Τι σχέση έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με τα Wikileaks και τη Ρωσία

 

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, o Τζον Ποντέστα, συνδέει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τα WikiLeaks και τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε σήμερα έναν επί μακρόν βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε λάβει “ειδοποίηση εκ των προτέρων” για τα σχέδια των WikiLeaks να δημοσιοποιήσουν χιλιάδες υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ιμέιλ) και άφησε να εννοηθεί πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συνδράμει τη χωρίς προηγούμενο ανάμιξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική.

Ο Τζον Ποντέστα υπέδειξε τον σύμβουλο του Τραμπ Ρότζερ Στόουν, ο οποίος δήλωσε πως ήταν σε επαφή με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ποντέστα παρουσιάσε επίσης ως απόδειξη ένα τουίτ που είχε στείλει τον Αύγουστο ο Στόουν όπου ανέφερε πως “έρχεται και η σειρά” του Ποντέστα. Το τουίτ στάλθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από τα WikiLeaks δεκάδων υποκλαπέντων ιμέιλ από άλλους αξιωματούχους των Δημοκρατικών.

“Νομίζω ότι είναι μια λογική υπόθεση ή τουλάχιστον ένα λογικό συμπέρασμα, ότι ο κ. Στόουν και η εκστρατεία του Τραμπ είχαν ειδοποίηση εκ των προτέρων για το τι θα έκανε ο Ασάνζ”, δήλωσε ο Ποντέστα στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που χρησιμοποιεί για τις προεκλογικές μετακινήσεις της η Κλίντον. Ο Ποντέστα παραδέχθηκε πως το στοιχείο που παρουσίασε είναι “τυχαίο”.

Ο Στόουν, σε ιμέιλ που έστειλε αργά χθες στο Associated Press, αποκάλεσε τον ισχυρισμό του Ποντέστα “κατηγορηματικά ψευδή” και “αβάσιμο”.

Ο Ποντέστα επιβεβαίωσε πως το FBI διερευνά την υποκλοπή του προσωπικού του λογαριασμού ιμέιλ στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας για τις υποκλοπές σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος από ομάδες που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα πρόσωπα αυτά εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και συντονίζονται με τον Ασάνζ στις πολιτικές υποκλοπές.

Ο Ποντέστα είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας μπορεί να καθοδηγούνται από τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ, για τις οποίες είπε πως συνάδουν περισσότερο με τη ρωσική εξωτερική πολιτική παρά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Όμως άφησε επίσης να εννοηθεί πως κινητήρια δύναμη θα μπορούσε να ήταν “η βαθιά δέσμευση του Τραμπ και δεσμοί με ρωσικά συμφέροντα στις επιχειρηματικές του υποθέσεις”.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ απέρριψε ως αναληθείς τις κατηγορίες.

“Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την προεκλογική εκστρατεία σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε χθες ο Κίσλιακ σε μια συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στην Ουάσινγκτον. “Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε με δηλώσεις ούτε με ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα.”.

Η Κλίντον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον αντίπαλό της ότι είναι πολύ ήπιος με τη Ρωσία, επικαλούμενη τους επαίνους που αποδίδει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως ισχυρό ηγέτη, την υπόδειξή του ότι θα επανεξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, τη σκληρή κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ και άλλες πολιτικές θέσεις του.

Αν και ο Ποντέστα δεν κατηγόρησε ευθέως τον Τραμπ ότι συνδράμει τη Ρωσία στην ανάμιξή της στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί πως ο Τραμπ είτε “σκόπιμα αγνοεί” τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών για την ανάμιξη της ρωσικής κυβέρνησης είτε ότι είναι “χωρίς να το θέλει πράκτορας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Η εκστρατεία της Κλίντον δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των ιμέιλ του Ποντέστα, σημειώνοντας πως οι ρώσοι χάκερ συχνά κατασκευάζουν έγγραφα.

“Το μοτίβο είναι ότι χακάρουν, αφήνουν να διαρρεύσουν αληθινά πράγματα, και στη συνέχεια κτίζουν πάνω σε έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει και είναι είτε νοθευμένα είτε πλήρως κατασκευασμένα”, δήλωσε η Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια επικοινωνίας της Κλίντον.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στα υποκλαπέντα ιμέιλ σε μια συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης στη Φλόριντα, ισχυριζόμενος πως τα έγγραφα δείχνουν πως η “Κλίντον είναι το σκεύος ενός διεφθαρμένου παγκόσμιου κατεστημένου που εισβάλλει στη χώρα μας και περικυκλώνει την κυριαρχία του έθνους μας”.

Επικαλούμενος τα WikiLeaks ο Τραμπ είπε ακόμη: “Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε πληροφορίες στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον σχετικά με την έρευνα για τα ιμέιλ έτσι ώστε να προετοιμαστεί προκειμένου να συγκαλύψει τα εγκλήματά της. Τι συμβαίνει;”

Τον Μάιο του 2015, ο εκπρόσωπος της Κλίντον Μπράιαν Φάλον ενημέρωσε τους επιτελείς πως το υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε να δημοσιοποιήσει μέχρι τον Ιανουάριο ιμέιλ της Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα ειδησεογραφικών οργανισμών. Ο Φάλον, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, έγραψε πως μη κατονομαζόμενοι “υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης” του είπαν πως σύντομα επρόκειτο να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση.

Οι ημερομηνίες των δικαστικών ακροάσεων θα δημοσιοποιούνταν πριν από το δικαστικό πινάκιο. Ο Φάλον δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα για σχόλιο από το AP. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συζητήσει το ιμέιλ το Φάλον.

Έστω κι έτσι, είπε ο Τραμπ, “Αυτή είναι συνωμοσία και διαφθορά υψίστου βαθμού και είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα ζητήσω από τον υπουργό μου της Δικαιοσύνης να διορίσει έναν ειδικό ανακριτή”, δίνοντας συνέχεια στην απειλή που είχε εξακοντίσει στη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού ντιμπέιτ ότι θα στείλει την Κλίντον στη φυλακή.

Τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν την πρώτη δέσμη ιμέιλ του Ποντέστα λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς ενός βίντεο στο οποίο ο Τραμπ ακούγεται να κάνει σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες. Το βίντεο αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην εκστρατεία του Τραμπ, οδηγώντας πολλούς Ρεπουμπλικανόυς να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον επιχειρηματία.

Ο Ποντέστα δήλωσε χθες πως το τάιμινγκ της δημοσιοποίησης των ιμέιλ του ήταν μια “εξαιρετικά περίεργη σύμπτωση”.

“Ο Ασάνζ ήθελε να αλλάξει το θέμα”, είπε ο Ποντέστα. “Δεν τα κατάφερε”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πηγή