Ποιος ήταν ο Μr. MIG; Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και την δικηγορία στην επιχειρηματική αναγνώριση. Οι δικαστικές διαμάχες, ο Παναθηναϊκός και ο οικονομικός κολοσσός που δημιούργησε

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 63 ετών.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG, η οποία τονίζει ότι με βαθιά οδύνη το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του ομίλου.

 

Το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, του οποίου ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.
Σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας η κηδεία θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
 

 

Παναθηναϊκός: Φτωχότερη η οικογένειά μας

Τα θερμά της συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου εκφράζει στην οικογένειά του η οικογένεια του Παναθηναϊκού, με ΠΑΕ και ερασιτέχνη να εξάρουν το πολύπλευρο έργο και τη συνεισφορά του επιχειρηματία στον σύλλογο.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η οικογένεια του Παναθηναϊκού είναι από σήμερα φτωχότερη μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός μεγάλου φίλου του συλλόγου, του Ανδρέα Βγενόπουλου.

‘Ο Βγενόπουλος συνέδεσε τη ζωή του με τον Παναθηναϊκό. Φόρεσε και τίμησε τη στολή με το έμβλημα του Τριφυλλιού ως αθλητής της ξιφασκίας, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας ενώ κατέκτησε μετάλλια σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
Εν συνεχεία στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ανέλαβε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θέση που διατήρησε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

‘Ως θερμός φίλαθλος του Παναθηναϊκού ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2008 την πρωτοβουλία ίδρυσης της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, μιας ομάδας επιφανών επιχειρηματιών φίλων του Παναθηναϊκού, η οποία είχε ως βασικό όραμα την ανέλιξη του συλλόγου μέσω ενός ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών μετόχων.

‘Εν τέλει η βάση της πρωτοβουλίας του υλοποιήθηκε την άνοιξη του 2008. Ο ίδιος συμμετείχε στην ηγετική τετράδα μαζί με τους κ.κ. Βαρδινογιάννη, Γιαννακόπουλο, Πατέρα, η οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό με την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης και διοικητικού μοντέλου, στοιχεία που έμειναν στην Ιστορία ως “εποχή πολυμετοχικότητας”. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καθόρισε τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου ο Βγενόπουλος συμμετείχε με το μεγαλύτερο καταβληθέν ποσό, καθιστώντας τον δεύτερο τη τάξει μέτοχο της ΠΑΕ μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

‘Την άνοιξη του 2012 στήριξε το εγχείρημα της εταιρίας λαϊκής βάσης “Παναθηναϊκή Συμμαχία” και ουσιαστικά ολοκλήρωσε την όποια εμπλοκή του με τα διοικητικά της ΠΑΕ.

‘Για την προσφορά του στον Παναθηναϊκό τιμήθηκε με το Χρυσό Τριφύλλι.

‘Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια του Ανδρέα Βγενόπουλου και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος“. 

Η ΜΙG

Υπό την ηγεσία του η MIG μετατράπηκε σε μία διεθνή εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της αποτελείται σήμερα από ηγέτιδες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η Vivartia στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, η Attica Group κορυφαία εταιρεία της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος Υγεία, η Singular Logic, η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, η Sunce (Bluesun), ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB), η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

Δικηγόρος, αθλητής, επιχειρηματίας

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Ήταν επίσης εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank. 

Πιο αναλυτικά, ήταν εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group, το οποίο μεταξύ άλλων ελέγχει το 89% της Vivartia (πρώην Δέλτα), Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s, το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, την Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα Blue Star Ferries, το Hilton Cyprus, τη Singular Logic, κ.ά. Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008, αφήνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου που κατείχε έως τότε.

Ήταν εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

 

 

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, είναι τραβηγμένη πριν τριάντα και πλέον χρόνια, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Αριστερά στον Γιώργο Βαρδινογιάννη ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες. Δεξιά, ο τότε πεθερός του, πατέρας της Αγάπης, Νίκος Πολίτης. Πρώην γκολκήπερ του Ολυμπιακού. Ακριβώς δεξιά, από τον Γ. Βαρδινογιάννη ένας νεαρός κύριος με μουστάκι. Πρόκειται για τον δικηγόρο Ανδρέα Βγενοπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αριστερά από τον Γ. Βαρδινογιάννη και δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο, μόλις που διακρίνεται ο τότε πρόεδρος του Απόλλωνα, Κώστας Αλαμάνος.

