Προγραμματισμένες συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ επισκέπτεται την Αθήνα ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς και πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά από αυτήν του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας και μάλιστα μία χρονιά, το 2016, που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν διοργανωθεί στις δύο χώρες δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει αρχικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Μετά από το υπουργείο Εξωτερικών και την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Κοτζιά, οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πηγή

ΑΠΕ-ΜΠΕ