Προσπάθεια παραγκωνισμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

Σαν εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων (;) μίλησε ο Πατρ. Μόσχας και είπε πως η σύγκρουση Ορθοδόξων-Ρ/καθολικών είναι…ευρωπαϊκή!

Μιλώντας σαν εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων (;) ο Πατριάρχης Μόσχας από τη Βρετανία έστειλε μήνυμα πως “Εκκλησία της Αγγλίας, Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού προς όφελος του κόσμου”

O Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο:

“Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια δύσκολη στιγμή, και ο καθένας το αναγνωρίζει αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών πολιτικών, των Ρώσων πολιτικών και των ηγέτών της εκκλησίας. Πάρα πολλές ριζικές αλλαγές έχουν συμβεί στο ανθρώπινο πολιτισμό και στον κόσμο γενικότερα. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε πολύ επικίνδυνες προκλήσεις, παγκόσμιες προκλήσεις. Είναι απολύτως προφανές ότι η ανθρωπότητα διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη φάση της ιστορικής εξέλιξης της.Και η ίδια η ύπαρξη της ανθρωπότητας εξαρτάται από το πώς θα περάσει αυτή τη φάση, γιατί θα μπορούσαμε εύκολα να τα καταστρέψουμε όλα. Και όχι μόνο από τα πυρηνικά όπλα [αλλά] και από τις περιβαλλοντικές κρίσεις, και τις απίστευτες συγκρούσεις μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, και πολλά άλλα πράγματα. Μήπως η Εκκλησία έχει μόνο το ρόλο να εξετάζει όλες αυτές τις αρνητικές τάσεις ανάπτυξης, ή είναι προοορισμένη να προκαταλάβει τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα, να βρούμε μια κοινή γλώσσα, γιαι την καταπολέμηση αυτών των κρίσεων μαζί; Αυτός είναι ο λόγος που συναντήθηκε με τον Πάπα”, είπε.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε πει σε εκείνη την ιστορική συνάντηση στο αεροδρόμιο της Αβάνας το Φεβρουάριο του 2016 ότι η συνάντησή τους είχε κανονιστεί “τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος.”

“Επειδή συναντήσαμε τον Πάπα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, με το οποίο είναι βαμμένο το σύνολο της περιόδου της διαίρεσης μεταξύ των Ορθοδόξων και Καθολικών Εκκλησιών. Η ιστορία της Ευρωπαϊκής σύγκρουσης μεταξύ των δύο Εκκλησιών εξακολουθεί να κυριαρχεί στη νοοτροπία των Καθολικών και των Ορθοδόξων πιστών. Ως εκ τούτου, η συνάντηση στην Αβάνα μας επέτρεψε να προχωρήσουμε ελαφρώς πέρα ​​από το ιστορικό ευρωπαϊκό πλαίσιο “, είπε.

“Ένας πατριάρχης Μόσχας ποτέ δεν είχε συναντηθεί με τον Πάπα, και ένιωσα μια επείγουσα ανάγκη να συναντηθώ με τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας και να συζητήσουμε θέματα που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες ακριβώς από την άποψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, και απόλαυσα την πλήρη κατανόηση,” τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

“Ένιωσα το ίδιο και σήμερα στη συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο [Justin Welby του Καντέρμπουρι, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας] και τους συνεργάτες του: υπάρχει αυτή η κοινή ανησυχία για τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στον κόσμο και η προθυμία να εργαστούμε μαζί για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο όσο οι εκκλησίες μπορούν’, είπε.

Πηγή