Ερωτήσεις του Ευρωβουλευτής Συναδινού της Χρυσής Αυγής στην Κομισιόν

 

 

Την 16 Nοεμβρίου 2016 ο  Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός υπέβαλλε τις κάτωθι Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

 

Προμηθευτές και Εφαρμογή Άνισων Όρων επί Ισοδύναμων Παροχών από Λιανεμπορικές Αλυσίδες

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) (1), οι προμηθευτές υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες (σουπερμάρκετ) προς περιστολή των τιμών των προϊόντων τους έως και 50% αλλά και για λοιπές άμεσες ή έμμεσες «διευκολύνσεις».

Η ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές αποτελεί απόρροια της εξέλιξης υπόθεσης εξυγίανσης μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου, η οποία, ως συμφωνία, τελεί υπό την αίρεση δικαστικής εγκρίσεως, και προβλέπει «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές κατά 50% (περίπτωση υπερμάρκετ Μαρινόπουλος). Με έρεισμα τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κλάδος των σουπερμάρκετ καθολικά ζητά διευκολύνσεις, με τρόπο που ως εφαρμοζόμενη πρακτική είναι ασυμβίβαστη με τις βέλτιστες πρακτικές επί του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα ως προς το άρθρο 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, αφού εφαρμόζονται άνισοι όροι επί ισοδύναμων παροχών.

Επιπλέον, καταγγέλλεται πως εντόνως και με μη δόκιμες πρακτικές, απαιτείται κούρεμα των τιμών προμήθειας από τους βιομηχανικούς προμηθευτές, με υπέρμετρο τρόπο, από κορυφαία αλυσίδα του χώρου, ενδεχομένως σε βαθμό ευθέως καταχρηστικού και ασυμβίβαστου με το άρθρο 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, αφού δύναται να επιβληθούν μη δίκαιες τιμές και όροι συναλλαγής.

Ως εκ τούτων, ερωτάται η Επιτροπή εάν είναι σύμφωνη με αυτή την πρακτική στην Ελλάδα, η οποία φέρνει τους προμηθευτές σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό.

 

(1)http://www.kathimerini.gr/882732/article/oikonomia/epixeirhseis/paremvash-gia-tis-pieseis-soyper-market-sth-viomhxania-zhtei-o-svve

 

 

Προτάσεις επί του Κατώτατου Μισθού και Κοινωνική Πολιτική προς τους Νέους

Σύμφωνα με πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Σοφών, στην Ελλάδα, όπως αυτή παρουσιάζεται σε δημοσιεύματα(1)(2), προτείνεται μισθός 90% και 95% του κατώτατου μισθού για το πρώτο και δεύτερο έτος του εργασιακού βίου ανεξαρτήτως ηλικίας παράλληλα με την κατάργηση της νομοθετημένης διάκρισης που αφορούσε νέους μέχρι 25 ετών.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και τους θεσμούς στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

Είναι γνωστό πως ο καθοριστικό παράγοντας για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα είναι η ίδια η αγορά εργασίας και οι στρεβλώσεις αυτής ενώ έπεται η ίδια η απασχολησιμότητα του νέου.

Με δεδομένο την κρατούσα και επιδιωκόμενη κοινωνική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την ασκούμενη πολιτική προς υποστήριξη των νέων και μείωση της πιεστικά υψηλής νεανικής ανεργίας, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως σύμφωνη με την υποστήριξη των νέων και την ελάττωση της νεανικής ανεργίας;

2. Προτίθεται να υποστηρίξει την εξαίρεση των νέων από την συγκεκριμένη πρόταση;

3. Σε τι ουσιαστικές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία πλέον πλήττει 1 στους 2 νέους κάτω των 25 ετών;

 

1. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500107160

2. http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=835459

 

Εκτέλεση Παλαιστίνιας από Ισραηλινούς Στρατιώτες

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (1), Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν εξ επαφής μια Παλαιστίνια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσπάθησε να τους μαχαιρώσει, μπροστά από μια στάση λεωφορείου στη Δυτική Όχθη.

Η πράξη των στρατιωτών συνιστά ποινικό αδίκημα, παραβίαση της νομολογίας περί αυτοάμυνας και της αρχής της αναλογικότητας, σύμφωνα με την οποία, το οποιοδήποτε μέσο άμυνας θα πρέπει να είναι στο μέγιστο σημείο της, ανάλογη με το μέσο που χρησιμοποιεί ο επιτιθέμενος. Αυτό σημαίνει ότι, οποιαδήποτε χρήση άμυνας, θα πρέπει να είναι το πολύ ανάλογη με την χρήση της επίθεσης και του κινδύνου που αυτή φέρει.

Επιπλέον, οι στρατιώτες δεν μπορούν να επικαλεστούν τη νομική σκέψη ότι, δεν μπορεί ο μέσος αμυνόμενος να σκέφτεται το νομικό πλαίσιο την ώρα της μάχης, καθόσον γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του REUTERS, τους τελευταίους εννέα μήνες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 197 Παλαιστινίους, από τους οποίους 134 χαρακτηριστήκαν τρομοκράτες, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και διαδηλώσεις.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή, αν προτίθεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις καταδίκης των παράνομων και ποινικά κολάσιμων πράξεων χρήσης υπέρμετρης βίας των Ισραηλινών δυνάμεων, έναντι των Παλαιστινίων αμάχων.

(1) http://adapokrites.gr/video-cat/news-video/item/33831-vinteo-sok-israilinoi-stratiotes-ekteloyn-brosta-se-kamera-palaistinia