Επιστολή του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία αποδοκιμάζει έντονα τη στάση “απαξίωσης” του Υπουργού Οικονομίας προς το πρόσωπό του: «Καταργείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο εφόσον οι υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών»

Διαβάστε την επιστολή του Στάθη Παναγούλη
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 
                       κ.  Νικόλαο Βούτση
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,  
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να διαμαρτυρηθώ έντονα για τον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε ο,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ρητά προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής. Σύμφωνα με τα άρθρα 124 παρ. 1, 126 παρ. 1 και 4, 129, 132 του Κανονισμού της Βουλής κάθε υπουργός έχει υποχρέωση λογοδοσίας, έγγραφης απάντησης, παρουσίας και προφορικής απάντησης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται- πιο έντονα από ποτέ- το φαινόμενο υπουργός συστηματικά να παραβιάζει τον Κανονισμό, να μην απαντά στα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μην εμφανίζεται στη Βουλή για λογοδοσία, να περιφρονεί το Κοινοβούλιο και διαρκώς να απουσιάζει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι σήμερα, ήτοι οκτώ ολόκληρους μήνες, έχω καταθέσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πλείστες όσες φορές ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις απευθυνόμενος προς τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει ουδεμία έγγραφη ή προφορική απάντηση. Συγκεκριμένα:
– στις 12-04-2016 κατέθεσα ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών για τα έξοδα της ΤΡΟΙΚΑ που έχει «κατσικωθεί» στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με θέμα «ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΡΒΑΝΑ», η οποία παρέμεινε αναπάντητη. Καίτοι έκτοτε την έχω καταθέσει επανειλημμένως προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, όπως είχα δικαίωμα από τον Κανονισμό, ο υπουργός δεν έχει εμφανισθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή.
– στις 07-07-2016 κατέθεσα και έτερη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών – το οικονομικό επιτελείο του οποίου καλεί συνεχώς τους έλληνες να φέρουν στις τράπεζες τα χρήματα που ενδεχομένως έχουν στο σπίτι τους – για την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες των καταθέσεων ενός και πλέον εκατομμυρίων ευρώ του ιδίου και συγγενικών του προσώπων σε ξένες τράπεζες, με θέμα «ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ», η οποία παρέμεινε και αυτή αναπάντητη. Στις 31-10-2016 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση με παρεμφερές θέμα «ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS;», η οποία ορίσθηκε να συζητηθεί στις 18-11-2016. Κατά την άνω ημερομηνία ο υπουργός για μια ακόμη φορά απουσίαζε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο υπουργός δεν απαντά εγγράφως στις άνω ερωτήσεις μου και μολονότι έχει κληθεί πάνω από δέκα φορές να απαντήσει δεν εμφανίζεται στη Βουλή, περαιτέρω δε ακολουθεί την εξής απαράδεκτη και προκλητική τακτική: Μια ημέρα πριν από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, συνεργάτης από το γραφείο του υπουργού ενημερώνει τηλεφωνικά το γραφείο μου ότι ο υπουργός είναι απασχολημένος και δεν θα εμφανισθεί. Η στάση του εν λόγω υπουργού είναι απαράδεκτη, προκλητική και προσβάλλει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει, άραγε, ο κ. υπουργός ότι για να λειτουργήσει ξανά το Ελληνικό Κοινοβούλιο θυσιάστηκαν άνθρωποι, δίνοντας τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επτάχρονης ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ Δικτατορίας των Συνταγματαρχών; Γνωρίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μπαίνει στο ΧΙΛΤΟΝ με ένα άδειο, βρώμικο σακίδιο και βγαίνει με το σακίδιο γεμάτο αντιλαϊκά μέτρα ότι προσβάλει τους αγώνες του Ελληνικού Λαού;
Σας καλώ κ. Πρόεδρε να απευθύνετε σύσταση προς τον συγκριμένο υπουργό να τηρεί εφεξής τον Κανονισμό,  να σέβεται το Κοινοβούλιο, να απαντάει εγγράφως στα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που του απευθύνονται, να εμφανίζεται στη Βουλή και να απαντάει προφορικά στους βουλευτές στις ερωτήσεις και στις ερωτήσεις που συζητούνται με τη διαδικασία των επίκαιρων. Εάν εσείς, κύριε Πρόεδρε, δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, τότε ας καταργηθεί ο θεσμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 
                                                         Με τιμή,
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