 

Τα πρώτα βήματα

Τα νεανικά χρόνια του  Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ήταν εύκολα. Σε νεαρή ηλικία βιώνει την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του, λόγω της χρεοκοπίας του έμπορου πατέρα του, η οποία θα τον αναγκάσει σε αναζήτηση εργασίας από πολύ νωρίς. Μάλιστα κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του επωφελούμενος κάποιων ευνοϊκών διατάξεων που αφορούσαν Έλληνες πρωταθλητές, τίτλο που κατείχε και ο ίδιος ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας. Ως πρωταθλητής είχε ταξιδέψει μάλιστα ως μέλος της εθνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Η καριέρα του ξεκινά από μία αγγελία. Η αγωνία για να βρει δουλειά έκανε τον νεαρό δικηγόρο να ψάχνει ακόμη και στα ναυτιλιακά έντυπα αναζητώντας μια επαγγελματική ευκαιρία. Εξάλλου ως πρωταθλητής στην ξιφασκία ήξερε πολύ καλά να εκμεταλλεύεται ακόμη και το πιο μικρό άνοιγμα σε κάθε άμυνα που έπρεπε να αντιμετωπίσει, ενώ μπορούσε να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια με τα ακονισμένα αντανακλαστικά του. Τελικά καταφέρνει να προσληφθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του Πειραιά.

Ήταν το 1976. Η χρονιά αφετηρία για τον 23χρονο, φιλόδοξο δικηγόρο, Ανδρέα Βγενόπουλο που ουσιαστικά κατεβαίνει από τις αθηναϊκές γειτονιές που μεγάλωσε, στο πλούσιο σε επιχειρηματική δραστηριότητα λιμάνι. Από την ημέρα που πέρασε την είσοδο της εταιρείας, τον γοητεύει το κλίμα των επιχειρήσεων. Τότε ήταν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το χώρο των εφοπλιστών και αντιλαμβάνεται την μεγάλη τους δύναμη και τον πλούτο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφοπλιστικά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη αυτή.

 

 

Το 1981 εν μέσω αλλαγών στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας, ο 28χρονος Ανδρέας αποφασίζει να φύγει από τη ναυτιλιακή εταιρεία, έχοντας αποκομίσει πλούσια εμπειρία σε νομικά ζητήματα του κλάδου, αποφασίζοντας να δημιουργήσει το δικό του δικηγορικό γραφείο. Το γραφείο αυτό θα ανοίξει τελικά ένα χρόνο αργότερα και στο διάστημα που μεσολαβεί θα εξακολουθήσει να εργάζεται σε ναυτιλιακές και να αποκτά ακόμη περισσότερη εμπειρία. Το 1983 η ναυτιλία περνάει κρίση και οι τράπεζες κυνηγάνε τους εφοπλιστές. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπεί τις τράπεζες, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα έχει ως αποτέλεσμα να τον εμπιστευτούν και οι αντίδικοι εφοπλιστές, καθώς κατορθώνει πάντα να βρίσκει λύσεις που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

 

Ο ρομπέν των μικρομετόχων

Η πρώτη του επενδυτική κίνηση έγινε πριν από 19 χρόνια όταν τον Μάιο του 1997 εμφανίστηκε, ως εκπρόσωπος της Marfin με έδρα τις Παρθένους Νήσους, στην Γενική Συνέλευση της σοκολατοποιίας Παυλίδης κατέχοντας ένα αξιοσημείωτο κομμάτι των μετοχών της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής Kraft/ Jacobs Suchard. Τι είχε συμβεί; Η πολυεθνική στην πάγια τακτική της να βγάζει από τα τοπικά χρηματιστήρια τις θυγατρικές της ετοίμαζε και την έξοδο της Παυλίδης. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται για μία ευκαιρία από την οποία μπορούσε να βγάλει γρήγορο κέρδος ξεκίνησε να συγκεντρώνει μετοχές ώστε να μπλοκάρει αυτή την κίνηση. Στο πλευρό του είχε και τους υπόλοιπους μικρούς μετόχους και μερίδα εφημερίδων της εποχής τον παρουσίαζαν ως τον “Ρομπέν των Μικρομετόχων” που ήρθε από τις εξωτικές Παρθένους Νήσους. Όντως μετά από συμφωνία με την πολυεθνική ο δεινός δικηγόρος που είχε αντίστοιχη εμπειρία από ναυτιλιακές υποθέσεις κατάφερε να πουλήσει τις μετοχές του με μεγάλη υπεραξία.

Το επόμενο βήμα του συνεχίστηκε στον επενδυτικό τομέα και με παρουσία στο Χρηματιστήριο καθώς το 2000 ο εισηγμένος εκτυπωτικός όμιλος Επιφάνεια – Ιντερτυπ μετονομάζεται σε MARFIN COMM A.E. Συμμετοχών. Τα επόμενα χρόνια μέσω της Marfin Comm ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκινάει ένα χορό επενδύσεων και συμμετοχών.

