Από την άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί την (ενδεχόμενη) ήττα και τα σεξουαλικά σκάνδαλα ως το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ! Σας παρουσιάζουμε τα σημεία τριβής από την τρίτη και καθοριστικότερη τηλεμαχία.

Η ολοκλήρωση της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο Αμερικανών υποψηφίων για το Λευκό Οίκο, ανέδειξε νικήτρια με την ψήφο του κοινού τη Δημοκρατική υποψήφια. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Τραμπ πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τρίτης και τελευταίας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών  Χίλαρι Κλίντον κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Great poll – thank you America! Once we #DrainTheSwamp, together we will #MAGA  

 

 

Η διάρκεια της τηλεοπτικής διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων των Κομμάτων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αντίστοιχα, διήρκησε 90′ λεπτά, χωρισμένη σε έξι ενότητες των 15 λεπτών η κάθε μία. Η μετάδοση ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Νεβάδας την Τετάρτη, και συντονίστηκε από τον δημοσιογράφο του Fox News Κρις Ουάλας, ο οποίος ζήτησε από το κοινό να αποφύγει τα χειροκροτήματα. Τα θέματα που είχε διαλέξει ο Ουάλας περιελάμβαναν το χρέος, τη μετανάστευση, την οικονομία, τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο, hot spot για μετανάστες στο εξωτερικό και προεδρική ικανότητα.

Αρνείται από τώρα να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα ο Τραμπ

Απειλώντας να ανατρέψει έναν βασικό πυλώνα της αμερικανικής δημοκρατίας, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δηλώσει ότι θα δεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χάσει από την Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την αντίσταση του Τραμπ “τρομακτική”.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως πει πριν την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση ότι οι εκλογές “θα είναι στημένες”. Όταν ερωτήθηκε εάν θα δεχόταν τα αποτελέσματα, είπε, “Θα σας πω τότε. Θα σας κρατήσω σε αγωνία”.

Νωρίτερα, η Κλίντον κατηγόρησε με δριμύτητα τον Τραμπ ότι έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για Αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αρνήθηκε εμφανώς να δεχθεί την βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πούτιν θέμα της τηλεμαχίας

Σε μια έντονη αντιπαράθεση στην τελική τηλεοπτική αναμέτρησή τους, η Κλίντον ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν στηρίζει τον Τραμπ γιατί “θα προτιμούσε να είχε ένα ανδρείκελο για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο Τραμπ απέρριψε κάθε σχέση με τον Πούτιν και είπε ότι καταδικάζει κάθε ξένη ανάμειξη στις εκλογές. Αρνήθηκε όμως εμφανώς και να δεχθεί την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία είναι αναμεμειγμένη στην παραβίαση δεδομένων (χάκινγκ) των οργανώσεων των Δημοκρατικών. Η προεκλογική καμπάνια της Κλίντον έχει επίσης δηλώσει ότι η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στην παραβίαση των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενός ανώτατου στελέχους της καμπάνιας της.

Η τρίτη αναμέτρηση ξεκίνησε με μια μετρημένη συζήτηση επί πολιτικών θέσεων, σε αντιδιαστολή με την έντονη και ιδιαίτερη προσωπική διαμάχη που χαρακτήρισε τις προηγούμενες τηλεμαχίες. Ο Τραμπ όμως επέστρεψε σύντομα στο προηγούμενο ύφος του, διακόπτοντας συνέχεια την Κλίντον και τον συντονιστή.

Για πολιτική “ανοικτών συνόρων” κατηγορεί ο Τραμπ την Κλίντον

Οι δύο υποψήφιοι περιέγραψαν εντελώς αντίθετα σχέδια για το ανώτατο δικαστήριο (Άρειο Πάγο) υπό τις αντίστοιχες προεδρίες των, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να δηλώνει ότι η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις (Roe versus Wade) θα ανατραπεί από τους δικούς τους δικαστικούς υποψήφιους. Η Κλίντον δεσμεύτηκε να διορίσει δικαστές που θα σεβαστούν την απόφαση, λέγοντας, “Έχουμε κάνει πολύ δρόμο για να γυρίσουμε πίσω τώρα”.

