«Η Αλβανία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση την Αλβανία»

 

Παρέμβαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την Αλβανία του 2016.

 

Ακολουθεί η ομιλία:

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο εισηγητής ανέφερε σημεία στα οποία υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια της Αλβανία αν ενταχθεί στην Ε.Ε. ανέφερε και κάποια πράματα τα οποία πρέπει να γίνουν επιπλέων. Δεν ανέφερε όμως ένα βασικό στοιχείο το οποίο έχει να κάνει με την υποχρέωση της Αλβανίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες. Θα αναφερθώ και εγώ στους χάρτες με την μεγάλη Αλβανία  οι οποίοι κυκλοφορούν κατά καιρούς και εκεί υπάρχουν εδάφη από όλες τις γειτονικές χώρες της Αλβανίας. δηλαδή την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Σερβία. Με αυτή λοιπόν την πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Αλβανίας, κάθε άλλο παρά σταθεροποιητικό παράγοντα, για την περιοχή την Βαλκανίων, αποτελεί.

Πρόσφατα επίσης ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, χωρίς να υπάρχει λόγος, εξέφρασε επεκτατικές βλέψεις της χώρας του κατά της Ελλάδος και προσέβαλε την ιστορία της Ελλάδος αναφέροντας διάφορες ιστορικές ανακρίβειες.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και την υπαναχώρηση της Αλβανίας για να καθορίσει με την Ελλάδα την ΑΟΖ των δύο χωρών προκειμένου να υποστηρίξει την τουρκική πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς επίσης και την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητάς της Β. Ηπείρου αναφέρθηκαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών, έχουν κατεδαφιστεί ναοί δεν επιτρέπεται στους Ελληνικής καταγωγής Αλβανούς υπηκόους να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους, γίνονται ωμές παρεμβάσεις, κατά την διάρκεια των εκλογών στην εκλογική διαδικασία. Εάν όλα αυτά τα συνυπολογίσουμε θα δούμε ότι η Αλβανία ακόμη δεν είναι έτοιμη για να αρχίσει της ενταξιακές διαδικασίες. Και στο σημείο αυτό για να τελειώσω θα αναφέρω ότι η ΕΕ κάνει με την Αλβανία το ίδιο λάθος που έκανε και με την Τουρκία: Ανέχεται να παραβιάζει τις αρχές που πρέπει και υποχρεούται να εφαρμόζει προκειμένου να πληροί τα κριτήρια της Συνθήκης της Κοπεγχάγης με αποτέλεσμα να αποθρασύνει την Αλβανία.

Πότε επιτέλους θα αποφασίσει η ΕΕ να πείσει την αλβανική κυβέρνηση ότι είναι προς το δικό της συμφέρον να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Αλβανία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση την Αλβανία. Και έτσι όπως ωθούνται τα πράματα υποχρεώνει την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση να προβάλει βέτο στις διαδικασίες εντάξεως. Αυτή θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτό τον ρυθμό.