Αυτό εκτιμά ο Δ. Οικονόμου, πολιτικός αναλυτής που παρακολουθεί από κοντά τις εκλογές και περιγράφει την αγωνία της ομογένειας για το αποτέλεσμα
Αναμέτρηση με τις δυνάμεις της αντίδρασης
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, υποστηρίζει μιλώντας στo insider.gr ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων και επενδύσεων Δημήτρης Οικονόμου. Παρακολουθώντας από κοντά τις αμερικανικές εκλογές, κάνει λόγο για πρωτόγνωρα επίπεδα θυμού, ενώ εκτιμά ότι οι εκλογές θα είναι οι πιο καθοριστικές των τελευταίων δεκαετιών
Κύριε Οικονόμου βρίσκεστε τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσετε από κοντά την εκλογική διαδικασία. Τι σας παρακίνησε να κάνετε αυτή την επίσκεψη;
Θεωρώ τις εκλογές αυτές πολύ σημαντικές και όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Σε πολλά μέρη του κόσμου, παρατηρείται μια επικίνδυνη αναζωπύρωση της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού. Ιδέες που για πολλά χρόνια ήταν στο απόλυτο περιθώριο έχουν εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο και διεκδικούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον στις χώρες τους και κατά συνέπεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρκετές χώρες, η οπισθοδρόμηση αυτή εκφράζεται μέσω πολιτικών μορφωμάτων τα οποία, συχνά, αναδεικνύονται σε υπολογίσιμες κομματικές δυνάμεις, διεκδικώντας καθοριστικό ρόλο.
Βασικά θετικά δεδομένα για τη καθημερινή μας ζωή, επιτεύγματα προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, βλέπουμε να τίθενται σε αμφισβήτηση : οι ίσες ευκαιρίες για όλους, η ισότιμη θέση της γυναίκας στη κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρόσφυγα και του μετανάστη, ακόμα και σε κοινωνίες οι οποίες πήγαν μπροστά με τη καθοριστική συμβολή μεταναστών. Είναι δυστυχώς πάρα πολλά τα παραδείγματα της αντεπίθεσης που δέχεται η κοινωνία μας από αντιδραστικές ιδέες και πολιτικές.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν τόσα άλλα που πρέπει να διορθώσουμε : η ανισότητα μεταξύ των πολιτών επιστρέφει ήδη σε απαράδεκτη έκταση, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρασιτεί συστηματικά εις βάρος της ευημερίας των λαών, το μέλλον του πλανήτη μας κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Οι δυνάμεις της συντήρησης αντιδρούν λυσσαλέα στην αντιμετώπιση αυτών των οικουμενικών προβλημάτων, προασπίζοντας τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών.
Θεωρώ λοιπόν, ιστορικής σημασίας την επιτυχία στην αναμέτρηση με τις δυνάμεις της αντίδρασης, ιδιαιτέρως σε μια τόσο σημαντική χώρα, όπως οι Η.Π.Α. Δέχτηκα λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη, την πρόσκληση να παρακολουθήσω από κοντά και να συμμετέχω στις εκλογές αυτές, με τις δικές μου μικρές δυνάμεις.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ Hillary Clinton και Donald Trump;
Πρέπει να είναι σαφές ότι στις αντιθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, η Hillary Clinton είναι από τη μια πλευρά, τη δική μας, και ο Donald Trump από την άλλη, την απέναντι! Για να μην επαναλαμβάνομαι λοιπόν, ας προσθέσω μια ακόμα βασική διαφορά : ο Trump όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά στην ουσία απεχθάνεται οτιδήποτε το συλλογικό και κοινωνικό, ενώ η Clinton είναι μία πολιτικός, με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς στα κοινά. Με ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις που πηγάζουν από προοδευτικές αρχές.
Ποιος από τους δύο υποψήφιους πιστεύεται ότι μπορεί να διαχειριστεί με αμοιβαία επωφελέστερο τρόπο τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις;
Ο Trump πρόσφατα σε συνέντευξη του δήλωσε «γιατί τα έχουμε τα πυρηνικά αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε;». Η επαναφορά αυτού του ερωτήματος αποκαλύπτει ανάγλυφα την θεώρηση του συγκεκριμένου υποψηφίου για τις διεθνείς σχέσεις αλλά και για το διεθνές δίκαιο. Μια θεώρηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου σε περισσότερη αποσταθεροποίηση και λιγότερο διεθνές δίκαιο. Περισσότερες εντάσεις, βία, ανθρώπινα θύματα και λιγότερη ανοχή, συνύπαρξη και κοινές προσπάθειες.
Ας έρθουμε λοιπόν στην πολιτική του Erdogan και στην όλο και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την οποία έχει φέρει στην περιοχή μας. Σκέπτεστε πως θα χειρίζονταν αυτή την κρίσιμη κατάσταση ο κύριος Trump, αν είχε στα χέρια του την ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή του κόσμου; Έχει αίσθηση της σημασίας λόγων και πράξεων σχετικά με θέματα παγκόσμιας ασφάλειας;
Με όσα συμβαίνουν στη γειτονία μας, στην Ε.Ε. , στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και δίπλα μας, στη γείτονα Τουρκία, μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για ζωτικά, ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ένα Πρόεδρος της Αμερικής χωρίς κανέναν ενδοιασμό να συμφωνήσει οτιδήποτε με τον οποιονδήποτε, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις ελληνικές θέσεις οι οποίες βασίζονται, εδώ και χρόνια, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των, εν ισχύει, διεθνών συνθηκών.
Ποια είναι η άποψη των ομογενών μας για τις εκλογές στις ΗΠΑ;
Είχα την χαρά να συναντήσω αρκετούς ομογενείς όσο ήμουν στις ΗΠΑ. Άνθρωποι οι οποίοι αυτοί ή οι γονείς τους έφυγαν από την Ελλάδα μικροί και οι περισσότεροι «τα κατάφεραν». Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ο καθένας τους υποστηρίζει είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο θυμός ο οποίος έχει αναδειχτεί, σε πρωτόγνωρα επίπεδα όπως μου λένε, σε αυτές τις εκλογές. Ο δεύτερος λόγος είναι η αβεβαιότητα που αισθάνονται για το πώς μπορεί θα μεταβάλλει η προεκλογική ρητορική του Τράμπ την θέση των μεταναστών στην Αμερικανική κοινωνία.