Οι επιθέσεις σε Ιταλία και Ελλάδα δείχνουν οτι η Γερμαναία παραβιάζει του κανόνες της Ε.Ε

Κούλογλου στο Φεστιβάλ διπλωματίας: Kαταστρέφετε την Ευρώπη

Σε ανοικτή συζήτηση με θέμα την δυνατότητα διαλόγου Βορρά Νότου και το μέλλον της Ευρώπης πήρε μέρος, χθες στην Ρώμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Στην συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της ιταλικής πρωτεύουσας, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ της Διπλωματίας», συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι, και ο Ολλανδός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μπεν Κνάπεν.

«Η ανταπόκριση του κοινού στην σημερινή μας συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετική. Οι περισσότεροι Ιταλοί νέοι που παρακολούθησαν την συζήτηση συμφώνησαν με πολλές από τις θέσεις τις οποίες εξέφρασα, αλλά από την άλλη προέκυψε, δυστυχώς, ότι ο Βορράς παραμένει προσηλωμένος στις ιδέες και στα κέρδη του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Κούλογλου.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση αν βλέπει ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για διάλογο και λιγότερες αγκυλώσεις, κυρίως από κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Το γεγονός ότι η Ιταλία δέχεται πιέσεις, εκβιασμούς και τελεσίγραφα για το 0,1%, του ΑΕΠ – για να κάνει περισσότερες περικοπές- ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία παραβιάζει το Σύμφωνο σχετικά με τα εμπορικά πλεονάσματα και δεν δέχεται καμία πίεση, είναι χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης. Δεν υπάρχει αίσθηση της στοιχειώδους, αναγκαίας ισότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Πηγαίνουμε προς μια κατεύθυνση η οποία μας δείχνει ότι κάθε χώρα κοιτάζει να ωφεληθεί σε βάρος των άλλων. Είναι κάτι που δεν οδηγεί απολύτως πουθενά και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε την Ευρώπη να αντιμετωπίζει θανάσιμα διλήμματα που θα αφορούν την ύπαρξή της, τουλάχιστο όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

«Εκείνο που δεν δείχνουν να είναι σε θέση να καταλάβουν όσοι κινούν σήμερα τα νήματα, είναι ότι ο Νότος έχει ήδη υποφέρει πολύ. Και δεν κατανοούν ότι αν στην βόρειο Ευρώπη βρεθούν χωρίς το ευρώ και με ένα νόμισμα πολύ ισχυρό, οι εξαγωγές τους θα συρρικνωθούν εντυπωσιακά. Ελπίζω να σταματήσουν, κάποιοι, να κάνουν ότι δεν βλέπουν τίποτα: ούτε το Brexit, αλλά ούτε και κανένα άλλο γεγονός και να σταματήσουν να χορεύουν στον Τιτανικό, αδιαφορώντας για τους επιβάτες των κατώτερων θέσεων. Αδιαφορώντας, δηλαδή, για όλους τους νότιους», σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Όπως επισημαίνει και σε άρθρο του το ιταλικό πρακτορείο Agienza Nova, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε στην ομιλία του στο «Φεστιβάλ της Διπλωματίας» ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία αίσθηση της αλληλεγγύης και της ισότητας» και τόνισε το ρόλο της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι με την επιβολή λιτότητας η χώρα αυτή παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας. «Χωρίς περισσότερη ισότητα, η ΕΕ θα αποτύχει», πρόσθεσε ο Στέλιος Κούλογλου. Επίσης, όσον αφορά το μεταναστευτικό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι με το να μην δέχονται μετανάστες, δε σέβονται και δεν πληρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σχετικά με το σχέδιο μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Πηγή