Το 2001 θα εξαγοράσει την Πειραιώς Prime Bank την οποία θα μετονομάσει σε Marfin Βank ενώ το 2005 θα πατήσει πόδι και στην Εγνατία Τράπεζα αποκτώντας αρχικά ένα 10% του μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο θα φτάσει ένα χρόνο αργότερα σε 44,95%.

Οι μεγάλες κινήσεις

Το 2006 ήταν η χρονιά που εισήλθε και στον χώρο της υγείας αποκτώντας το 49% του θεραπευτηρίου Υγεία και την εξαγορά του ΜΗΤΕΡΑ και Λητώ ενώ αποκτά παρουσία και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας. Την επόμενη χρονιά θα προχωρήσει στην τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Marfin, Εγνατία, Λαϊκή που τελικά κατέληξε, μετά από την τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, κάτω από την ομπρέλα της Πειραιώς.

Ένα νέο κύμα  επενδύσεων ξεκίνησε το 2007 – λίγο πριν την έλευση της ύφεσης στην Ελλάδα – με πρώτο βήμα την απόκτηση της ενοποιημένης τότε Vivartia των Δασκαλόπουλου και Θεοδωρόπουλου που είχε κάτω από την ομπρέλα της τις Δέλτα, Chipita, Goody’s, Everest, Μπαρμπα – Στάθη κ.α.. Ακολούθησαν την ίδια χρονιά η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Hilton Κύπρου, και της Attica Group (Blue Star Ferries, Superfast Ferries).

Το 2008 και ενώ είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια της ύφεσης ο όμιλος που είχε δημιουργήσει, η ΜΙG, πραγματοποιεί τεράστια για τις συνθήκες της εποχής, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ με την είσοδο των αραβικών κεφαλαίων της Dubai Finance.

Αποτέλεσμα εικόνας για βγενοπουλος παναθηναικος

Στις αρχές της ίδιας χρονιάς, μετά από την βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με 4-0 στις 17 Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοινώνει την ίδρυση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή του τριφυλλιού τα επόμενα χρόνια.

To 2009 σε μία κίνηση έκπληξη αποκτά την Ολυμπιακή Αεροπορία και σε μία συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, που αρκετοί την χαρακτήρισαν προεκλογική, ρίχνει τα βέλη του στην Aegean λέγοντας ότι το “πάρτι στις αερομεταφορές τελείωσε”. Λίγα χρόνια αργότερα αναγκάζεται να πουλήσει τελικά στον βασικό ανταγωνιστή καθώς η Ολυμπιακή δεν κατάφερε να μεγαλώσει αρκετά στα πρώτα χρόνια της ύφεσης.

Θα έρθει στην συνέχεια η απόκτηση του 16% των μετοχών του ΟΤΕ που θα πουλήσει στην Deutche Telecom ίσως μία από τις πλέον επιτυχημένες επενδυτικές κινήσεις οι οποίες έγιναν μέσα στα χρόνια της ύφεσης.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Βγενόπουλου

Στην παύση της ποινικής δίωξης λόγω θανάτου αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι δικαστικές αρχές στις δύο μεγάλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πρόσωπο που συγκέντρωσε τα “φώτα” της δημοσιότητας – ιδίως το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης κυρίως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – ο Ανδρ. Βγενόπουλος μπήκε στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και της κυπριακής, εξαιτίας της ιδιότητά του ως επικεφαλής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Marfin Bank.

Οι έρευνες και η πορεία των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται ο αποβιώσας Ανδρέας Βγενόπουλος θα συνεχιστούν κανονικά, δήλωσε ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σέβεται το γεγονός του θανάτου κάθε προσώπου, αλλά, πρόσθεσε, οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά.

«Δυστυχώς δεν θα γίνει κατορθωτή η εξέταση όλων των ζητημάτων με τα οποία είχε συνδεθεί το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «σίγουρα κάποιοι θα βολευτούν απ’ αυτή την ιστορία».

