Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ε.Ε.
Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολλανδός Σοσιαλιστής Φρανς Τίμμερμανς, δεν αναφέρθηκε τυχαία στο δίκτυο Γκιουλέν και τις σχέσεις του με το πραξικόπημα, εκτιμούν στις Βρυξέλλες, διπλωματικοί αναλυτές.
Κοινοτικοί διπλωμάτες, τις τελευταίες ώρες μεταφέρουν την πληροφορία ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ξανασκεφτεί τη δράση της οργάνωσης του Γκιουλέν στην ΕΕ (που σημειωτέον χρηματοδοτεί στο Βέλγιο και τη Γερμανία θρησκευτικά σχολεία και οργανώσεις) και να αρχίσει να “συνεργάζεται με την Άγκυρα” στη διερεύνηση του αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη οργάνωση έχει τρομοκρατικά χαρακτηριστικά (αυτή είναι άλλωστε η επίσημη θέση της Άγκυρας).
Η ΕΕ σε ένα “πολύ κακό σημείο των σχέσεων με την Άγκυρα, θα μπορούσε να βγάλει το κίνημα Γκιουλέν ως άσσο από το μανίκι”, σημειώνει διπλωματική πηγή.
Κάπως έτσι ερμηνεύονται οι δηλώσεις Τίμμερμανς για το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Φλαμανδικό περιοδικό Knak. Η Τουρκία εκφράζει σε κάθε περίσταση το παράπονο ότι η ΕΕ δεν την υποστήριξε με το πραξικόπημα όσο θα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες το κρατάν σαν διαπραγματευτικό χαρτί .
Οι τουρκικές αντιδράσεις ήταν εξάλλου εξαιρετικά ισχυρές και στον απόηχο της έκθεσης προόδου της ίδια της Κομισιόν, που για πρώτη χρονιά δεν κατέγραφε τίποτα το θετικό και δεν συνιστούσε το άνοιγμα κανενός διαπραγματευτικού κεφαλαίου.
Οι φαινομενικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μοιάζουν να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, όμως οι παρασκηνιακές συζητήσεις, διαβεβαιώσεις και επαφές έχουν κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό – αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο βράδυ των δηλώσεων Τίμμερμανς, τις Βρυξέλλες είχε επισκεφθεί εκτάκτως ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας. Ο Τσελίκ συναντήθηκε με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς κατέληξε σε αναβολή επίσκεψης στην Άγκυρα διερευνητικού κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κυρίως γιατί η Τουρκία δεν “συμπαθεί” πια τον Έλμαρ Μπρόκ (ΕΛΚ) και την Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές) της επιτροπής εξωτερικών, λόγω της σκληρής περσινής έκθεσης προόδου που είχαν συντάξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚ, θα θέσει σε ψηφοφορία την επόμενη Τρίτη, σχέδιο ψηφίσματος για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – που θα έχει όμως μόνο συμβολική ισχύ.
Τίμμερμανς: Το κίνημα Γκιουλέν διαδραμάτισε πράγματι ρόλο στο πραξικόπημα στην Τουρκία
Την πεποίθησή του ότι το κίνημα Γκιουλέν «διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία» εξέφρασε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Knack όπου επικαλείται τα πορίσματα αμερικανικής έρευνας.
Αναφερόμενη στη συνέντευξη αυτή η βελγική εφημεριδα De Tijd σημειώνει ότι «το νούμερο δύο» της Κομισιόν ομολογεί “mea culpa” παραδεχόμενος ότι το κίνημα Γκιουλέν «έβαλε πράγματι το χεράκι του’ στο τουρκικό πραξικόπημα» και «η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε».
Ωστόσο σημειώνεται ότι ο Τίμερμανς εξακολουθεί να είναι επικριτικός απέναντι στην κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και στηλιτεύει το πογκρόμ εκκαθαρίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Αναφορικά με το προσφυγικό ο Τίμερμανς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν παρέχει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία με την Τουρκία παράγει αποτελέσματα, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι «δραματική».
Η ίδια εφημεριδα προβάλλει εξάλλου τις νέες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος του Βελγίου ότι παρέχει ‘χείρα βοηθείας’ προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Γκιουλέν. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Tούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Βέλγιο ένα «σημαντικό κέντρο» για τους οπαδούς του PKK και του Γκιουλέν , σημειώνοντας ότι «κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται».