, ενώ ακολούθησε και μια διευρυμένη συνάντηση από αντιπροσωπεείες των τριών χωρών. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην τριμερή συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας.

Η ατζέντα της τριμερούς συνόδου του Καΐρου συμπεριέλαβε τα ζητήματα: α) Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών. β) Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο). γ) Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. δ) Περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία. ε) Μετανάστευσης. ζ) Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.. η) Διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. θ) Προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τσίπρας: «Στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας η τριμερής»

«Οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως:«συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».

Για τις Τουρκικές προκλήσεις

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας»υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

Κυπριακό

«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η όποια λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.

 

Παρακολουθείστε την ομιλία του Πρωθυπουργού

 

 

Το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ-Σίσι για τη φιλοξενία της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Και θέλω να επαναλάβω, ξεκινώντας τις δηλώσεις μου, ότι για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή.
Στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.
Η θάλασσά μας, η Μεσόγειος, η θάλασσα που μας ενώνει είναι η θάλασσα που εκκόλαψε τους σημαντικότερους πολιτισμούς, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και παραμένει η θάλασσα η οποία συγκέντρωσε και συγκεντρώνει διεθνείς κρίσεις. Είναι επίκεντρο διεθνών κρίσεων σήμερα στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης.
Γι΄ αυτό και οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους, τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, οφείλουμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.
Και στο πνεύμα αυτό, προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Στον τομέα της ενέργειας σήμερα συζητήσαμε για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.
Συζητήσαμε παράλληλα, για την συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας.
Υιοθετήσαμε Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για τη συνεργασία μας στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.
Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία μας.

Επίσης, για τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στους τομείς των δικτύων και μεταφορών, καθώς και για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και για τη συνεργασία μας σε ένα κρίσιμο τομέα, αυτό της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής για τη συνεργασία εταιριών πληροφορικής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Όπως ακούσατε και από τους προλαλήσαντες, μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στο διάλογό μας για τις περιφερειακές εξελίξεις, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία μας για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω κάτι: Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών Διεθνών Συνθηκών.
Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας.
Απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.
Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.
Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται, σε αυτήν την δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως τονίσαμε και κατά τη Διάσκεψη των μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών.
Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται –και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.
Και η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει.
Για αυτόν τον λόγο η ενεργοποίηση του Συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές.
Συμφωνήσαμε, επίσης σήμερα, ότι απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια στρατηγική που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία και εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στη Λιβύη.
Με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών της αιτίων.
Επαναλάβαμε τέλος τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους.
Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας.
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Και είμαι βέβαιος ότι όπως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις μας θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σας ευχαριστώ.