Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Στρατηγός Συναδινός κατά τη συζηήτηση στο Ε.Κ. για το ρόλο του θεσμού του ευρωπαίου διαμεσολαβητή

Προτάσεις για την βελτίωση του θεσμού του ευρωπαίου διαμεσολαβητή

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2015, τονίζοντας τα θέματα και τους τομείς στους οποίους η κα. Οράιλι οφείλει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος, συνεχίζοντας το εξαίρετο έργο το οποίο ως τώρα έχει επιδείξει, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, που παρέχονται στους πολίτες από τις ευρωπαϊκές διοικήσεις.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε,

Παρά τα πολλά προβλήματα και τις περιπτώσεις αδιαφάνειας και κακής χρηστής διοίκησης, η κυρία Οράιλι έχει να επιδείξει ένα εξαίρετο έργο, αποτέλεσμα των άοκνων προσπάθειών της για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, που παρέχονται στους πολίτες από τις ευρωπαϊκές διοικήσεις.

Τα θέματα και οι τομείς που η διαμεσολαβήτρια οφείλει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος, είναι:

Η διασφάλιση αμεροληψίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Επιτροπής, σε θέματα ανταγωνισμού.

Την αύξηση της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), μέσω της υποβολής προτάσεων στην Επιτροπή.

Τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κατά την εφαρμογή δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ.

Τη συνέχιση των ερευνών της, σχετικά με υποθέσεις «περιστρεφόμενης θύρας» στην Επιτροπή.

Την επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την καθιέρωση ενός πλήρως υποχρεωτικού και νομικά δεσμευτικού μητρώου ομάδων συμφερόντων, με στόχο να κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» και να καταστεί απολύτως υποχρεωτική η εγγραφή στο μητρώο, για όλους τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

Την έκδοση οδηγίας για την υποβολή καταγγελιών, η οποία να καθορίζει κατάλληλους διαύλους και διαδικασίες για την καταγγελία όλων των μορφών κακοδιοίκησης.

Τη διασφάλιση της διοικητικής συνεργασίας και συνοχής, μεταξύ των διοικητικών οργάνων της ΕΕ.

Τη συνέχιση των προσπαθειών για καθιέρωση της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και στους τριμερείς διαλόγους, την ενίσχυση αυτής ως προς της εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων για τους ειδικούς συμβούλους.

Η διαμεσολαβήτρια, τέλος, οφείλει να προφυλάξει τους ευρωπαίους πολίτες, από τις κακές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, οι οποίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα αποφάσεις επί οικονομικών και φορολογικών θεμάτων.

 

Ευχαριστώ

 

 

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης στη συνέχεια