Η έντονη διαμάχη που δημιουργήθηκε γύρω από την επονομαζόμενη υπόθεση “Βγενόπουλου” όταν εκείνη μπήκε στο αρχείο, μετά από έρευνα της εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, σχετικά με τα δάνεια της τράπεζας Μαρφίν έφεραν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο τον επιχειρηματία. Η άγρια “κόντρα” με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που περιελάμβανε ακόμη και καταγγελίες από την πλευρά του επιχειρηματία για προσπάθεια δωροδοκίας του, πήρε μεγάλες διαστάσεις την περασμένη χρονιά. Απανωτοί ήταν οι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν η αναφορά Τσατάνη για παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση, οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εισαγγελέων για τους χειρισμούς της προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμα και η συνεδρίαση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή που αφορούσε ακριβώς το ζήτημα αυτό.
Παρά τις αντεγκλήσεις και επιθέσεις που έλαβαν χώρα, τελικά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ανασύρθηκε από το αρχείο, λόγω των στοιχείων που ανέκυψαν, όπως αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου.
Πλέον δύο σημαντικές υποθέσεις είναι “ανοιχτές” στο στάδιο της ανάκρισης με κατηγορούμενο τον Ανδρ. Βγενόπουλο στην Ελλάδα, ενώ και οι κυπριακές αρχές εδώ και καιρό ήθελαν να λάβουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Το δάνειο της Marfin
Η πρώτη αφορά σε δάνειο συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από το οποίο χ ρήγησε η τράπεζα Marfin. Τα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος φέρονται να χορήγησαν το δάνειο χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις στην επενδυτική εταιρία IRF, συμφερόντων της επιχειρηματία Αγγελικής Φράγκου. Σε βάρος του ιδίου όσο και ακόμη 14 στελεχών της Μαρφίν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτοργίας σε αυτή και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Την έρευνα είχε αναλάβει ο ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Τσιρώνης, ο οποίος και αναμένεται να παύσει οριστικά τη δίωξη για τον επιχειρηματία και να συνεχίσει την έρευνα για τους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους.
H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG
Ούτε τα έργα και οι ημέρες του επιχειρηματία στο “τιμόνι” της MIG άφησαν “ασυγκίνητη” της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία απασχολήθηκε και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2011. Μάλιστα δεν έχει περάσει καιρός από την έφοδο που πραγματοποίησαν οι οικονομικές εισαγγελικές αρχές στο σπίτι του, προχωρώντας στην κατάσχεση στοιχείων, κίνηση η οποία οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η έρευνα ξεκίνησε με βάση νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνα που διενεργούσε για την αύξηση μετοχικου κεφαλαίου του ομίλου ΜΙΓ το 2011. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψαν νόμιμες συνακροάσεις απ’ο τις οποίες φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που πρέπει να δικαιολογηθούν ή να εμφανιστεί ότι προέρχονται από τρίτους.
Στην Κύπρο
Τις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη ακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011, ελέγχουν εδώ και μήνες οι κυπριακές αρχές αναφορικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα πρόεδρος της οποίας ήταν ο Ανδρ. Βγενόπουλος. Ο κλοιός γύρω από τον επιχειρηματία είχε στενέψει επικίνδυνα, καθώς ανεκτέλεστα παρέμεναν δύο εντάλματα σύλληψης για στενούς τους συνεργάτες οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι. Τελικά ήταν το Διεθνές Διαιτητικού Δικαστήριο, που έδωσε ένα τέλος στο ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος κατά του επιχειρηματία, καθώς πρόσφατα εξέδωσε απόφαση με την οποία δεν θα εκτελεστούν τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης κατά των συνεργατών του, ενώ δεν θα μπορούσε να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρ. Βγενόπουλου.

Ανδρέας Βγενόπουλος: Αυτή είναι η αιτία του θανάτου του
Απεβίωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Η ιστορία του Βγενόπουλου. Από τις σοκολάτες Παυλίδη στην Ολυμπιακή και από τον ΠΑΟ στην Marfin
Απεβίωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Οι δικαστικές περιπέτειες του Βγενόπουλου
Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του Ανδρέα Βγενόπουλου
[Tvxs]: Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Βγενόπουλος
ΛΕΣ και το ήξερε ο Βγενόπουλος
Ανδρέας Βγενόπουλος: Η ζωή του, οι επιχειρήσεις και οι “περιπέτειες” με τη Δικαιοσύνη
Ποιος ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Ανδρέας Βγενόπουλος: Ποιος ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας

Ανδρέας Βγενόπουλος: Σέβομαι το θάνατό του αλλά…

Ανδρέας Βγενόπουλος: Wikipedia
«Έφυγε» από καρδιακή ανακοπή ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος της Marfin…

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Βγενόπουλος, 63 ετών. Βιογραφικό
Η μεγάλη επιθυμία της οικογένειας του Ανδρέα Βγενόπουλου
Ανδρέας Βγενόπουλος – Ρίτα Σουβατζόγλου: Ο μεγάλος έρωτας του ισχυρού άνδρα που έφυγε ξαφνικά από την ζωή
Απεβίωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Πέθανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος -Από καρδιακή ανακοπή