Σοβαρή προειδοποίηση της Ολλανδικής Αντικατασκοπίας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το Ισλαμικό Κράτος έχει «φυτευμένους» 60-80 μαχητές στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ανά πάσα στιγμή, αποκάλυψε αξιωματούχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ντικ Σόοφ, Ολλανδός συντονιστής της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είπε σε συνέντευξη στο Associated Press, ότι το ISIS έχουν τοποθετήσει συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Προειδοποίησε ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιτεθούν και ότι η απειλή να συμβεί στην Ολλανδία ό,τι έγινε σε Γαλλία, Βρυξέλλες και Γερμανία είναι πραγματική.

Ο Σόοφ, ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Επιστροφή των Ξένων Μαχητών της Τρομοκρατίας”, δήλωσε το Ολλανδική πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, προσπαθεί να ισορροπήσει  μετάξυ της “καταστολής και της πρόληψης» και βασίζεται σε στενή συνεργασία μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών της χώρας.

Ο Σόοφ πρόσθεσε ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες λαμβάνουν μηνύματα από το Ισλαμικό Κράτος να μην πάνε στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά να προετοιμαστούν για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο, υπάρχουν περίπου 4-5 χιλιάδες Ευρωπαίοι μαχητές σε Ιράκ και Συρία αυτή τη στιγμή.Οι τζιχαντιστές έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στη μάχη της Μοσούλης στο Ιράκ και ο αριθμός των ξένων μαχητών βρίσκεται σε στασιμότητα. Oι πολεμικές επιχειρήσεις να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από το αυτοανακυρηχθέν “χαλιφάτο” έχουν διασκορπίσει τις ομάδες των τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη.

Ο Σόοφ προειδοποίησε ότι παρόλο που οι μαχητές ενδέχεται να μην ταξιδέψουν, η απειλή όσων μπορεί να πάνε σε Συρία και Ιράκ δεν έχει εκμηδενιστεί.

Συζητώντας την πιθανότητα ακόμη μιας επίθεσης στην Ευρώπη, τόνισε ότι «αυτή η πιθανότητα επίθεσης στην Ολλανδία είναι πραγματική. Έχουμε δει 294 τζιχαντιστές από τη χώρα μας να ταξιδεύουν για Συρία και Ιράκ και υπάρχουν ακόμη 190 εκεί πέρα. Ό,τι έγινε σε Γαλλία, Βρυξέλλες και Γερμανία θα μπορούσε να συμβεί και σε μας».

Ο Σόοφ από την άλλη μεριά, τόνισε ότι η Ολλανδία δεν ανέχεται οποιαδήποτε «αντι-δημοκρατική συμπεριφορά».

«Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του υπερσυντηρητικού Ισλάμ που είναι γνωστό σαν Σαλαφισμός. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους κήρυκες μίσους να έρχονται στη χώρα με το να μην τους δίνουμε visa», είπε. 

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομοσπονδία των Τζαμιών της Ολλανδίας, χωρίς καμία παρότρυνση, απέστειλε επιστολή σε όλα τα τζαμιά της χώρας λέγοντας ότι ” πρέπει οι ίδιες οι μουσουλμανικές κοινότητας να συνειδητοποιήσουν ότι η ρητορική μίσους δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή στα τζαμιά.”

“Αυτά είναι σημαντικά σημάδια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης», είπε.

 

Το Ισλαμικό Κράτος έχει 60-80 μαχητές στην Ευρώπη έτοιμους για επιθέσεις

Το Ισλαμικό Κράτος έχει 60-80 μαχητές στην Ευρώπη έτοιμους για επιθέσεις

Η Αντιτρομοκρατική της Ολλανδίας λέει πως το ΙΚ έχει 60-80 μαχητές στην Ευρώπη έτοιμους να επιτεθούν

60-80 μαχητές του ISIS είναι έτοιμοι για επιθέσεις στην Ευρώπη

Dutch intelligence experts say ISIS has 60-80 operatives in Europe

ISIS PLANNING ATTACKS IN EUROPE, SAYS DUTCH COUNTER-TERROR BOSS

Threat of attack on the Netherlands remains realistic

First on CNN: 30 to 40 ISIS suspects at large, European officials say
Isis recruiting operatives for European attacks says Dutch counter-terrorism chief

ISIS in Europe: How Deep is the “Gray Zone”?

Special services of the Netherlands spoke of dozens of ISIS operatives in Europe