Ο Τραμπ άσκησε πίεση στην Κλίντον σχετικά με τους μετανάστες, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει μια πολιτική “ανοικτών συνόρων”, έναν χαρακτηρισμό που αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει την κατασκευή ενός τοίχου κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, είπε ότι υπό την προεδρία της Κλίντον, “Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μπαίνουν σωρηδόν στη χώρα μας”.

Η TTIP στην αντιπαράθεση των υποψηφίων

Οι δύο συγκρούστηκαν στο θέμα των εμπορικών συναλλαγών, με τον Τραμπ να λέει ότι η Κλίντον είχε διαστρεβλώσει τη θέση της συμφωνίας Trans-Pacific Partnership, τονίζοντας ότι την είχε αρχικά καλέσει τον “χρυσό κανόνα” των εμπορικών συμφωνιών. Η Κλίντον ανταπάντησε ότι όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της. “Θα σταθώ εναντίον της όταν γίνω πρόεδρος”, απάντησε.

 

Οι προκλήσεις των υποψηφίων

Για τον Τραμπ, η τηλεμαχία ήταν μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που είχε για να αλλάξει την πορεία της υποψηφιότητάς του, που διολισθαίνει. Η προεκλογική οργάνωση της Κλίντον κερδίζει έδαφος δυναμικά σε παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες, ενώ οι ευκαιρίες του μειώνονται. Έχοντας ήδη χάσει τη δημοτικότητά του με μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών, η εικόνα του οποίου έχει αμαυρωθεί από πρόσφατες αποκαλύψεις χυδαίων δηλώσεών του για τις γυναίκες και για μια σειρά ισχυρισμών ότι παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες.

Ο Τραμπ ήρθε στην τελική τηλεοπτική διαμάχη αντιμέτωπος με μια σειρά σεξουαλικών κατηγοριών από γυναίκες που βγήκαν στη δημοσιότητα αφού είχε αρνηθεί στην προηγούμενη τηλεμαχία ότι είχε φιλήσει ή θωπεύσει γυναίκες χωρίς την άδειά τους. Η άρνηση των κατηγοριών από τον Τραμπ βγήκε μετά από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ακούγεται να καυχιέται ακριβώς για αυτό.

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια γιατί “είτε θέλουν φήμη είτε το έκανε η καμπάνια της”, δείχνοντας την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπάντησε ότι ο Τραμπ “νομίζει ότι το να μειώνει τις γυναίκες τον κάνει πιό σπουδαίο, (ενώ) επιτίθεται στην αξιοπρέπειά τους και την αυτοεκτίμησή τους”.

 

Οι υποκλοπές e-mail, για πρώτη φορά στο debate

Η Κλίντον ξεκίνησε τον ντιμπέιτ μπροστά από τον αντίπαλό της σε ποσοστά, στις περισσότερες επίμαχες πολιτείες. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι ο Τραμπ δεν είναι ικανός για να ασκήσει τη προεδρία, και να αρχίσει να μειώνει τις βαθιές αντιπαραθέσεις στην Αμερική, οι οποίες έχουν χειροτερέψει κατά την προεκλογική περίοδο. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν θα είναι εύκολο για την Δημοκρατική υποψήφια, δεδομένουν ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν επίμονα την εντιμότητά της και την αξιοπιστία της.

Η Κλίντον αντιμετώπισε για πρώτη φορά ερωτήσεις που αφορούν τις αποκαλύψεις για του ανώτατου στελέχους της τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία την δείχνουν να έχει διαφορετικό ύφος σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Γουόλ Στριτ και το διεθνές εμπόριο. Έστρεψε την κατεύθυνση της συζήτησης όμως στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στα μηνύματα, που υποκλάπηκαν.

 

Πηγή