Ερώτηση Στρατηγού Επιτήδειου για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ακολουθεί η ερώτηση:

 

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας… ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου»

 

Ο Ερντογάν επίσης είπε ότι το νομικό καθεστώς και της “Δυτικής Θράκης” πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Θεωρεί ότι αυτές οι δηλώσεις συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως υπό ένταξη χώρας;

Είναι συμβατές με την πολιτική και με την φιλοσοφία της Ένωσες οι πιο πάνω δηλώσεις;

Είναι έτοιμη η Ένωση να διακόψει άμεσα τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας;